Kultura
PREDSTAVLJENA ZBIRKA PJESAMA JOSIPA DUMENDŽIĆA MEŠTRA

Pjesme na šokačkoj ikavici čuvaju taj dio hrvatskog jezika
Objavljeno 7. studenog, 2016.

VINKOVCI - U sklopu 14. znanstveno-kulturne manifestacije Šokačka rič predstavljena je zbirka pjesama Josipa Dumendžića Meštra iz Bođana naslovljena “Svitanje ri(je)či”.

- Ova je zbirka nastala u mom višegodišnjem pisanju i, budući da sam ja Šokac Hrvat, onda sam dio pjesama, odnosno 50, napisao na šokačkoj ikavici, a ostalih 50 na hrvatskom standardnom jeziku. Tematika mojih pjesama je Šokadija, sve što je vezano uz tradiciju, običaje, prela, moja vjerovanja i nade. Prije tri godine dao sam rukopis, a ove godine mi je Zajednica amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti izdala ovu zbirku u organizaciji Vukovarsko-srijemske županije. Naslov 'Svitanje ri(je)či' odabrao sam upravo zbog toga što je dio pisan na ikavici, a dio na standardnom hrvatskom jeziku”, rekao je Josip Dumendžić Meštar. Prema njegovim riječima, riječ “svitanje” u naslovu zbirke znači da se nešto novo rađa i tim je pjesmama želio svim Šokcima ponuditi lijepe riječi i poruke, da se malo trgnu, probude, kao što su pjesme “budnice”.

- Naš jezik rapidno propada, izumire, a moja poruka ovom zbirkom je da se ništa ne ugasi od našeg šokačkog što je nekada bilo i da i dalje njegujemo tradiciju i sačuvamo je od zaborava - poručio je Josip Dumendžić Meštar.

Na promociji zbirke urednica Anica Bilić istaknula je kako se Josip Dumendžić Meštar potvrđuje čuvarom najstarijega stanja hrvatske staroštokavštine, podunavske šokačke ikavice, što se prostire zapadnobačkom ravnicom s lijeve strane Dunava, koja pripada baranjsko-bačkom poddijalektu.

- Kako su šokačka ikavica i staroštokavština u stanju rapidnoga odumiranja, Dumendžićevo dijalektalno pjesništvo čuva ih te poetski konzervira i muzealizira za buduće naraštaje zahvaljujući književnosti kao umjetnosti pamćenja i pismu kao memotehničkom oruđu, zbog čega smo ključ interpretacije cijele zbirke pronašli u leksemu “bardati” (“pamtiti”) i ikavici, signifikantnoj za identitetno govorno uporište i ishodište - rekla je Bilić.

Na predstavljanju zbirke osim urednice Bilić i autora Josipa Dumendžića Meštra govorio je i Andrija Matić, predsjednik Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije, a večer su uljepšali učenici Glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci dvama nastupima. M. Kokaj

Pjesme su vezane uz tradiciju, običaje, prela, vjerovanja i nade

Možda ste propustili...

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike