Novosti
KULTURNO SREDIŠTE

Muzeji svjetskog glasa na Vučedolu i u Eltzovu dvorcu
Objavljeno 18. studenog, 2016.

U prilog činjenici da Vukovar postaje kulturnim središtem krajnjeg istoka Slavonije govori podulji niz svega što taj grad, izdignut iz pepela 25 godina nakon silovitog ratnog razaranja i ljudskog stradanja, nudi svojim stanovnicima, ali i publici iz okolnih gradova, koja sve češće hrli Vukovaru.

Grad je to s dva muzeja svjetskog glasa, kazališnom scenom, Znanstvenim institutom “Ivo Pilar”, knjižnicom, državnim arhivom, franjevačkim samostanom...

Europski muzej godine

– Posebice u posljednjih nekoliko godina Vukovar doista jest stjecištem brojnih kulturnih zbivanja. Već i sa završetkom obnove dvorca Eltz i otvaranjem stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar, u siječnju 2014., dodatno smo se pozicionirali na karti kulturnih zbivanja ovog dijela Hrvatske, gdje nam je kao posebno priznanje ove godine došla i nagrada Silleto (EMYA 2016) Europskog muzejskog vijeća kao najboljem muzeju Europe među 49 muzeja iz 24 zemlje. A to je, zapravo, rezultat silnih kulturnih događaja što ih je vukovarski muzej u suradnji s nizom umjetnika organizirao, i time pridonio da se kulturna elita Slavonije slijeva u Vukovar – kazat će ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić.

Kao važnu odrednicu spomenut će i otvaranje Muzeja vučedolske kulture, koji je u samo godinu dana od otvaranja pobrao desetak domaćih i međunarodnih nagrada. Marić će spomenuti i niz aktivnosti što ih priređuje Hrvatski dom Vukovar kao javna ustanova u kulturi, s bogatom kazališnom scenom, ali i vlastitom produkcijom.

Kulturna zbivanja nerijetko mjesto nalaze i u vukovarskom franjevačkom samostanu i Pastoralnom centru “Sv. Bono”, a Gradska knjižnica Vukovar često je stjecište publike željnje književnih promocija, druženja s autorima, izložbi...

– Grad Vukovar kao sjedište najistočnije županije domaćin je Festivala glumca, jedinstvenog u Hrvatskoj jer je u njegovu središtu sam glumac, potom Vukovarskog lutkarskog proljeća, Vukovarskih adventskih svečanosti, koje traju već punih 18 godina i bile su među prvima utemeljenima na vrijednostima baštine tradicijske kulture. Imamo i svoj Vukovar film festival, kao i Bonofest – festival duhovne glazbe... To su temelji na kojima se može pričati priča o Vukovaru kao kulturnom središtu istoka Slavonije – kazuje Marić.

Vučedol ubire nagrade

Ali spominje pritom i daljnje potencijale, koji će obnovljenu kulturnu baštinu povezati u cjelinu izgradnjom pet kilometara duge šetnice od vukovarske luke do Vučedola. Prisjetit će se Marić kako još od 1999. godine, kada su muzicirali u perivoju pokraj ruševina Eltzova dvorca, sve do danas u Vukovar svake godine dolazi Zagrebačka filharmonija, a vukovarski muzej ugošćuje i Festival komorne glazbe. Tako se baš ovih dana, zbog dosad u svjetskoj javnosti neviđene izložbe osam umjetničkih slika španjolskih baroknih majstora 17. stoljeća u vlasništvu njemačkog kolekcionera Jörga Wüllnera, izloženih u Oranžeriji dvorca Eltz, vukovarski muzej našao na najgledanijem europskom informativnom kanalu Euronews, u prilogu na 13 jezika o četiri najznačajnija aktualna kulturna događaja u Europi!

Muzej, inače, na više od 2500 četvornih metara i u modernoj prezentaciji pokazuje povijest osam tisuća godina unatrag, preko prvog spomena Vukovara, 1231. godine, do suvremenog trenutka, završavajući stalni postav, istaknut će Marić, “porukama djece Vukovara, od koje često učimo o ljepoti, ljubavi i budućnosti”.

Muzej vučedolske kulture na ponos je gradu Vukovaru jer jedinstven je to muzej u svijetu i po tome što se uklopio u sam arheološki lokalitet na mjestu gdje je 1938. pronađena Vučedolska golubica, i po tome što je posvećen samo jednoj kulturi. Ravnateljica Mirela Hutinec to će komentirati riječima kako je riječ “o muzeju specifičnom po svom sadržaju i arhitektonskom izričaju”. Inovativan je to muzej koji, u 19 prostorija, prezentira visok civilizacijski doseg, standarde i prve prepoznatljive tragove Indoeuropljana, koji sežu pet tisuća godina u prošlost. Dok priča priču o kulturi Vučedolaca, koja se prostirala na tlu današnjih 12 europskih država, priprema se u sklopu Muzeja i projekt buduće atrakcije, Arheološkog parka Vučedol.

Možda ste propustili...

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU

Bandiću počasni doktorat?

JOŠ SE NE ZNA HOĆE LI BITI “JEDNA ILI DVIJE KOLONE”

Kajtazi: Zalažem se za jednu komemoraciju u Jasenovcu