Regija
RUŽNO I OTUŽNO

Grad upozorava, PAN i Tekstilpromet još ne saniraju RK Vesna
Objavljeno 9. studenog, 2016.

SLAVONSKI BROD - Unatoč brojnim upozorenjima Grada, a onda i obećanjima dvotrećinskog vlasnika PAN Trgoprometa da će sanirati pročelje zgrade nekadašnje Robne kuće Vesna na središnjem gradskom trgu, do danas se ništa nije promijenilo, a nerijetkim prolaznicima prijeti ruševno pročelje.

Zgrada je sredinom sedamdesetih godina, prema mišljenju mnogih, ne samo uljepšavala brodski korzo nego je bila i mjesto susreta, kako u kafiću u podrumu tako i na brojnim odjelima krcatima raznom robom, u kojima je bilo više od stotinu zaposlenih.

- Bilo je to kultno mjesto, kamo su dolazili profesori i studenti Strojarskog fakulteta, koji je prekoputa, ali i svi ostali, od radnika do političara, koji su htjeli nekoga susresti, razgovarati, osvježiti se, jer nije bilo kafića kao danas - prisjeća se brodski multimedijski umjetnik Ivan Šeremet, koji je godinama radio u istom prostoru. Žao mu je, veli, što je Vesna dočekala da bude ruglo u središtu grada.

Sve do prije dvije godine u istom su se prostoru smjenjivali vlasnici i odvijala kakva-takva prodaja, no svakodnevno se urušavala sve dok, početkom 2014., nije konačno zatvorila vrata, ostavivši dio smeća, ali i načeto pročelje, koje je sa svakim danom sve više prijetilo prolaznicima. Obećanje Grada i Turističke zajednice da će izloge oblijepiti papirom s raznim motivima kako bi bar malo prikrili sramotnu sliku centra grada nije urodilo plodom, a slika nekadašnje RK Vesna iz dana u dan postaje ružnija, tužnija i neprihvatljivija.

U potrazi za skrovitim mjestom, u neke su se izloge uselili golubovi, zagospodarili su štakori, stvarajući dojam kako se baš nitko ne brine o užem gradskom središtu, koje bi, uz prelijepu baroknu Tvrđavu i šetnicu uz Savu, franjevački samostan..., trebalo nositi promidžbu grada. Stalno upiranje prstom u gradsku upravu, jer vlasnici (PAN i Tekstilpromet) nisu reagirali, rezultirao je rješenjem komunalnog redara - Upravnog odjela za komunalni sustav, početkom rujna ove godine, kojim se suvlasnicima naređuje da u roku od 30 dana od dana zaprimanja rješenja otklone oštećenja pročelja te da zgradu do tada označe opasnom za prolaznike. U suprotnom, Grad će riješiti problem, a račun ispostaviti vlasnicima.

Marija RADOŠEVIĆ
Ni skela ni radnika

Nedugo nakon upozorenja komunalne službe iz PAN-a je stigla obavijest kako će u sanaciju krenuti odmah nakon 1. studenoga, no i dalje nema pomaka. A na novinarski upit hoće li i kada početi radovi, Ines Skoko iz ureda direktora odgovorila je kako “PAN i Tekstilpromet zajednički sudjeluju u obnovi fasade na RK Vesna, a radove izvodi brodska tvrtka INDUSERV”. Nitko od prolaznika još nije uočio skele ni ikakve radove, no Brođani se nadaju da će obećanje, a i obveza vlasnika, biti ispunjeno prije otvaranja klizališta i predstojećih blagdana, kada se dobar dio građana zadržava na korzu pa i u prolazu ispod Vesne.

sklonište

U ZGRADI UTOČIŠTE NALAZE GOLUBOVI I ŠTAKORI

Možda ste propustili...

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

Najčitanije iz rubrike