Objavljeno 11. studenog, 2016.
Na putu do titule najboljih slastičara amatera nove sezone showa “Tri, dva, jedan – peci!” natjecatelji će morati proći strog, ali pravedan sud tročlanog žirija vrhunskih eksperata na domaćoj gastrosceni. Tomislav Špiček, Tea Mamut i Žakline Troskot će parove savjetovati, podučavati, hvaliti, ali i kritizirati u pripremi najslasnijih recepata.
“Jako me veseli što sam član žirija u novoj sezoni 'Tri, dva, jedan – peci!' To je za mene novo, vrlo zanimljivo iskustvo u kojem sam uz bok vrhunskim kolegama te ću iz prve ruke vidjeti kako se natjecatelji odnose prema slasticama. Kod ocjenjivanja ću pokušati održati omjer strogoće i pravednosti, no svakako ću pokušati obrazovati natjecatelje amatere, dijeliti im savjete, pokazati gdje mogu poraditi“, otkriva Tea Mamut, jedna od najperspektivnijih hrvatskih slastičarki i jedina Hrvatica koja je završila “kulinarski Harvard”.
Stresno, poučno i zabavno
Naime, Tea je ponosna vlasnica diplome iz menadžmenta slastičarstva i pekarstva Američkog kulinarskog instituta (Culinary Institute of America - CIA) te je stažirala uz bok svjetskim chefovima u New Yorku, čak i u glasovitom restoranu “Daniel” s 3 Michelin zvjezdice. Njezine su deserte mogle kušati brojne holivudske zvijezde, a zahvaljujući svojoj strasti prema slasticama, obišla je svijet.
Druga dama u žiriju, Žakline Troskot, ostvarila je svoj san i ostavila siguran posao, školovala se za slastičara i otvorila slastičarnicu “Amelie” koja je u vrlo kratko vrijeme postala jedno od najpopularnijih zagrebačkih mjesta za sladokusce. Jedina je članica žirija koja je već imala priliku sudjelovati u showu “Tri, dva, jedan – peci!” kao gostujući član žirija, stoga zna kako će natjecateljima u studiju biti istovremeno stresno, poučno i zabavno.
“Nekoliko puta mi se dogodilo da kolač izgleda savršeno, no okus ga nije pratio. No s vremenom sam pronašla dobar omjer sastojaka i zapisala recept. Moram priznati da su kremšnite moja boljka. U nekoliko uzastopnih navrata sam ih pokušala pripremiti onako kako bih ja voljela, ali uvijek neuspješno. Moraju biti pjenastog okusa, ali nikako čvrste i poput pudinga, što je doista teško dobiti”, objasnila je Žakline, koja će natjecatelje i ove sezone rado savjetovati, ali će i udijeliti kritiku kada bude potrebno.
Najpopularniji zagrebački kuhar
Najpopularniji zagrebački kuhar i jedno od najpoznatijih TV lica gastronomskih emisija itekako je svjestan da će i žiri i natjecatelji imati pune ruke posla jer u slastičarstvu nema mjesta improvizaciji.
“Kuhar može nekom jelu dati neki svoj tač, malo ga promijeniti. Ali kolač moraš nekoliko puta kušati dok ne dođe do savršenosti okusa. No te se recepture obavezno i potpunoi moraš držati do kraja, jer u suprotnom nećeš dobiti ono što si želio“, priznaje Tomislav Špiček koji obožava tradicionalne, domaće kolače kod kojih postoje zlatna pravila poput onih da se vučena tijesta moraju odmarati, a dizana se izrađuju u zatvorenom prostoru bez propuha. “Veseli me što ću i ja imati priliku naučiti pokoju novost o slasticama, i to od dvije dame koje su vrhunske majstorice u svom zanatu“, otkriva Špiček dodajući da će i u “Tri, dva, jedan – peci!” biti svoj: strog, ali s razlogom.
Članovi žirija vesele se svojoj novoj ulozi donositelja odluka o slastičarskoj sudbini natjecateljskih parova, budućih sudionika najslađeg okršaja RTL-a koji će vrlo skoro krenuti s emitiranjem. (N.K.)