Regija
UZ POTPORU OSJEČKOG MEDICINSKOG FAKULTETA

U Brodu otvoren Studij sestrinstva
Objavljeno 4. studenog, 2016.

SLAVONSKI BROD - U bolnici “Dr. Josip Benčević”, uz potporu osječkog Medicinskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera, počeo je Sveučilišni diplomski studij sestrinstva, na koji je upisano 65 sestara. Anđelka Knezović i Nikolina Marinić, glavne sestre Službe za kirurške djelatnosti i Internističke službe, koje su završile Studij sestrinstva pri Medicinskom fakultetu u Osijeku, smatraju da je iznimno važna edukacija kako zbog poboljšanja statusa sestrinstva, tako i zbog dobrobiti pacijenata.

- Mislim kako je otvaranjem Studija sestrinstva daleko većem broju sestara pružena mogućnost daljnjeg napretka - veli Knezović, dok Marinić poručuje kako je studij u Brodu veliki benefit onima koji se odluče za daljnju edukaciju. Voditelj Studija, prof. dr. Davorin Đanić, naglasio je kako je ovo nastavak dosadašnje suradnje s osječkim fakultetom na kojem u proteklih gotovo dva desetljeća u radu sudjeluju tri profesora, šest docenata, šest viših asistenata i više od 20 asistenata s brodskog područja. Školovanje sestara pozdravlja i ravnatelj bolnice Josip Samardžić.

- Primjenjivat će ga u svom poslu kako bi bolnica i dalje zadržala europske standarde kakve je imala prije procesa sanacije. Trebamo se osloniti na ljude, u njih ulagati, a ovaj studij je korak u tom smjeru - kazao je uvjeren kako će brodskoj bolnici biti priznat status kliničke bolnice. Nastavak dobre suradnje pozdravlja i dekan osječkog Medicinskog fakulteta Aleksandar Včev koji je istaknuo neravnopravan položaj slavonskih županija te važnost umrežavanja regionalnih bolnica, domova zdravlja...

- Prema svemu što bolnica nudi svojim pacijentima, pokazuje da se radi o kliničkoj bolnici. Mi to vidimo i na ovaj način kroz osnivanje studija, radimo na tome da razinu usluga podignemo, ali pri tome stvorimo uvjete kako bismo zadržali ljude u Slavoniji - rekao je.

Elizabeta Mravak, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo brodske bolnice, smatra kako bez obzira na to što studij sestrinstva vodi u bolju budućnost, pred njima je još borbe do trenutka kada će njihovo znanje biti prihvaćeno i odgovarajuće nagrađeno.

- Sestre koje su završile petogodišnji studij nisu priznate u koeficijentima plaće. To znači da ministarstvo treba definirati koja su to radna mjesta i koji je to koeficijent jer mi imamo 12 što diplomiranih, što magistara sestrinstva koji se koriste svojom titulom, ali za plaću prvostupnika – istaknula je Mravak. Slično tvrdi glavni tehničar anestezije Hrvoje Premuž koji godinama radi kao tehničar u jedinici intenzivne njege. Titulu magistra sestrinstva stekao je u Zagrebu, a trenutno je na postidplomskom studiju.

- Plaća mi se titulom nije promijenila. Kompetencije koje sam stekao mogu primijeniti u poslu, a to je prije svega zaštita od bolničkih infekcija, obučen sam za predavača... Voditeljica odjela, dr. Kopić, pružila mi je priliku ući u menadžment odjela. Odnos prema bilo kome od nas neće se promijeniti samo zbog toga što smo se educirali. To vam donosi dugogodišnji staž, rad i kvaliteta - zaključuje Premuž.M.Radošević

Marija RADOŠEVIĆ
Možda ste propustili...

NASTUPALI OD BARCELONE DO SARAJEVA

Malim slavljem HKD Izvor obilježio je 26. rođendan

BRIGA ZA OSOBE S POTEŠKOĆAMA U KRETANJU

Na ulazu u bazen izgrađene pristupne rampe

Najčitanije iz rubrike