Kultura
NAGRADE HRVATSKOG GLUMIŠTA

Moje pjesme, moji snovi 14 malih Osječana zapjevat će na svečanoj dodjeli
Objavljeno 16. studenog, 2016.

Kada je prije nekoliko dana Hrvatsko društvo dramskih umjetnika objavilo nominacije predstava i izuzetnih umjetničkih ostvarenja za Nagradu hrvatskog glumišta 2016., Osječani su s nevjericom prebrojavali nominacije osječkog HNK-a. Je li moguće da ih je deset? Nikada ni jedno kazalište u povijesti nije imalo toliko nominacija!

Zbog iskrenih čestitki i dogovora intendant HNK-a Osijek Božidar Šnajder pozvao je sve nominirane, rekavši im da, ako ne bude deset nagrada, da je i ovoliko nominacija već golem uspjeh, jer nominirane su tri najuspješnije kreacije u svim kategorijama. Posebice se obratio djeci - njima četrnaestero, koja će sva ići na završnu svečanost 24. studenoga u HNK Zagreb te bez obzira na izbor žirija zapjevati jednu kompoziciju iz mjuzikla “Moje pjesme, moji snovi”. Kada se zna da će voditelji dodjele nagrada biti pet osječkih glumaca, koji nisu nominirani, te da je redatelj svečanosti Dražen Ferenčina, koji upravo s osječkim glumcima priprema iduću premijeru HNK-a Osijek “Vitez slavonske ravni”, može se reći da će sve biti - osječko.

- Sretan sam i ponosan na deset nominacija. To se događa jedanput u povijesti kazališta, a ne jednom intendantu u mandatu. Posebice mi je drago što su sve nagrade umjetničke, odnosno glumačke, jer to je usko vezano uz kazalište. Iako se nadamo nagradama, već i nominacije su velik uspjeh. S ponosom i dalje mogu govoriti da je ovo najznačajnije kazalište u Hrvatskoj - rekao je Šnajder.

“Tri sestre” nominirane su za najbolju predstavu u cjelini u kategoriji drame. Isti naslov osigurao je tri nominacije za glavnu žensku ulogu: Tatjani Bertok-Zupković za ulogu Olge, Lidiji Kraljić Zavišić za ulogu Irine i Sandri Lončarić Tankosić za ulogu Maše. Za sporednu žensku uloga u toj predstavi nominirana je Radoslava Mrkšić, Davor Panić ima nominaciju za sporednu mušku ulogu u toj predstavi. Za nagradu za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina nominirana je Ivana Gudelj u istoj predstavi.

I umjetnička ostvarenja u opereti/mjuziklu mogla bi osječkim umjetnicima biti plodonosna. Za najbolju predstavu u cjelini nominiran je mjuzikl “Moje pjesme, moji snovi”, a za najbolje redateljsko, dirigentsko ili koreografsko ostvarenje Nina Kleflin za režiju toga mjuzikla. Za žensku ulogu nominirana je Ivana Medić (Maria Reiner u mjuziklu “Moje pjesme, moji snovi”), a za mušku ulogu Nenad Tudaković u istom mjuziklu. Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina nominirana su djeca (Liesl, Friedrich, Louisa, Kurt, Brigitta, Marta i Gretl) iz osječkog mjuzikla "Moje pjesme, moji snovi”.

- Drago mi je da sam sve nominirane, posebice djecu, vidio zajedno prvi put nakon nominacija. Oni su ponos ovoga grada i ove županije. Rezultat je to doista vrijednog rada i truda naših umjetnika. Ali ne samo njih već i kompletnog pogona HNK-a Osijek - tehnike, prateće službe u Drami i Operi, čak i administracije, koja obavlja velik dio posla, koji se ne vidi izravno na pozornici. Ovo je uspjeh cijelog osječkog HNK-a. Uspjeh je svaka nagrada i svakoj ćemo se veseliti. Nećemo se žaliti ako ih dobijemo više, pa i deset. Posebice sam bio radostan kada sam čuo da su nominirana djeca u mjuziklu “'Moje pjesme, moji snovi'. Financirat ćemo odlazak u Zagreb svih četrnaestero djece i dijelu njihovih roditelja u pratnji te djelatnika kazališta koji će se o njima brinuti. Nadam se da neće biti problema s autorskim pravima, budući da će biti izravan prijenos na Hrvatskoj televiziji - rekao je Šnajder pozvavši sve građane Osijeka i Osječko-baranjske županije, koji vole HNK Osijek, da prate prijenos 24. studenoga u 20.05 sati, jer dobivanje nagrada rezultirat će velikom proslavom već na pozornici u Zagrebu.

Darko KOVAČEVIĆ

ponos

NAJBOLJE KAZALIŠTE U HRVATSKOJ

Obje podjele u Zagrebu

Na završnoj svečanosti u drugom redu partera HNK-a Zagreb sjedit će u dvije alternacije odjeće Antonija Pintarić i Jana Pogrmilović (Liesl, 16 godina), Ivan Horak i Tin Reba (Friedrich, 14 godina), Meri Andraković i Dora Masle (Louisa, 13 godina), Marin Bulić i Marco Contini (Kurt, 10 godina), Nina Mandić i Magdalena Rezo (Brigitta, 9 godina), Cvijeta Ambrinac i Lucija Pejić (Marta, 7 godina) i Marija Sajter i Lea Šenk (Gretl, najmlađa), koji će pred kraj svečanosti zapjevati na pozornici.

Izravan prijenos na Hrvatskoj televiziji je u četvrtak, 24. studenoga, u 20.05 sati

Možda ste propustili...

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike