Regija
IT TVRTKA PLAVA TVORNICA

Kod njih krize nema, zapošljavaju stalno
Objavljeno 8. studenog, 2016.

VIROVITICA - Ivica Horvat i Matej Sudar, uz potporu Igora Tomljanovića, još su 2012. u unajmljenom stanu u Južnom bloku u Virovitici krenuli u projekt Plave tvornice - informatičke tvrtke orijentirane na razvoj web-aplikacija. Njihov je san bio “osvajati svijet” i biti drukčiji od drugih. Danas su nešto stariji, ali imaju slične ciljeve. Krenuli su s tri zaposlenika, a sada ih imaju više od 20. Više od polovine ih je u “izdvojenom pogonu” u Osijeku jer u Virovitici je premalo onih koji barataju IT znanjem. Većina ih još uvijek “čekira” karte prema Osijeku i Zagrebu. Taj su problem uočili u Virovitičko-podravskoj županiji i Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici pa je ove jeseni u Virovitici upisana prva generacija studenata, njih 30, na smjer računarstva. Horvat je u Virovitici, prvi put u Slavoniji, održao WordPress Meetup, na koji su došli zainteresirani iz cijele Hrvatske.

- Ovo je razmjena znanja kako bi ovo postao mainstream sadržaj za nove projekte. WordPress je jedna od važnih platformi na kojoj mi u Plavoj tvornici radimo – kazao je u startu Horvat.

Kod njih krize nema, oni uvijek zapošljavaju. Trenutno su im otvorena dva radna mjesta, jer usluge Plave tvornice u svijetu su tražene.

- Najviše radimo sa SAD-om, Australijom. Tu je i Kuvajt, zemlje Bliskog istoka, Engleska. Gledajući u omjeru, 20 posto radimo za Hrvatsku, ostatak za svijet. Cilj nam je i nadalje povećavati taj udjel. Stvarati nove vrijednosti u Hrvatskoj, a našu pamet i kreativnost prodavati klijentima u svijetu – kaže Horvat.

Nedavno je svjetlo dana ugledala aplikacija Plitvička jezera, za koju stižu samo pohvale.

- Taj projekt, a riječ je o najnaprednijoj platformi na hrvatskom tržištu, otvorio nam je neke nove mogućnosti. Trenutačno pregovaramo s nekim turističkim zajednicama i nacionalnim parkovima u Sloveniji i Austriji – zaključio je Horvat.

Vladimir GRGURIĆ

Rade sa SAD-om, Australijom, Bliskim istokom, Engleskom

20

posto rade za Hrvatsku, ostatak za svijet

Najčitanije iz rubrike