Regija
25. OBLJETNICA BOGDANOVACA

Dobili Spomen-dom
Objavljeno 10. studenog, 2016.

BOGDANOVCI

Stanovnici Bogdanovaca, sela nedaleko od Vukovara, jučer su obilježili tužnu, 25. godišnjicu ratnog stradanja. U spomen na sve bogdanovačke žrtve iz 1991. godine položeni su vijenci i upaljene svijeće, uz molitvu, kod spomenika u središtu tog sela.

– Preživjeli branitelji imaju brojne prijatelje kojih više nema među živima. Naša je dužnost govoriti o njima kako se njihova žrtva ne bi zaboravila – kazao je pred okupljenim Bogdanovčanima zapovjednik obrane Bogdanovaca 1991. godine Ivan Matković Lasta.

Spomenuo je i da je selo branilo 200-tinjak branitelja, među kojima su osim samih Bogdanovčana bili i pripadnici HOS-a, ZNG-a i policije. O razmjerima stradanja Bogdanovaca i njegovih stanovnika govore sljedeći podatci – smrtno je stradalo 89 mještana i još 40 branitelja iz drugih hrvatskih krajeva, a na popisu nestalih i danas je 20 mještana Bogdanovaca.

U središtu sela jučer je otvoren i Spomen-dom u znak sjećanja na sve poginule i nestale branitelje i civile u Domovinskom ratu u Bogdanovcima.

Inicijator gradnje i uređenja Spomen-doma bio je Sportski moto klub “Golubica” iz Vukovara, među čijim su članovima mahom hrvatski branitelji.

– Počeli smo radove u ožujku ove godine, a pomogli su nam mnogi prijatelji, bajkeri iz motoklubova iz cijele Hrvatske, kao i neke općine i pojedinci, bilo novčano bilo doniranjem materijala – rekao je predsjednik SMK “Golubica” Nenad Barinić.

Novouređeni Spomen-dom u Bogdanovcima čine dvije prostorije s tematskim panelima, dokumentima. Također, postavljene su fotografije i imena svih u Domovinskom ratu poginulih Bogdanovčana.

Sanja BUTIGAN

Inicijator izgradnje i uređenja Spomen-doma bio je Sportski moto klub “Golubica” iz Vukovara

počast

IZLOŽENE SU FOTOGRAFIJE I IMENA POGINULIH

200

dragovoljaca Domovinskog rata 1991. godine branilo je Bogdanovce

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike