Novosti
DANAK PREVENCIJI

Nakon cijepljenja protiv BKK-a krave ugibaju, daju manje mlijeka i pobacuju
Objavljeno 15. studenog, 2016.
Dosad je cijepljeno 86 posto populacije - 365.999 goveda

Uginuća, smanjenje mliječnosti i do 25 posto, pobačaji, oticanje nogu, tj. papaka, znatno lošije opće stanje... danak je to koji su goveda platila preventivnom cijepljenju protiv bolesti kvrgave kože (BKK), a koje je Hrvatska, kao prva zemlja u EU-u, započela krajem kolovoza.

Prevenirali smo tako, isticalo je tada Ministarstvo poljoprivrede - Uprava za veterinarstvo, da BKK, što za sobom vuče goleme ekonomske štete i udar na stočni fond, iz Srbije i Crne Gore ne dođe u Hrvatsku. Sve je više stočara koji ovih dana alarmiraju o posljedicama cijepljenja živim virusom, mljekari osim na uginuća upozoravaju i na smanjenje mliječnosti nakon cijepljenja te se pitaju kako će ih se obeštetiti u tom dijelu. Država je u ovu mjeru uložila 17 milijuna kuna, BKK u Hrvatsku nije ušao, a posljedice su tu, prozivaju stočari. S druge strane, Ministarstvo poljoprivrede upozorava da je od travnja BKK pregazio čak šest zemalja Europe gdje je zabilježeno od nekoliko stotina do nekoliko tisuća slučajeva bolesti.

Mali postotak

- Dosad je cijepljeno 86 posto populacije - 365.999 goveda, a preostala će biti ovih dana. U cijeloj Hrvatskoj zabilježeno je 71 uginuće cijepljenih goveda - 0,019 %. Nuspojave su prijavljene kod 268 goveda, što je 0,068 %. Te reakcije nisu neočekivane, rizik je predviđen i opisan kako kod bolesti, tako i u uputama proizvođača cjepiva, odgovaraju na naš upit o posljedicama cijepljenja u ponedjeljak u Ministarstvu. Godišnje u Hrvatskoj na farmama ugine oko 7000 goveda za što u Ministarstvu ističu da ta uobičajena uginuća ne treba povezivati s ovim cijepljenjem.

Poljoprivrednica Zorka Čerba iz Donjeg Miholjca krave je cijepila na samom početku akcije, u kolovozu. Dosad joj je uginulo njih šest što je, kaže, šteta veća od 50.000 kuna, no ona nije konačna jer smanjena je i mliječnost krava pa one Čerbi dnevno daju i 200 litara manje mlijeka.

– I danas se na stoci vidi da je cijepljenje učinilo svoje, još su otekline od uboda. Bilo je i pobačaja. Stoka se jest donekle oporavila, no to još uvijek nije to, vidljivo je na njoj. Najviše su stradale noge, otekli su papci... - zabrinuta je Čerba.

Hrvatska je cijepljenjem, smatra ona, najveću korist napravila Mađarskoj i drugim zemljama.

– Mi smo njima tampon-zona. Mađari mudro i zadovoljno šute, a mi zbrajamo štete i pitamo se što će biti s odštetom - negoduje Čerba.

I u Ministarstvu poljoprivrede potvrđuju uginuća na njenoj farmi, no tek 25 dana od cijepljenja te da u dosadašnjem tijeku akcije u cijeloj zemlji nisu zabilježene tako kasne reakcije na primjenu cjepiva.

I predsjednik Udruge Život Antun Laslo iz Satnice Đakovačke pretrpio je uginuća na farmi, a loše stanje još nekih grla upućuje da će ih biti još.

– Krave su počele naglo mršavjeti, dobiju temperaturu, smanjena je i mliječnost. Tko će to sve namiriti? Jesam za preventivne mjere, no u ovu se ušlo brzopleto - kaže Laslo. Već je htio prodati farmu zbog neisplativosti proizvodnje mlijeka, a sada priča s posljedicama nakon cijepljenja protiv BKK-a nije dobra reklama za potencijalne kupce.

- Zašto nismo čekali zimu, kada nema komaraca, muha... tj. prijenosnika BKK-a, i tako taktizirali bar do proljeća? - pitaju se stočari. Jer, ne mogu se oteti dojmu da je akcija provedena “na horuk”.

Mljekari su plakali

Lidiji Pavić iz Ivanovaca Đakovačkih dosad su uginule tri krave, sve dva tjedna nakon cijepljenja u kolovozu, a količine pomuzenog mlijeka manje su za četvrtinu.

– O smanjenju mliječnosti nitko ne govori, kao ni o tome kako će i hoće li taj dio šteta biti nadoknađen - kaže Pavić, tajnica Saveza uzgajivača holsteina. Ipak, kaže, tješi ju što je čula najave o novom naputku o rokovima u kojima se priznaju štete na uginućima i pobačajima koji je sada 21 dan od dana cijepljenja, a koji bi se, kaže Pavić, produžio za još tjedan.

– Bili smo na predavanjima o preventivi protiv BKK-a, znamo da bi štete bile još veće da je došao k nama. A je li trebalo čekati proljeće za cijepljenje? U Ministarstvu je rečeno da je BKK Crnu Goru “prešao” za sedam dana - kaže Pavić. Dodaje, ovo je veliki udarac ionako krahiranom mljekarstvu.

- Mljekari su na sastanku s ministrom plakali pod težinom svoje situacije - kaže Pavić.

Toni Raič, predsjednik udruge Baby Beef što okuplja tovljače, kaže da je u ponedjeljak počelo cijepljenje i u njegovoj, Bjelovarskoj županiji.

– Svi ti učinci cijepljenja su normalni, to je stres za životinju. Tu priču s cijepljenjem treba završiti - kaže tovljač Raič.

– Svi su generali poslije bitke. BKK je stao jer je zahladnjelo, no na proljeće će opet krenuti, on će doći i zato je ova akcija dobar posao - kaže jedan od najvećih farmera u Đakovu Branko Kolak, predsjednik Saveza uzgajivača holsteina. Imao je nekoliko uginuća, no više ga brine smanjenje mliječnosti, na njegovih 5000 litara dnevno smanjenje je čak 700 litara.

Novo cijepljenje goveda planira se u veljači i ožujku 2017., najavljuju u Ministarstvu gdje ističu da će se “tek nakon njega s velikom sigurnošću smatrati da smo u cijelosti odradili sve preventivne mjere da se rizik od pojave bolesti u RH svede na minimum.” Ono je pozvalo sve poljoprivrednike da u roku od 21 dan nakon cijepljenja prijave ovlaštenim veterinarima ako su imali uginuće stoke.

Suzana ŽUPAN

Tomislav Tolušić

ministar poljoprivrede

Odšteta za uginuća do kraja godine

- BKK je u Hrvatskoj pod kontrolom zahvaljujući tome što smo proveli preventivno cijepljenje. Svim poljoprivrednim proizvođačima koji su imali uginuća stoke bit će nadoknađena šteta do kraja ove godine - izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić pojašnjavajući “da je to bila dobra odluka jer je Europska komisija 14. rujna izglasala odluku kojom je RH dobila status zemlje koja je preventivno cijepila goveda protiv BKK-a i slobodna je od bolesti, tzv. Free zone with vaccination”.

- Dosadašnji broj nuspojava cijepljenja, pa i uginuća, ne odstupa od broja očekivanog prije početka akcije. Činjenica je da su simptomi u najvećem broju prisutni upravo u mliječnih krava, dok se u ostalih kategorija (tovna junad, telad, krave u suhostaju) javljaju vrlo rijetko i u blažem obliku. Nuspojave i uginuća najčešće se javljaju kod životinja čiji je imunološki sustav još prije, iz nekog drugog razloga, bio oslabljen - navode u Tolušićevu ministarstvu. Mljekari upozoravaju na štete od smanjenja mliječnosti. Branko Kolak kaže kako razgovore o posljedicama cijepljenja treba usmjeriti upravo na pad mliječnosti te pitanje kako nadoknaditi taj dio šteta. O eventualnom obeštećenja tog dijela posljedica ministarstvo se u ponedjeljak nije očitovalo.

VETERINARI: STOKU JE TREBALO PREGLEDATI

Veterinar Darko Celovec kaže kako je, u pravilu, stoku prije preventivnog cijepljenja trebalo pregledati, što je u slabijem, što u boljem imunološkom statusu jer u pitanju je živi virus. “No, s cijepljenjem se žurilo i za to kolege veterinari nisu imali vremena. Živi virus je agresivan, a simptomi su se pojavili kod imunološki slabijih organizama. Prema struci, živi virus ide u isključivo zdravu stoku. Za bilo koje cijepljenje vi morate imati zdravu populaciju jer uz svako cjepivo postoje nuspojave”, kaže Celovec i naglašava kako treba raditi na obeštećenju stočara, ne samo za uginuća, te da je te financijske situacije trebalo unaprijed definirati.

U BARANJI NIJE BILO VEĆIH PROBLEMA

Većih problema povezanih s bolešću kvrgave kože i cijepljenjem protiv nje na području Baranje nije bilo. Podsjetimo, ljetos je u staji OPG-a Vlade Tevelija iz Popovca uginula jedna junica, dok je nekoliko grla izgubilo na kilaži. Kako je tada isticao Teveli, kod dijela grla izmjerena je viša temperatura, većina ih je izgubila apetit, dok je na nekima primijetio natečena koljena. Mliječnost krava, tvrdio je, pala je za trećinu, i to samo nekoliko dana nakon što su grla primila cjepivo protiv bolesti kvrgave kože. Ono što je Teveli naveo osnovni su simptomi ove bolesti. No, rujanski rezultati analize krvi deset junica iz njegove staje koje su imale simptome te bolesti bili su - negativni. Potvrdio nam je to Vinko Benić, ravnatelj Veterinarske stanice Beli Manastir. “Analiza krvi tada provedena u Hrvatskom veterinarskom institutu u Zagrebu pokazala je da nije došlo do proboja imuniteta. Nakon cijepljenja organizam je reagirao, kao što se događa i kod ljudi, ali je dokazano da cijepljenjem unesen virus nije poremetio životne funkcije. Od tada do današnjeg dana nije zabilježen ni jedan sličan slučaj. Uginuća stoke je bilo, ali njihov broj je na razini proteklih godina - kaže Benić. I.Getto