Osijek
HOĆE LI OSIJEK DOBITI ZONU BEZ PUŠENJA

Nepušačke zone mogle bi
biti parkovi, trgovi, korzo...
Objavljeno 2. studenog, 2016.
Ugostitelji negoduju i pitaju se prema kojim će se kriterijima odrediti “zone bez duhana”

Prema objavljenim podacima, svaki treći stanovnik Hrvatske, pa preslikajmo onda to i na Osijek, aktivno uživa u duhanu, odnosno - pušač je. Pa kako onda očekivati da će s odobravanjem biti prihvaćen prijedlog nove izmjene Zakona o ograničavanju duhanskih proizvoda, kojima se predviđa da lokalne samouprave, u ovom slučaju Grad Osijek, uvedu tzv. nepušačke zone. Takvim zonama bez cigareta moći će se proglasiti cijeli trgovi, ulice i prostori uz razne javne objekte. Prema nekim tumačenjima, to bi moglo značiti da i cijeli grad bude proglašen nepušačkom zonom.

U Gradu Osijeku još nisu jasno zauzeli stav hoće li uvoditi nepušačku zonu, no neslužbeno je razmišljanje kako bi se moglo naći sasvim zadovoljavajuće rješenje. Naime - promenada je načičkana kafićima i tu se ne bi ništa diralo. No s druge strane je korzo, koji je postao bankarsko-trgovačka zona i na kojemu, uz iznimku hotela Royal i jedne slastičarnice, ne postoji ni jedan ugoobjekt sve do Trga Ante Starčevića. Ili pak parkovi, po kojima je Osijek ionako poznat... Ti bi dijelovi mogli postati “zone bez cigareta”, no kako se o tome samo nagađa, i naš je sugovornik molio za diskreciju.

U svakom slučaju, to vodi tome da se u budućim nepušačkim zonama ne bi smjelo pušiti ni na ugostiteljskim terasama. To je ono što se, naravno, ne sviđa osječkim ugostiteljima, kažu, ponovno želimo biti “veći katolici od pape”.

- Kako odrediti kriterije prema kojima će jedna zona biti pušačka, a druga ne? Je li to broj prolaznika u minuti, industrijsko zagađenje ili nešto treće - zajedljivo će jedan ugostitelj, a njegov kolega Goran Pleslić, vlasnik kafića uz samu konktaredralu, daje sasvim drukčiji prijedlog.

- Možda je najbolje da kutija cigareta poskupi na 200 kuna, pa onda nitko neće pušiti - predlaže Pleslić.

Iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori upozoravaju kako građani koji puše, ali i oni koji ne puše, ne smiju biti građani drugog reda.

Izmjena zakona predviđa i oštriju primjenu pravilnika u vezi s ventilacijom u objektima te da su prostorije u kojima se puši odvojene od onih u kojima se ne puši. Iz nadležne inspekcijske službe nismo dobili odgovor koliko su ove godine u Osijeku učestali takvi nadzori i koliko je bilo prekršaja. Neslužbeno, a kako ne bi “izazvali vraga”, ugostitelji kažu da oni nisu bili tako učestali, jer je ventilacija potrebna za ispunjavanje minimalnih tehničkih uvjeta pri dobivanju dozvole za otvaranje ugostiteljskog objekta.

Dario KUŠTRO

odluka

GRAD JOŠ UVIJEK NIJE DONIO SLUŽBENI STAV O NEPUŠAČKIM ZONAMA

U budućim nepušačkim zonama ne bi se smjelo pušiti ni na ugostiteljskim terasama

Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike