Ekonomija
PROF. DR. SC. DRAGAN KOVAČEVIĆ

Prehrambena industrija pokazala najveću otpornost prema recesiji
Objavljeno 17. studenog, 2016.

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) održana je skupština Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj HAZU-a, na kojoj je prof. dr. sc. Dragan Kovačević s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku održao predavanje na temu “Inovacije kao temelj konkurentnosti hrvatske prehrambene industrije”.

Predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić podsjetio je da je Znanstveno vijeća za tehnološki razvoj HAZU-a, koje vodi akademik Marin Hraste, do sada bilo ishodište najvažnijih Akademijinih dokumenata vezanih uz reformu obrazovanja i važnosti inovacija. Upozorio je da je Hrvatska među najlošijim zemljama u Europi prema inovacijama, kao i prema ulaganjima u obrazovni i istraživački ciklus za koji izdvaja 0,76 posto BDP-a, što je trećina europskog prosjeka. Prof. dr. sc. Dragan Kovačević iznio je podatke da se Hrvatska nalazi pri dnu ljestvice članica EU-a kad je u pitanju inovacijska uspješnost koja je dvostruko manja od EU prosjeka te dva do tri puta manja od inovacijskih predvodnika Švedske, Finske, Danske, Njemačke i Nizozemske. Kao glavne probleme hrvatske prerađivačke i prehrambene industrije uz nisku razinu ulaganja u razvoj i istraživanje naveo je slabu povezanost s primarnom proizvodnjom, slabu suradnju znanosti i gospodarstva, nisku razinu stranih investicija, niski apsorpcijski kapacitet i zastarjelost tehnologije. „No prehrambena industrija pokazala je otpornost prema recesiji te u 2015. promatrano na godišnjoj razini bilježi stopu rasta za četiri posto, povećanje proizvodnosti od pet do šest posto te porast izvoza od 19 posto. S druge strane, produktivnost je još uvijek na razini 70 posto prosjeka EU i najvećim dijelom posljedica je pasivnog restrukturiranja, a manjim dijelom rezultat inovacijskih aktivnosti koje, u više od 80 posto slučajeva, čine nabavke postrojenja, opreme i softwarea“, kazao je Kovačević.Z.Rupčić

Hrvatska prerađivačka i prehrambena industrija slabo je povezana s primarnom proizvodnjom

Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike