Osijek
ROBOTIČARI IZ OŠ J. TRUHELKE

Upravljaju kućanskim aparatima s pomoću aplikacije na mobitelu
Objavljeno 13. studenog, 2016.
Naša ideja zove se Pametna kuća, a prijavili smo se na natječaj Zajedno smo jači: Croatian Makers i HT, kažu učenici

Oni upravljaju kućanskim aparatima s pomoću mobitela, pale i gase svjetlo u prostoriji zahvaljujući aplikaciji na mobitelu i rade bezbroj drugih stvari koje su mnogima nezamislive. Oni su učenici OŠ Jagode Truhelke, članovi su skupine darovitih robotičara i uz pomoć svoje mentorice, Višnje Cvek, prof. fizike i tehničke kulture, osmislili su projekt Smart Home Kit, odnosno Pametna kuća.

- Naša ideja zove se Pametna kuća, a prijavili smo se na natječaj Zajedno smo jači: Croatian Makers i HT, u sklopu kojega se biraju projekti koji promiču STEM edukaciju. Natječaj je završen 13. studenoga i do tada smo organizatorima natječaja morali poslati videosnimku i fotografije svega onoga što su djeca do tada napravila. Potom se sastaje stručno povjerenstvo koje će odabrati najbolje i proglasiti pobjednike koje će nagraditi - objašnjava prof. Cvek.

Na natječaj Zajedno smo jači prijavilo se mnogo škola, sve su objasnile svoje ideje, odnosno što žele raditi, a među odabranim idejama, koje su ocijenjene kvalitetnim i zanimljivim, upravo je Pametna kuća učenika osječke OŠ Jagode Truhelke.

- Dva do tri tjedna nakon što smo odabrani, dobili smo set opreme kako bismo mogli realizirati naše ideje, i od tada smo radili punom parom. Održane su i dvije radionice, jedna u Osijeku, druga u Slavonskom Brodu. Naša je tema Pametna kuća, a radimo mnogo toga, jer djeca imaju bujnu maštu. Samo dođu i pitaju me: Nastavnice, može li ovo? Zatim isprobamo njihovu ideju i ako je dobra, dalje ju razrađujemo - priča prof. Cvek.

Konkretno, njezini učenici upravljaju raznim kućanskim aparatima s pomoću aplikacije na mobitelu. Tako su, primjerice, mobitelom povezani s alarmom na vratima. Uz to kuhaju kavu uz pomoć mobitela, tako da pripreme sve sastojke i preko mobitela uključe aparat. Stiže Božić, pa je jedna od ideja da naprave jaslice na kojima će preko mobitela upaliti rasvjetu, a zatim će početi svirati prigodna glazba. Ukratko, riječ je o pravoj bujici izvrsnih ideja učenika iz OŠ Jagode Truhelke.

Vesna LATINOVIĆ

Višnja Cvek

prof. fizike i tehničke kulture

ORIGINALNO, KREATIVNO I MAŠTOVITO

“Riječ je o hvalevrijednom projektu Hrvatskog Telekoma i Croatian Makers IoT-a (Internet of Things). To je tehnologija budućnosti, za koju škole nemaju novca. Projekt je zainteresirao jako mnogo djece i tu nastaje problem, jer ne želim zakinuti ni jedno dijete. Njih je ukupno 18, od 3. do 8. razreda, podijeljeni su u pet grupa, a gotovo svi su uključeni u skupinu darovitih robotičara. Nije im potrebno znanje iz programiranja, već logičko razmišljanje kako bi mogli nešto napraviti i povezati u cjelinu. No, najvažnije su njihove originalne, kreativne i maštovite ideje. Nakon projekta sudjelovat ćemo u natjecanju Croatian Makers Lige, zahvaljujući kojoj je naša škola dobila pet robota”, kaže prof. Cvek.

Možda ste propustili...

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike