Crna kronika
KOBNO PALJENJE PEĆI U PETRIJEVCIMA

U požaru nastradali majka i sinovi od sedam i četiri godine
Objavljeno 13. studenog, 2016.

PETRIJEVCI - Nedjeljno jutro zamalo je završilo tragedijom za mladu peteročlanu obitelj Vranić iz Petrijevaca. U njezinoj obiteljskoj kući u Strossmayerovoj ulici u Petrijevcima u jutarnjim je satima izbio požar u kojem su teške ozljede zadobili majka (25) te sedmogodišnji i četverogodišnji sin, koji su hitno hospitalizirani u Kliničkom bolničkom centru Osijek. Zbog težine opeklina djeca su nakon pružene liječničke pomoći prebačena u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj u Zagrebu. Stariji je dječak hospitaliziran zbog teških opeklina, a mlađi zbog lakših ozljeda i stanja šoka u kojem je zatečen pri dolasku medicinske ekipe. Njihova je majka zadržana na liječenju u KBC-u Osijek. Treći sin Vranićevih, petogodišnjak, srećom, prošao je bez ozljeda.

Materijalna šteta nastala požarom, doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika PU osječko-baranjske, procjenjuje se na 50-ak tisuća kuna. Vatra je uništila više od polovine prizemlja s dnevnom sobom, kuhinjom i blagovaonicom gdje se u trenutku izbijanja požara nalazila majka s tri malodobna sina. U vrijeme izbijanja požara otac nije bio kod kuće.

Izgorjelo prizemlje

Odmah nakon izbijanja požara, nešto poslije 8 sati, prvi su u pomoć priskočili susjedi koji su u vrlo kratkom roku uspjeli ugasiti požar, a kada su na opožareno mjesto ubrzo stigli pripadnici DVD-a Petrijevci, ostalo im je samo da mjesto požara stave pod kontrolu i pokušaju spasiti ono što se spasiti još dalo...

Mlada obitelj Vranić koja je podrijetlom iz jednog od najmanjih sela Valpovštine, Cerovca, odlučila je prije nekoliko godina upravo ovdje saviti obiteljsko gnijezdo i početi novi život. To nije bilo nimalo lako jer je u peteročlanoj obitelji zaposlen samo otac i obitelj je u vrlo teškom materijalnom stanju u kojem je, uz svakodnevne troškove, uređenje kuće postalo pravi izazov. No, uz puno vlastitog rada u Petrijevcima su nedavno počeli novi život koji će nakon jučerašnjeg požara sada zasigurno dobiti posve nov smjer jer će oporavak majke i sinova postati prioritet.

Kobni benzin

Očevid je potvrdio sumnju kako je do požara došlo nakon što je 25-godišnjakinja s pomoću benzina pokušala zapaliti drva u peći.

- Očevidom protupožarnog inspektora utvrđeno je kako je vatra izbila jer je 25-godišnjakinja prilikom paljenja peći na kruta goriva koristila zapaljivu tekućinu. Zbog nestručnog korištenja izbio je požar koji je zahvatio 25-godišnjakinju i dvoje njezine djece - rekao je Premec dodajući da su svi troje, prema posljednjim podacima, izvan životne opasnosti.

Do nesretnog korištenja benzina, neslužbeno doznajemo, došlo je nakon što 25-godišnjakinja nikako nije mogla zapaliti drva u peći. Zbog toga je otišla u dvorište po kanistar s benzinom. Na nesreću, bilo je dovoljno tek nekoliko sekundi da zapaljeni benzin iz čepa kanistra koji je trebao završiti samo u peći zahvati i cijeli kanistar, a ovaj pak izazove požar u kojem je izgorio veći dio prizemlja kuće i, što je najstrašnije, stradaju majka i djeca.

Ne dvojeći ni trenutak, načelnik općine Petrijevci Ivo Zelić bio je jedan od prvih koji je, ne čekajući rezultate policijskog očevida, priskočio u pomoć svojim unesrećenim sumještanima. Najavio je veliku humanitarnu akciju koju će on osobno voditi, a koja će imati primaran cilj da se mladoj obitelji Vranić pomogne i da se članovi obitelji što prije oporave, a kuća što prije obnovi.

Lidija ANIČIĆ
PETRIJEVČANI ĆE POMOĆI

- Najvažnije je da se majka i djeca oporave. Nekoliko sati nakon požara Petrijevčani su mi se javljali i nudili pomoć za Vranićeve u vidu kućanskih aparata, namještaja i drugog što bi im moglo zatrebati u obnovi. Ličioci su se već prijavili da će pomoći u obnovi izgorjelih zidova dobrovoljnim radom, a Općina je spremna osigurati sredstva za materijal i druge potrepštine, jer smatram da nam je u ovom trenutku, prije svega kao ljudima, primaran zadatak pomoći svojim bližnjima u nevolji. U nezavidnoj financijskoj situaciji u kojoj se nalaze, ali i troškovima koji ih tek čekaju za liječenje članova obitelji, oni sami sigurno neće biti u mogućnosti još dugo osigurati i sredstva za obnovu kuće čiji je prizemni dio gotovo posve uništen. Zato držim da će im u tome svaka kuna pomoći itekako dobro doći i da nam je ovo svima prilika da još jednom pokažemo svoje veliko srce i humanost koja za najpotrebitije nikada nije dolazila u pitanje - poručuje petrijevački načelnik Zelić.

teže opekline

DJEČACI SU PREVEZENI U ZAGREBAČKU BOLNICU

Možda ste propustili...

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

Najčitanije iz rubrike