Osijek
SINTETSKI KANABIS PREPLAVLJUJE OSJEČKO PODRUČJE

Mladi umjesto heroina
sve češće koriste travu
poprskanu otrovom!
Objavljeno 3. studenog, 2016.
Sintetski kanabis im je dostupan u tzv. smart shopovima

Prometne nesreće sa smrtnim ishodom i sve više djece sa psihotičnim ispadima u hitnim dežurnim službama rezultat su sve veće zastupljenosti sintetskih droga na osječkom području. Djeca ih nabavljaju preko interneta, a “dileri” ih dostavljaju na kućnu adresu, kao da je riječ o igračkama ili elektronici.

Podatci su to na koje upozoravaju iz Centra za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Kažu, mladi, među kojima je raširena liberalna ideja o marihuani kao zdravoj biljci, kupuju njezine posve legalne inačice nesvjesni kako za njihovo psihoaktivno djelovanje mogu zahvaliti cijelom spektru otrova koji ih potencijalno tjeraju u smrt.

- Najveći problem i opasnost za mlade ljude s kojim se susrećemo u posljednje vrijeme je sintetski kanabis, odnosno cijeli spektar raznih “osvježivača prostora”. Naime, tinejdžeri danas smatraju da konzumacija heroina “nije cool”, ali su s druge strane vrlo liberalni prema sintetskom kanabisu, koji im je dostupan u tzv. smart shopovima, ali i preko interneta. Riječ je o biljkama koje stižu iz različitih krajeva svijeta te sintetski obrađene imaju psihogeni učinak, odnosno mijenjaju stanje svijesti. Za konzumaciju miješaju se s duhanom i puše te izazivaju psihotične epizode - objašnjava dr. Marija Kribl, voditeljica Centra, te dodaje kako je sintetski kanabis postao velik problem zbog pristupačnosti na svim razinama.

- Najprije je tu moment da se ta vrsta droge može najnormalnije kupiti preko interneta, kao bilo koji drugi predmet, ne podliježe nikakvim kaznenim prijavama jer se supstance ne nalaze na listi ilegalnih psihoaktivnih tvari. Drugi je problem to što je sintetski kanabis jeftin, za samo sto kuna može se kupiti vrećica koja sadržava oko 100 grama droge! Stoga i nije čudno što se sintetski kanabis tako brzo raširio među mladima - kaže dr. Kribl te upozorava kako su posljedice konzumiranja takvih droga, uz već spomenute teške prometne nesreće, gubitka svijesti, halucinacije i gubitak moći rasuđivanja, što u ženskoj maloljetničkoj populaciji dovodi do neželjenih trudnoća, ali i silovanja bez sjećanja.

Ivana SOLAR
Iz betonske miješalice u cigaretu

Prema podacima Europskog centra za praćenje droga o ovisnosti (EMCDDA), najveći svjetski proizvođač sintetskih kanabinoida je Kina. Budući da kao spojevi nisu zabranjeni, legalnim se kanalima uvoze u EU i pripremaju za distribuciju. Prah se u miješalicama za beton otapa u acetonu i prska po biljnom materijalu. Budući da je za jedno pakiranje “osvježivača” potrebno samo desetak miligrama droge, od jednog kilograma proizvede se nekoliko tisuća paketića.

Maloljetničke trudnoće

Maloljetničke trudnoće najčešće su neplanirane i neželjene te, nažalost, velikim dijelom rezultat nezaštićenih seksualnih odnosa pod utjecajem alkohola i droga. Prema dostupnim podatcima Studija sestrinstva Sveučilišnog centra Varaždin, u razdoblju od 2013. do 2105. godine u Hrvatskoj je rodilo čak 5237 djevojaka u dobi od 14 do 19 godina.

učinak

SINTETSKI KANABIS MIJENJA STANJE SVIJESTI

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

PROJEKT OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE ZA SREDNJOŠKOLCE

Prijavite se za “Učeničko poduzetništvo”

Najčitanije iz rubrike