Osijek
PREKO HZZO-a RADI SAMO JEDAN ORALNI KIRURG

Na kirurško vađenje zuba čeka se duže od pola godine!
Objavljeno 4. studenog, 2016.
Šest mjeseci nitko se nije javio na natječaj za mjesto oralnog kirurga u KBC-u

Dok školovani i specijalizirani kadar odlazi u privatnike, Klinički bolnički centar Osijek već šesti mjesec zaredom nema oralnog kirurga. Što to u praksi znači, na svojoj je koži osjetio jedan naš sugrađanin, koji je s nama podijelio svoje iskustvo.

- U petak sam završio u bolnici zbog bolova, koje sam danima trpio. Moram kirurški izvaditi zub, a preporučili su mi dr. Marka Matijevića u Domu zdravlja Drava jer u bolnici nemaju oralnog kirurga. Isto to su mi rekli i prije tri godine, kad sam također morao kirurški vaditi zub. Tada sam išao tom liječniku i mislim da me to stajalo oko 600 kuna. Sada nisam htio platiti jer smatram da imam pravo na tu uslugu preko obveznog i preko dopunskog osiguranja koje redovito plaćam. Kada sam došao u KBC, sestra na šalteru odjela rekla mi je kako nemaju kirurga koji to radi i da je liječnik kojeg su mi preporučili upravo dr. Matijević, koji radi preko HZZO-a. Kada sam otišao k njemu, njegova mi je medicinska sestra rekla da je on “ispucao” kvotu i da mogu izvaditi zub ako ću tu uslugu platiti. Smatram da imam pravo tu uslugu dobiti besplatno, a i potvrdili su mi da je doista tako, no, budući da oralnog kirurga nema u KBC-u Osijek, mogu radi toga otići u Požegu, Viroviticu ili Zagreb. Sve me je to jako razljutilo - revoltirano nam je ispričao Osječanin.

Dr. Vlatko Kopić, zamjenik ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Osijek, slaže se s našim čitateljem, no kaže - stručnog kadra nema.

Nema kadra

- Klinički bolnički centar Osijek ima Zavod za maksilofacijalnu i oralnu krirugiju, gdje se zbrinjavaju pacijenti s bolestima područja glave i vrata, a i patologija prouzročena pokvarenošću zuba (specijalisti oralne kirurgije). Budući da su docent Marko Matijević i dr. Stjepan Siber napustili rad unutar bolnice, a ja sam preuzeo novu dužnost, trenutačno u bolnici ne postoji specijalist oralne kirurgije. Još 3. svibnja Uprava KBC-a raspisala je natječaj za novog specijalista oralne kirurgije, ali se, nažalost, nitko nije javio - kazao je dr. Kopić.

Dr. Kopić dodaje kako se pacijenti, ako ne mogu ili ne žele platiti privatnu uslugu, jedino mogu uputiti u Požegu i Viroviticu, gdje se nalaze najbliži specijalisti oralne kirurgije, a ako ne žele tamo, mogu otići u Zagreb.

- Ako dođe do otekline, specijalisti maksilofacijalne kirurgije mogu pomoći jedino tako da zarežu upaljeno područje, no oni se bave tumorima i potpuno drugim stvarima, tako da pomažu koliko mogu. Jednostavno, nema kadra - ističe dr. Kopić.

Puca po šavovima

Kako dalje dodaje zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek, sve su bolesnike upućivali dr. Matijeviću i dr. Siberu, no dr. Siber je otišao u privatnike i otkazao ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Dr. Matijević je u ugovornom odnosu s HZZO-om, no, laički rečeno, “puca po šavovima”.

- Do Nove godine imam ispunjene termine za preglede, a pacijente za operacije naručujem za travanj sljedeće godine. Pacijenti se za pregled regularno naručuju preko sustava za naručivanje, ali jednostavno više ne mogu primiti sve koji žele doći jer u tri županije nema oralnih kirurga, ni u Slavonskom Brodu, ni u Vinkovcima, ni u Vukovaru. S obzirom na silnu navalu, više fizički ne mogu nikoga primiti. Da bih se nekako zaštitio, dobio sam dozvolu ravnatelja Doma zdravlja za dopunski rad, pa ako netko baš hoće doći k meni nakon svih redovitih pacijenata, može, ali ta se usluga tada plaća - kazao je doc. dr. sc. Marko Matijević, specijalist oralne kirurgije. I sam je, kaže, svjestan nedostatka kadra jer je docent na Medicinskom fakultetu u Osijeku.

Sandra LACIĆ
PRIMLJEN JEDAN SPECIJALIZANT

Ako se i dalje nitko ne bude javio na natječaj za oralnog kirurga u Kliničkom bolničkom centru Osijek, Osječanima i svima ostalima koji toj bolnici gravitiraju ne smiješi se svijetla budućnost.

- U srijedu, 2. studenoga, primili smo liječnika na specijalizaciju za oralnog kirurga. No i tu je problem, jer specijalizacija traje tri i pol godine, pa će trebati dosta dugo čekati da liječnik završi specijalizaciju - kazao je zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek.

privatnik

DR. SIBER NEMA UGOVOR S HZZO-om

Najčitanije iz rubrike