Ekonomija
42. EIMA MEĐUNARODNA IZLOŽBA POLJOMEHANIZACIJE U BOLOGNI

Traktor godine je Case IH Optum 300 CVX
Objavljeno 15. studenog, 2016.

CASE IH Optum 300 CVX osvojio je titulu “Tractor of he Year 2017”, u kategoriji “Best Utility” najbolji je New Holland T5.120, a “Best of Specialized” Antonio Carraro Tony 9800, dok je Deutz fahr 6125 RC shift osvojio nagradu “Best Design”, objavio je to Stefano Agnellini, glavni urednik Trattori časopisa, osnivača ovog izbora, na svečanoj ceremoniji 20. jubilarnog izdanja nagrade “Traktor godine” koja se tradicionalno organizira prvog dana najveće izložbe poljoprivredne mehanizacije – a ove godine EIMA međunarodni sajam koji se prošlog tjedna održao u Bologni.

- Za nas su svi finalisti pobjednici i o najboljem među najboljima odlučivale su nijanse - istakao je Fabio Zammaretti, naglasivši da je žiri od 24 novinara različitih poljoprivrednih medija diljem Europe, među kojima je predstavnik Hrvatske, poljoprivredni časopis Glasa Slavonije - Agroglas, odradio izuzetno velik i zahtjevan posao.

Istaknuvši da je ovo 20. izdanje nagrade Traktor godine, podsjetio je na same početke kada je talijanski časopis Trattori pokrenuo izbor, a imao je tri člana žirija, tri časopisa i jednu nagradu. Vremenom su uvedene nove nagrade, prvo za specijalne traktore, a potom i za najbolji dizajn, da bi prošle godine dodali i nagradu “Best Utility” – za univerzalne traktore namijenjene mješovitim farmama.

Ovogodišnji je izbor traktora počeo u svibnju otvaranjem izazova “Let the challenge begin” s 18 kandidata i prvim eliminacijskim odabirom finalista nakon prezentacije svih potencijalnih kandidata za četiri kategorije. Podsjetimo, kategorija “Open field” posvećena je ratarskim traktorima, u kategoriju “Best Utility” ulaze traktori s 3 ili 4-cilindarskim motorom i više od 70 konjskih snaga te maksimalnom radnom težinom 8,5 tona, dok se “Best of Specialized” kategorija odnosi na voćarsko-vinogradarske i brdsko-planinske traktore. Svi finalisti iz ove tri kategorije kandidati su za titulu najljepšeg traktora “Best Design”. Nakon prvog odabira, žiri je tijekom posljednja dva mjeseca u raznim specifičnim uvjetima na poljima diljem Europe testirao 15 traktora finalista, ocjenjujući pri tome motor, prijenos, elektroniku, hidrauliku, tehničke inovacije, opcije, udobnost kabine, dizajn i ergonomiju, te za posebne kategorije i svestranost, opremu i agilnost.

- Vidimo se nagodinu na Agritechnici - poručio je na kraju svečane dodjele ovogodišnjih nagrada Zammaretti, dodajući kako je sljedeći TotY izbor već praktično započeo, jer će članovi žirija i na ovom Bolonjskom sajmu tražiti nove potencijalne kandidate za ovog poljoprivrednog “Oskara”.

Renata PRUSINA
Izlagali su i članovi Klastera poljomehanizacije Hrvatske

Ovogodišnje najveće okupljanje europskih i svjetskih proizvođača poljoprivrede mehanizacije i opreme održalo se u Bologni (Italija) već tradicionalno, drugog tjedna u studenome. Riječ je o 42. izdanju EIMA međunarodne izložbe mehanizacije za poljoprivredu, šumarstvo i vrtlarenje, koju organizira FederUnacoma, talijansko udruženje proizvođača poljomehanizacije, a koje je srušilo sve dosadašnje rekorde. Naime, svoja je najnovija tehnološka dostignuća kroz više od 50.000 eksponata predstavilo 1900 izlagača iz 43 zemlje, dok je 80 službenih delegacija održalo brojne poslovne razgovore. Izlagali su i hrvatski proizvođači, članovi Klastera poljomehanizacije, među njima i osječki OLT i Eurometal. “Ovo je nastavak sada već kontinuiranog predstavljanja hrvatskih proizvođača na najvećim europskim sajmovima”, rekao je Željko Erkapić, direktor ovog Klastera. Ovaj nastup su svojom financijskom potporom pripomogli i Osječko-baranjska županija i Grad Osijek.

U žiriju je bila i predstavnica Hrvatske, Renata Prusina, zamjenica urednice Agroglasa, poljoprivrednog časopisa Glasa Slavonije

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike