Kultura
MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA I UČILA

Promocija “Vilijuna”: Jasnu Horvat na 39. Interliber pozvao i Pekinški sajam knjiga!
Objavljeno 10. studenog, 2016.

Jasna Horvat na ovogodišnjem Interliberu gostuje na dva događanja. Osječkoj autorici poziv za gostovanje uručio je Pekinški sajam knjiga koji na Interliberu ove godine organizira vlastitu promociju. Drugi je poziv za gostovanje primila od Naklade Ljevak – nakladnika koji je objavio većinu njezinih književnih tekstova.

Jasna Horvat navodi kako se zanimanje kineskih nakladnika za njezin autorski opus dogodilo ove godine na Pekinškom sajmu knjiga, na kojem je predstavljen njezin roman “Vilijun” (Naklada Ljevak, 2016.). Riječ je o romanu koji je svojevrsna permutacija romana “Vilikon” (Naklada Ljevak, 2014.), a koji uz poznati okvir romaneskne priče o posljednjoj godini druženja Marka Pola i Kublaj-kana u svojoj novoj, vilijunskoj inačici, predstavlja i svojevrsnu kulturnu iskaznicu Hrvatske.

Prema mišljenju Jasne Horvat, zanimanje kineske javnosti za njezine tekstove povezano je i s projektom kineskoga oživljavanja Puta svile u kojem Hrvatska pronalazi svoje mjesto. Uz likove Marka Pola i Kublaj-kana, u romanu “Vilijun” Jasna je Horvat ponudila i tehnološki novum koji suvremenom čitatelju omogućuje nov način čitanja tiskane knjige, tako što posredovanjem pametnoga telefona prima zvučne i slikovne poruke. Upravo takav pristup kojim se posredovanjem kodova brzog odgovora (QR kodova), a uz pomoć pametnih telefona, roman čini tekstom koji omogućuje projiciranje kulturološki vrijednih filmova, glazbenih zapisa i komentara. Istodobno, “Vilijun” je i roman koji je svojevrsna kulturna iskaznica hrvatske kulture prikazane na atraktivan način te time prijemčive i hrvatskim i kineskim poduzetnicima. Taj neobičan spoj tiskanog, književnog teksta i drugih multimedijskih sadržaja osječku je autoricu izdvojio između drugih autora Pekinškoga sajma knjiga, čija je temeljna odlika da se ubraja u red najvećih svjetskih sajmova knjiga.

Osječanka Jasna Horvat s kineskim će književnikom Xuom Zechenom razgovarati u subotu, 12. studenoga, u 14 sati na kineskom izložbenom prostoru 13b u paviljonu šest. Razgovor moderirati Krešimir Jurak, voditelj Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu. Nakon ovog razgovora druženje sa poštovateljima njezina književna izričaja nastavit će se u paviljonu pet, na izložbenom prostoru Naklade Ljevak.

Narcisa VEKIĆ
KNJIŽEVNI OPUS POVEZAN S KINESKOM KULTUROM

Pekinški sajam ove godine organizira svoju promociju na Interliberu te poziva na razgovor kineskog pisca Xua Zechena i osječke književnice Jasne Horvat u subotu, 12. studenoga, u 14 sati na izložbenom prostoru 13b u paviljonu 6. Jasna je Horvat napisala i objavila tri književna teksta usko povezana s kineskom kulturom: knjigu putopisa “Antiatlas” (2014.) te dva romana: “Vilikon” (2012.) i “Vilijun” (2016.).

Krešimir Jurak

MODERIRAT ĆE RAZGOVOR

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJAVLJENA PREMIJERA MJUZIKLA “SUGAR”

Poznata komedija začinjena jazzom

2

FESTIVAL UMJETNIČKE TAMBURAŠKE GLAZBE

Koncerti u četiri slavonska grada

3

PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE “DIMITRIJE ART” U MUZEJU MIMARA U ZAGREBU

Obilježeno pola stoljeća Popovićeva stvaralaštva