Dome slatki dome
SVESTRANA PASMINA

Labrador je pas kojem je
dosadno ako ništa ne uči
Objavljeno 17. studenog, 2016.

Crni labrador retriver Koneida Casper Black u osječku je obitelj Matijević stigao prije nešto manje od šest godina.

- Moj prethodni pas bio je zlatni retriver, a za labradora sam se odlučila zbog iskustva koje sam primijenila u odgoju i obuci Blekija. Labrador je pas kojem je dosadno ako ništa ne uči, a budući da sam u mirovini, bilo bi mi dosadno i nezamislivo da s njim ne radim - kaže Šimica Matijević.

Fantastičan ljubimac

Bleki utjelovljuje sve tipične osobine svoje pasmine. Fantastičan je kućni ljubimac, a obzirom na dobro podrijetlo imao je i vrlo uspješnu izložbenu karijeru. U razdoblju od 2012. do 2015. osvojio je čak devet šampionata, a njegovi su vlasnici posebno ponosni na titule koje je osvojio na hrvatskim izložbama, osim što je prvak Hrvatske, međunarodni je prvak i prvak susjednih država.

- Za sve navedeno bilo je potrebno osvojiti CAC više od 40 puta, 12 puta CACIB (kandidatura za međunarodnog prvaka u ljepoti), 4 puta R.CACIB, 20 puta BOB (najljepši pas pasmine), a 11 je puta Black bio na postoljima za BOG, najljepšeg psa FCI skupine.

Njegovi su vlasnici posebno ponosni što je na velikoj međunarodnoj izložbi u Zadru bio najljepši pas svoje grupe, ali i finalist natjecanja Champion of champions. To znači da je toga dana pobijedio više od 40 šampiona drugih pasmina iz 22 zemlje.

No Bleki se osim natjecanjem u ljepoti može pohvaliti i dobrim rezultatima u radu.

“Zajedno smo učili i položili IPO (ispit prirođenih osobina), radni ispit, ispit poslušnosti NPA (nacionalni standard), ispit poslušnosti BH/VT (međunarodni standard), spašavanje na vodi prema vlastitom programu. Radi se o izuzetno inteligentnoj pasmini, s vrlo naglašenom emocionalnom inteligencijom. Labrador je pas sportaš i donosač. Najveća mu je radost plivanje i iznošenje predmeta iz vode.”

Bleki živi sa svojom obitelji u kući, spava u svojoj sobi i svom krevetu. “Budi se kada i mi, a sa suprugom Marijanom odlazi u jutarnju šetnju od pola sata. Oko 11 sati odlazi sa mnom u šetnju u trajanju od otprilike dva sata. U toj šetnji obavezno radimo vježbe poslušnosti i pomažemo u socijalizaciji drugih pasa čiji vlasnici zatraže pomoć. Oko 17 sati slijedi lagano istrčavanje sa suprugom uz vožnju bicikla te navečer, oko 22 sata, kombinirano istrčavanje biciklom ili šetnja, ovisno o intenzitetu dnevnih aktivnosti.”

Osjeti i suosjeća

Dnevno različitim intenzitetom Blek prelazi od 8 do 10 km. S obzirom na to da je njegova vlasnica u invalidskoj mirovini, aktivnosti s ljubimcem pozitivno djeluju na njezino zdravlje. “Karakteristično je da osjeti i suosjeća kada mi se pojave bolovi. Tada me prati u stopu i želi pomoći ako je potrebno. On to doista može. Prije odlaska na operaciju koljena pala sam na katu svoje kuće, a moj je pas došao na kat provjeriti što se događa. Nakon što je 'utvrdio stanje', otrčao je u prizemlje i uzeo moju torbicu u kojoj je bio i mobilni telefon i donio je na kat, više me ne ostavljajući samu i bez nadzora.”

Labrador je pasmina koja obožava ljude, posebno je strpljiv i obziran prema djeci. “S radošću dočekuje i ispraća goste, a problem je što bi isto učinio i s lopovom koji bi provalio u kuću. S njime bi bio izuzetno ljubazan, jedino mu ne bi dopustio da bilo što odnese iz kuće.” J.Kn.

Zahvalnost i ljubav

Labradora kao ljubimca Šimica Matijević preporučila bi posebno onima kojima će to biti prvi pas, vole se kretati, a nemaju mnogo iskustva sa psima. “Labrador će ih naučiti i uvesti u svijet pasa. Naučit će ih da budu nesebični, da vole i da se kreću i na jedinstven način će im pokazati zahvalnost i ljubav, a vlasnik će sam shvatiti da labrador želi učiti i da je zbog toga sretan.”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna