Regija
NAKON ČETVRT STOLJEĆA

Počinje obnova zgrade Magistrata
Objavljeno 3. studenog, 2016.

SLAVONSKI BROD

Nakon četvrt stoljeća u Slavonskom Brodu konačno kreće prva faza obnove Muzeja brodskog Posavlja, ustanove u kulturi koja je od Domovinskog rata bez stalnog postava.

- Zadovoljeni su svi preduvjeti za početak 1. faze radova na zgradi Magistrata, kojima se planira staviti u funkciju prostor od oko 200 kvadrata u prizemnoj etaži južnog krila kao uređenje privremenog stalnog postava - navodi ravnateljica MBP-a Danijela Ljubičić Mitrović.

Treći po veličini

Pripremni radovi su u tijeku, a izvodi ih brodska tvrtka Vukojević gradnja. Završetak prve faze planiran je u sljedećoj godini, kada će početi druga faza gradnje sukladno osiguranim sredstvima. Brođanima je sinonim za Muzej upravo Magistrat s prikazom svih zbirki - zaštićeno i registrirano kulturno dobro, upisano u Registar kulturnih dobara RH, koje se nalazi u zaštićenoj povijesno-urbanističkoj cjelini grada. Devedesetih godina, u vrijeme granatiranja grada, narušena je statika zgrade Magistrata, od kada je ona izvan funkcije. U međuvremenu popravljeni su dijelovi nosivih zidova, uređeno je krovište te ugrađeni prozori. Projekt obnove Magistrata u prvoj fazi s 1,5 milijuna kuna financira Ministarstvo kulture RH, a Brodsko-posavska županija, kao osnivač, preko natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a osigurava 550 tisuća kuna (Program održivog razvoja lokalne zajednice - projekt Skriveno blago Magistrata), kao i 400 tisuća kuna iz svog proračuna.

Muzej je u Slavonskom Brodu osnovan 1934. godine, kada je, zahvaljujući donaciji željezničkog činovnika Julija Hoffmanna, zaljubljenika u starine i pasioniranog skupljača, na dar dobio vrijednu zbirku i “počeo život” kao Gradski i arheološki muzej. Od tada, kao i svaka baštinska institucija, brine se o čuvanju kolektivne memorije kroz materijalnu i nematerijalnu baštinu koju prikuplja i obrađuje. Kao treći po veličini muzej u Slavoniji, danas muzejski fundus čuva gotovo 64.000 jedinica raznovrsne građe.

Završetak - 2019. godne

- Od fosilnih svjedočanstava s obronaka Dilja, nalaza s prapovijesnih lokaliteta, vrijednih nalaza iz antičke Marsunije i srednjeg vijeka, tradicijske baštine brodsko-posavske Šokadije, svjedočanstava organizacije i načina života u doba Vojne krajine, stvaranja brodskog građanstva, ratnih zbivanja, gospodarstva i političkih mijena 20. stoljeća, sve do umjetničkog stvaralaštva – od umjetnina baroknih stilskih karakteristika te radova suvremenih hrvatskih autora - naglašava Ljubičić Mitrović.

Godine 1997. uz gradski Magistrat sagrađena je zgrada Muzejsko-poslovnog centra, gdje je smještena uprava Muzeja, radni prostor, prostor Preparatorske radionice, prostori za smještaj muzejske građe - čuvaonice, izložbena dvorana Muzeja, u kojoj se kontinuirano održavaju izložbe, edukativni programi i drugi muzejski sadržaji.

Nakon završetka prve faze obnove Magistrata, druga faza programa (2017./18.), čija je vrijednost procijenjena na tri milijuna kuna, obuhvatit će završne radove u potkrovlju, kao i potpuno uređenje središnjeg prostora, između južnog i sjevernog krila zgrade, dok je u trećoj fazi (2018./19.) predviđeno uređenje stalnog postava u potkrovlju te unutrašnjeg dvorišta.

- Privremeni stalni postav omogućit će prikaz svih zbirki s naglaskom na ono što je turistima najzanimljivije – građansku povijesti do 20. stoljeća - najavljuje ravnateljica ustanove u kojoj se čuvaju značajni artefakti ne samo za Slavonski Brod i Brodsko-posavsku županiju već i za hrvatsku te svjetsku baštinu.

Marija RADOŠEVIĆ

Ministarstvo kulture daje 1,5 milijuna kuna, a Županija 550.000 iz EU-a i još 400.000 kuna iz proračuna

64

tisuća jedinica raznovrsne građe čuva se u muzejskom fundusu

Mamut, kit, fosilna riba, zub morskog psa

Među najstarijim eksponatima u Muzeju je lubanja s kljovama mamuta iz doba pleistocena. Riječ je o najcjelovitijem nalazu mamuta u ovom dijelu Europe, a pronađen je prije šest desetljeća u rijeci Glogovici nedaleko od brodske Poljoprivredne škole. Tu je i kralježnica kita od prije desetak milijuna godina, nađena na području bosanske Posavine, kao i fosilna riba, a najstariji je eksponat zub morskog psa (od prije 15 - 18 milijuna godina), nađen na Dilj gori u blizini Brodskih Zdenaca.

Možda ste propustili...

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

Najčitanije iz rubrike