Osijek
DOM UČENIKA UGOSTITELJSKO-TURISTIČKE ŠKOLE OSIJEK

Već sedmu godinu zaredom pješice hodočaste u Vukovar
Objavljeno 18. studenog, 2016.

Kada je prije sedam godina profesorica Gabriela Poslon organizirala u Domu učenika Ugostiteljsko-turističke škole Osijek pješačenje od Osijeka do Vukovara, 18. studenoga, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, pridružilo joj se deset učenika.

Ove godine predvodit će skupinu od gotovo 300 mladih ljudih iz nekoliko osječkih srednjih škola, među njima i 25 mladih Splićana. Svi oni hodočašćem žele iskazati poštovanje i zahvalnost žrtvama Domovinskog rata i Vukovaru, gradu heroju.

- Od tada je od Osijeka do Vukovara na Dan sjećanja pješačilo 150 učenika iz našeg doma učenika, koji su ukupno prešli 5555 kilometara. I ove godine poslala sam poziv svim osječkim školama da nam se pridruže, a odaziv je bio izvrstan. Pridružit će nam se 70 učenika Elektrotehničke i prometne škole, isto toliko učenika Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića, 50 naših učenika te učenici iz Splita, koji će prvi put pješačiti tom dionicom - kaže Gabriela Poslon, koja je tu hvalevrijednu akciju pokrenula i sve ove godine motivirala i vodila učenike u Vukovar.

Hodočašće u Vukovar za njezine je učenike pitanje časti i prestiža. Svi su išli bar jedanput, a neki i četiri puta. Svaki put profesorica Poslon priprema učenike da znaju kamo i zašto idu, a ovaj put gledat će dokumentarni film “Sve je bio dobar san” redatelja Branka Ištvančića, o francuskom dragovoljcu Jean-Michela Nicolieru. O mladom Francuzu mnogo su razgovarali, učenici su upoznati s istinom o tom heroju koji je branio Vukovar, prethodnih godina nosili su transparente s njegovim likom, pa ih je producent filma Antun Ivanković pozvao na projekciju na Filozofski fakultet.

Hodočašće u Vukovar ima dvostruki cilj, uz odavanje počasti žrtvama grada heroja, to je i svojevrsni team building. Naime, put do Vukovara učenici doživljavaju kao izazov, pomicanje svojih granica i mogućnosti. To je ujedno timski rad, jer učenici jedni drugima daju potporu na tom napornom putu.

- Ponosna sam na svoje učenike, zadivljuju me snagom svoje volje, željom i izdržljivošću. To je odraz njihova poštovanja prema svim žrtvama Domovinskog rata, no ujedno pokazuju zahvalnost prema svima koji su nas zadužili da gradimo bolji svijet. Jer istina o Vukovaru jasnije će se izražavati kroz buduće generacije - zaključuje profesorica Poslon. V. Latinović

Možda ste propustili...

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike