Crna kronika
ZABRINJAVAJUĆA BROJKA

Pijani vozači ubili 55
osoba u 10 mjeseci
Objavljeno 11. studenog, 2016.

OSIJEK

Kako se iz godine u godinu povećava broj prometnih nesreća upravo u studenom i prosincu - mjesecu božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, policija najavljuje da će do Nove godine pojačano kontrolirati vozače na alkohol. Većina nesreća u posljednja dva mjeseca kalendarske godine događaju se zbog povećanog konzumiranja alkohola kod vozača, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama.

Jednako tako, u razdoblju od 11. do 14. studenoga u povodu narodnog običaja krštenja mošta, Martinja, MUP će svoje aktivnosti usmjeriti na pijane vozače. Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati ove akcije koja se, zbog Martinja koje je padalo u srijedu, provodila u trajanju od deset dana. Tada su u Hrvatskoj u prometu uhvaćena 1954 pijana vozača, a 70 ih je odbilo alkotest.

- Posebno napominjemo da su u prvih deset mjeseci ove godine vozači pod utjecajem alkohola prouzročili 3537 prometnih nesreća, od čega 50 prometnih nesreća s poginulim osobama, 1414 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 2073 prometne nesreće s materijalnom štetom. U ovim nesrećama smrtno je stradalo 55 osoba, 441 je zadobila teške, a 1587 lake ozljede - ističu iz MUP-a.

Kako dalje dodaju, nadzor vozača obavljat će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene, odnosno tamo gdje se tradicionalno najviše “uhvati” pijanih vozača. Policija će uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.S.Lacić

Sandra LACIĆ
NA CESTI SVI POLICAJCI

Iz MUP-a najavljuju da će u kontrolu prometa biti uključen maksimalan broj policajaca, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testeri za droge, uređaji za nadzor brzine, uređaji za automatsko očitavanje registracijskih pločica). Iz policije podsjećaju i na kazne koje se kreću od 1000 do 15.000 kuna, ali je moguć i odlazak u zatvor.

martinje

POLICIJA ĆE POSEBNO “CILJATI” PIJANE VOZAČE

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana