Osijek
EGZODUS IZ KBC-A OSIJEK

Za boljim životom ove godine
otišla čak 24 liječnika i 57
medicinskih sestara i tehničara
Objavljeno 16. studenog, 2016.
Najviše je medicinara napustilo Kliniku za unutarnje bolesti

Ove su godine Klinički bolnički centar Osijek napustila 24 liječnika i čak 57 medicinskih sestara/tehničara. Iz bolnice je najviše otišlo internista, a, s obzirom na prijašnjih godina nagomilane deficite, alarmantno nedostaje medicinskog osoblja i na Pedijatriji, Kirurgiji i Onkologiji.

Iz Ravnateljstva KBC-a kažu kako je od 1. siječnja najviše medicinara napustilo Kliniku za unutarnje bolesti - šest liječnika i deset medicinskih sestara, a potom Kliniku za kirurgiju i Kliniku za pedijatriju, koje su obje ostale bez dva liječnika i osam medicinskih sestara. Klinika za ginekologiju i opstetriciju ostala je bez sedam sestara, a Klinika za neurologiju bez njih četiri.

Po dva su liječnika izgubile i Klinika za neurologiju, Klinika za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju te Klinika za neurokirurgiju. Po jedan je liječnik napustio Kliniku za psihijatriju, Zavod za urologiju, Kliniku za ORL i kirurgiju glave i vrata, Zavod za oftalmologiju, Klinički zavod za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja te Klinički zavod za patologiju i sudsku medicinu. Tri su medicinske sestre otišle s Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, po dvije s Klinike za psihijatriju, iz Zavoda za oftalmologiju, Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Zavoda za onkologiju i s Klinike za neurokirurgiju. Po jedna je sestra otišla iz Zavoda za urologiju, Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja i iz Centra objedinjenog hitnog prijema.

Glavna sestra KBC-a Osijek, Nevenka Begić, navodi kako u bolnici nedostaje otprilike 160 medicinskih sestara/tehničara.

- Riječ je o deficitu koji je prije svega nastao zbog toga što dugo nismo mogli zapošljavati, što se vidi po nedostatku tehničara srednje dobi, a onda i zbog odlazaka sestara/tehničara u inozemstvo u potrazi za boljim uvjetima rada. Otkako je, početkom godine, ponovno dopušteno zapošljavanje, na tri smo natječaja zaposlili 90 sestara/tehničara, ali kako ih je 57 otišlo, situacija se nije drastično popravila. Najviše osoblja nedostaje na Pedijatriji, Kirurgiji, Internoj i Onkologiji. Očekujemo da će se nova zapošljavanja nastaviti, a među onima koji bi mogli pronaći radno mjesto u KBC-u ima i “povratnika”. Javljaju nam se, naime, medicinski tehničari koji su otišli raditi u Irsku, no sada se vraćaju jer nije tamo baš svima sve bajno, a i ljudi teško podnose odvojenost od obitelji. Rado bi se vratili u KBC, ali vidjet ćemo hoće li to biti moguće - kaže Begić.

Ivana SOLAR

Trpimir Goluža

predsjednik Hrvatske liječničke komore

NISU DONESENE ADEKVATNE MJERE KOJE BI SPRIJEČILE ODLAZAK LIJEČNIKA

“Očito je da u slučaju KBC-a Osijek nisu donesene adekvatne mjere koje bi spriječile odlazak liječnika. Hrvatska liječnička komora prepoznala je ovaj problem čim se pojavio, na njega smo upozorili nadležno ministarstvo i predlažemo mjere koje bi zaustavile odlazak naših liječnika u inozmetsvo. No, bez obzira na to, ne možemo poreći kako je od ulaska u EU iz Hrvatske otišlo 550 liječnika, mahom u dobi od 38-39 godina. Riječ je o ljudima uvjerenima u svoje sposobnosti i vještine. Oni su u inozemstvo otišli ne prevenstveno zbog financijske situacije, nego zbog pravne nesigurnosti, koja se odnosi na činjenicu da im se radnopravne obaveze određuju na neprimjeren način. Tu bih za primjer naveo trenutak u kojem Vlada RH o radnim pravima liječnika pregovara sa sindikanatima nezdravstvene struke”, kaže Trpimir Goluža, predsjednik HLK-a. Dodaje kako je Komora nedavno provodila anektu kojom je ispitano 1500 liječnika u dobi do 40 godina koji su kao osnovni razlog za razmišljanje o odlasku iz Hrvatske naveli neperspektivnost odnosno nemogućnost realizacije profesionalnih ambicija.

Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike