Regija
SJEĆANJE NA VUKOVAR

Željkina rijeka suza još uvijek teče...
Objavljeno 18. studenog, 2016.

SLATINA - U Srednjoj školi Marka Marulića Željka Jurić Mitrović predstavila je zbirku poezije “Moja rijeka suza”. Autorica potresnih ratnih i domoljubnih pjesama hrvatskoj javnosti poznata je kao uplakana djevojčica u plavom kaputiću koja se u prognaničkoj koloni kreće iz razrušenog Vukovara 18. studenoga 1991. godine. Željka je došla u Slatinu vodeći za ruku jednu drugu djevojčicu u plavom kaputiću, kćerkicu Maju. Kao da se povijest ponavlja i dokazuje neuništivost hrvatske djece i hrvatskoga naroda u cjelini. U tjednu sjećanja na žrtvu Vukovara, Slatina je pokazala da živi s Vukovarcima, kao i 1991. godine, kad su mnogi prognani iz grada heroja baš tu našli utočište, a neki i trajno ostali.

– Pjesme govore o mojim sjećanjima iz rata, o pričama koje sam slušala o braniteljima, tako da se cijela zbirka temelji na pričama iz Vukovara i o braniteljima koji su poginuli, koji su preživjeli logore i koji su danas, hvala Bogu, s nama. Drago mi je što sam hrvatsko dijete i, premda je rat jedan bolni dio moga života, drago mi je što sam sve to prošla i što mogu svome djetetu prenijeti kako se stvarala domovina Hrvatska - rekla je autorica. Iz njezina pera potekla je i zbirka Hrvatski generali, nastala u vrijeme kad je kao nadobudna djevojčica još vjerovala da će svojim stihovima promijeniti svijet, ili bar osloboditi hrvatske generale u Haagu.

“Igračke mog djetinjstva” Željkina je najdraža pjesma, jer je podsjeća na vrijeme kad je prekinuta njezina igra na ulici, u dvorištu, s prijateljima, i sada sve izgubljeno i propušteno nastoji nadoknaditi svojoj kćeri.

– Umjesto igračaka i igre, ja sam kao šestogodišnje dijete skupljala gelere i slušala granate. Svojoj kćeri želim sada pružiti sretnije djetinjstvo - rekla je autorica.

Ulomke iz Željkine knjige čitali su učenici škole i sama autorica. Na dolasku u Slatinu zahvalili su joj gradonačelnik Ivan Roštaš, ravnatelj škole Darko Špoljarić i predsjednik Udruge veterana vojne policije VPŽ-a Dragan Lacković.P.Žarković

Možda ste propustili...

ŽUPAN GALIĆ OBIŠAO RADILIŠTA

Za dvije ceste 28 milijuna kuna

PROJEKT JE VRIJEDAN 15 MILIJUNA KUNA

Polet dobiva sedam modernih autobusa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NIZ DEMOGRAFSKIH MJERA OPĆINE NA GRANICI

Za opstanak Tovarnika i Ilače razmišljaju o novim poticajima

2

VINKOVCI PROSLAVILI DAN GRADA

Gradilišta vrijedna 1,1 milijardu kuna

3

“NE” IZVJEŠĆU DVORCA

Zamjerili gubitak, bespravnu gradnju na vikendici, kaznu