Regija
ŠKOLE NA ISTOKU SVE PRAZNIJE

U jednom je tjednu iz škole
u Iloku ispisano 25 učenika
Objavljeno 18. studenog, 2016.
U 2016./17. školsku godinu upisano je 1165 učenika manje, tj. nedostaje 41 razredni odjel u odnosu prema godini prije

ŽUPANJA - Poražavajući trend smanjenja broja učenika u školama na području Vukovarsko-srijemske županije, koja je u manje od dvije godine ostala bez oko 2200 djece, nastavlja se. U tekuću, 2016./17. školsku godinu, prema podacima iz Ureda državne uprave, na području najistočnije županije upisano je 1165 učenika manje, što znači da u osnovnim i srednjim školama nedostaje čak 41 razredni odjel u odnosu prema godini prije.

- To su bili podaci iz rujna, s početka školske godine. U svakodnevnom kontaktu s ravnateljima imam spoznaje da je taj broj sada još i veći. Primjerice, u osnovnoj školi u Iloku u samo jednome tjednu ispisalo se čak 25 učenika, što je doista prestrašno - kazala je u programu lokalne radiopostaje pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i šport VSŽ Jadranka Mustapić-Karlić. Dodaje da je situacija loša na području cijele županije, od istoka županjske Posavine do Iloka i Šarengrada, jer gotovo da nema škole gdje je broj učenika veći u odnosu prema prošloj školskoj godini.

Jedan od razloga svakako je pad nataliteta, no glavni je razlog smanjenja broja djece u vukovarsko-srijemskim školama ipak činjenica da je velik broj obitelji napustio Hrvatsku radi osiguranja egzistencije. Razlozi su već svima poznati - vrlo je malo novih radnih mjesta, i onima koji rade plaće su male, investitori Slavoniju zaobilaze u širokom luku, nestimulativna poduzetnička klima koči poduzetništo. Službeni podaci MUP-a govore da se iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije lani iselilo 2185 stanovnika. Neslužbene su brojke zasigurno još veće.

Pročelnica ističe da Vukovarsko-srijemska županija nije zapostavljena što se tiče odgoja i obrazovanja i da se ulažu znatni napori i sredstva kako bi se učenicima osigurali svi potrebni uvjeti koje zahtijeva obrazovna ustanova. Osim Ministarstva obrazovanja, i Vukovarsko-srijemska županija izdvaja znatna sredstava za poboljšanje kvalitete obrazovanja, od uređenja školskih prostora do nabave opreme, u svim školama na području županije. A radi se i na brojnim projektima na povlačenju sredstava iz europskih fondova.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Spašena radna mjesta nastavnika

- Usporedno s manjim brojem učenika ove smo se godine suočili i s viškom prosvjetnih djelatnika kojima je prijetilo da će biti proglašeni tehnološkim viškom. Ministarstvo obrazovanja izišlo nam je u susret, i na tome im zahvaljujem u ime svih djelatnika, roditelja i ravnatelja. Unatoč malom broju djece u pojedinim školama, ipak nam je odobrilo manji broj učenika u razrednim odjelima, što je učiteljima omogućilo da zadrže radna mjesta. Cilj je bio i u manjim mjestima, s manjim brojem učenika, zadržati nastavni kadar i osigurati opstanak škole jer bi u suprotnome i sela ostala prazna - zaključuje Mustapić-Karlić.

2185

stanovnika lani se iselilo iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije

2200

djece zajedno s roditeljima u manje od dvije godine otišlo je iz Vukovarsko- srijemske županije

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

Najčitanije iz rubrike