Mozaik
POVELJA EUROPSKE FEDERACIJE TURISTIČKIH NOVINARA

Glasovac Slobodan Kadić
dobitnik prestižne nagrade
Objavljeno 18. studenog, 2016.

Slobodan Kadić, novinar Glasa Slavonije te portala Total Croatia News, dobitnik je prestižne nagrade POVELJA F.E.S.T. Europske federacije turističkih novinara iz Rima za 2016. godinu, za izuzetan doprinos putopisnog novinarstva u funkciji razvoja turizma. Nagradu koja se dodjeljuje već 35 godina novinarima koji svojim nesebičnim radom promiču i unaprjeđuju razvoj turizma, uručio mu je Antonio Conte, predsjednik F. E. S. T. –a. Za nju su ove godine bila predložena 124 kandidata iz 35 zemalja svijeta, od kojih je 69 nominirano, a odabrano njih 30.

Nominiran je od strane hrvatske podružnice FIJET-a, najstarijeg udruženja turističkih novinara svijeta i pisaca u turizmu koje je osnovano 1954. u Parizu te Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva. Prema mišljenju Vojka Pleštine, predsjednika Uprave INTERSTAS-a i člana središnjeg odbora F.E.S.T.-a, Slobodan Kadić istaknuo se svojim dosadašnjim izuzetno kvalitetnim novinarskim, putopisnim i publicističkim radom, kako u zemlji tako i izvan Hrvatske.

- Posebice se ističu njegovi reportažni opisi manje poznatih krajeva kontinentalnog dijela Hrvatske u kojima se na izuzetno dojmljiv i vrlo kreativan način ističu autohtonost, bogatstvo kulturnog i prirodnog naslijeđa, gastronomsko i enološko blago, povezujući prošlost i suvremenost i tako na sjajan način čitateljima približava atmosferu, turističke vrijednosti i potencijale mjesta o kojima piše - ističe se, između ostaloga, u obrazloženju nagrade.

- Ponajprije zahvaljujem svom Glasu Slavonije te TCN-u što su mi omogućili da se moji putopisi diljem svijeta čitaju na hrvatskom i engleskom jeziku. Uvijek su najljepše one nagrade koje ti dodijeli struka. Velika hvala onim velikim ženama koje su me nominirale: Tini Eterovič Čubrilo, predsjednici FIJET Hrvatska te Karin Mimica, predsjednici i dobroj vili Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva, jer su svih ovih godina vjerovale u mene i bile mi poticaj. Moja nagrada je i nagrada svim kolegicama i kolegama s kojima godinama surađujem na putu prema jednom cilju – promociji turizma kao nečega bez čega se ne može u 21. stoljeću – kazao je Kadić, koji je na dodjelu nagrade u solinski hotel President “skoknuo” iz Moskve u kojoj već nekoliko godina živi i radi.

Dodjela međunarodnih turističkih nagrada i ove je godine održana pod pokroviteljstvom Grada Solina te hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. U sklopu manifestacije održan je i stručno znanstveni skup, okrugli stol na temu “Fotografija u turizmu i njezina primjena pojavom društvenih mreža”. Među nagrađenima za izuzetan doprinos turizmu su i Kažimir Hraste, akademski kipar i slikar, klapa Šufit iz Splita, fra Gabrijel Mioč, župnik i samostanski vikar iz franjevačkog samostana u Tomislavgradu, BiH, Jadranka Nejašmić, ravnateljica Hrvatske čitaonice u Bolu na Braču, Mario Plenković, član Europske akademije znanosti, Zlatko Puntijar, ugostitelj i vlasnik Hotela Puntijar u Zagrebu, Goran Gazdek, novinar iz Virovitice i osnivač Fra Ma Fu festivala, Ivan Vukadin, načelnik Općine Tomislavgrad u BiH, kao i drugi laureati iz Hrvatske, Crne Gore, Kosova, Bugarske, Italije i Francuske.

- Slavonija i Baranja doista ima što za ponuditi svakom gostu pa novinari ne smiju biti ravnodušni prema tim blagodatima, nego o njima trebaju vječno pisati i pisati te pomoći formirati svijest o putovanjima kod svojih čitatelja. Upravo je to naša misija, možda katkad utopijska, ali neizrecivo važna – zaključio je Kadić. (J.Kn.)

I Čilić dobitnik nagrade 2014.

Mnogi su poznati novinari, ali i sportaši, dobili nagradu Europske federacije turističkih novinara. Među njima je i naš poznati tenisač Marin Čilić koji je povelju primio 2014. za sjajne sportske rezultate i promidžu hrvatskog turizma u svijetu.

Predstavili se i…

Svoju ponudu predstavili su i dobitnici Zlatnog Interstasa: okusi Apulije u Italiji, koja je ove godine zemlja-partner festivala, zatim Ministarstvo turizma Bugarske, Općina Tomislavgrad i Franjevački muzej "Fra Jozo Križić", Hotel "Afa" iz Prištine, Kosovo, Hotelska grupa "Budvanska rivijera", Crna Gora, Turistička zajednica grada Samobora te grad Opatija, koji je nominirani hrvatski kandidat u kategoriji gradova u natjecanju za "Međunarodni zlatni cvijet 2017. – CiB".

najljepše

NAGRADE KOJE DODJELI STRUKA

Možda ste propustili...

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

Najčitanije iz rubrike