Novosti
SELJACI, GRAĐANI I HGK:

Nema razloga za
poskupljenje kruha
Objavljeno 4. studenog, 2016.
Pekarska industrija ima profit koji ostavlja prostor i za pojeftinjenja

Novu poreznu reformu, prije svega zbog potencijalnog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, proteklih su dana mnogi dočekali na nož. No, unatoč najavljenom rastu PDV-a, složni su svi - od seljaka do građana - kruh ne bi trebao poskupjeti. Kao što se to nije dogodilo ni kada je 1. siječnja 2013. stupila na snagu izmjena Zakona o PDV-u kojim je, za potrebe usklađenja s EU-om, napuštena nulta stopa PDV-a.

Razlog je jasan - pekarska industrija, uz nikada nižu otkupnu cijenu pšenice, te uz najavu jeftinijih proizvodnih energenata, bilježi profit koji ostavlja dovoljno prostora čak i za drastičnija pojeftinjenja proizvoda iz ovoga sektora. U takvoj situaciju, zaključuje se, treba biti jako hrabar, ali i drzak, povećanjem cijena kruha udariti na već prenapregnute kućne budžete građana.

Iz HGK - Županijske komore Osijek mišljenja su kako povećanje PDV-a na kruh pekari trebaju gledati s pozicije cjelokupne najavljene porezne reforme.

- Cjelovita porezna reforma pruža mogućnost pekarskoj industriji na svim razinama za kompenzaciju eventualnog gubitka dobiti povećanjem PDV-a. Prije svega kroz benefite koje će imati u sektoru poreza na dobiti. Tako da bismo potencijalno poskupljenje kruha službeno ocijenili kao “ne nužno”, posebice ako uzmemo u obzir da na cijenu kruha nisu značajnije utjecale ni puno veće promjene koje su izravno pogađale pekare poput, primjerice, oscilacija u cijeni nafte - komentira Zoran Kovačević, predsjednik županijskog HGK-a.

Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje pak oštro osuđuje bilo kakvo poskupljenje kruha. Kažu, kada bi pekarska industrija bila poštena prema građanima, kruh bi na policama već danas trebao biti jeftiniji za 15 posto.

- Nema nikakvog razloga za poskupljenje kruha na temelju povećanja PDV-a. Trenutna cijena kruha koji građani kupuju formirana je kada se kilogram pšenice cijenio između 1,20 i 1,40 kuna, a ove se godine otkupljivala za samo 0,75 kuna. Dakle, kruh treba pojeftiniti, nikako drugačije! - jasan je Stanko Zdravčević, tajnik Zajednice.

Iz Udruge za zaštitu potrošača “Potrošački forum” mišljenja su pak kako do poskupljenja kruha ne bi trebalo doći ako pekarska industrija uzme u obzir činjenicu da je kruh bazična namirnica koja se svakodnevno koristi, te za koju se već pokazalo da ju je u kućnoj radinosti jeftinije napraviti nego svakodnevno kupovati.

- Svako poskupljenje osnovnih namirnica poput kruha koji je svakodnevno na stolovima svih građana, posebice onih najsiromašnijih, veliki je problem i udar je na džepove građana. Utoliko bi i ovo najavljeno poskupljenje bilo loše. Posljednjih godina mnogi su se građani u potrazi za uštedom okrenuli kupnji aparata za pečenje kruha i pečenju kruha u vlastitom domu. Ako se njima to isplati, a za kupnju kruha koriste brašno iz maloprodaje, bez obzira na povećanje PDV-a, ne znamo koja bi zapravo bila njihova osnova za poskupljenje kruha - kaže Mira Brumerček-Lukačević iz Potrošačkog foruma.

Ivana SOLAR
U KUĆNOJ RADINOSTI ŠTRUCA KRUHA 3,5 KUNA

Teško je vidjeti prostor za poskupljenja kruha na policama pekara ako se uzme u obzir da se u kućnoj radinosti od brašna kupljenog u maloprodaji može napraviti dvostruko jeftiniji kruh. Od kilograma brašna tako se dobije 1,5 kilograma kruha, ili dvije štruce. Naime, kilogram brašna stoji oko 3,5 kuna ako se kupi pakiranje od pet kilograma, a 700 grama kruha je oko sedam kuna. Na pečenje se potroši struje za oko dvije kune, malo vode i soli. Kruh koji napravite sami po štruci (750 grama) tako košta oko tri kune. Ako se jedna štruca jede dva dana, godišnja je ušteda čak 700 kuna.

Stanko Zdravčević

tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje

Kada bi pekarska industrija bila poštena prema građanima, kruh bi na policama već danas trebao biti jeftiniji za 15 posto.

Možda ste propustili...