Novosti
TOMO MEDVED, MINISTAR HRVATSKIH BRANITELJA

Ukinut ćemo vremensko ograničavanje ostvarenja braniteljskog statusa
Objavljeno 31. listopada, 2016.
U jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima bit će uvršteno sve vezano uz braniteljska materijalna i statusna pitanja

O problemima u braniteljskoj i stradalničkoj populaciji i rješenjima koja bi umogome pridonijela njihovom konačnom rješavanju, razgovarali smo s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom koji nas uvjerava da će se pitanja branitelja promijeniti nabolje u njegovom mandatu.

Hoće li do kraja ove godine biti gotov jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima?

- Sadržaj jedinstvenog zakona je završen. Jedna od najsloženijih faza jest usklađivanje s ostalim ministarstvima, u dijelovima gdje su u pitanju preklapanja nadležnosti. U posljednjih mjesec dana gotovo smo svakodnevno s ministarstvima, prije svega Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvom financija, Ministarstvom obrane, Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom uprave usklađivali sva otvorena pitanja. S obzirom na to da su došli novi ministri, u idućih nekoliko dana upoznat ćemo ih sa sadržajem zakona i nakon toga biti spremni ponuditi Vladi RH stavljanje prijedloga zakona u javnu raspravu.

Olakšati im život

Što će se njime riješiti?

- Kada govorimo o sadržaju tog teksta jedinstvenog zakona o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, onda govorimo o svim bitnim pitanjima koja su vezani uz branitelje i stradalnike. Naime, dugi niz godina i statusna i materijalna pitanja disperzirana su u više od 250 različitih normativnih dokumenata po raznim ministarstvima, što je dovodilo hrvatske branitelje u situaciju da nisu mogli ostvariti svoje elementarno pitanje. Dakle, s jedne strane, u jedinstvenom sadržaju teksta bit će uvrštena sva važna pitanja vezana uz materijalna i statusna pitanja. Drugo, kroz taj jedinstveni zakon rješavaju se mnoga pitanja koja su do sada bila zapreka, između ostaloga i zakon koji je vremenskim rokom ograničavao ostvarivanje statusa hrvatskih branitelja. Ukidamo taj zakon i osoba koja je bila hrvatski branitelj dok je živ ima mogućnost regulirati svoj status. Smatram da je bilo neprihvatljivo vremenski ograničiti nekome tko je proveo nekoliko godina braneći Domovinu da si regulira status. S druge strane, slična je situacija i kod bolesti branitelja kada je ugrađen rok do kada se bolest priznaje kao posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu. Opće je poznato da se bolest kao posljedica sudjelovanja u ratu može pojaviti dugi niz godina nakon tog stresa, a o tome je li bolest posljedica sudjelovanja ili nije, odlučuju medicinska povjerenstva. Dakle, ovim zakonom također se ukida i vremenski rok do kada hrvatski branitelj može podnijeti zahtjev za priznavanje statusa hrvatskog vojnog invalida na osnovu bolesti.

Koje još mjere taj zakon obuhvaća?

- U zakonu je i niz drugih tehničkih mjera, između ostaloga, možemo spomenuti Registar hrvatskih branitelja koji nema nikakvog smisla i ne služi ničemu. Predvidjeli smo u zakonu da ta evidencija branitelja bude na usluzi, odnosno od koristi hrvatskim braniteljima na način da ne moraju obilaziti županijske i urede državne uprave kako bi dobili potvrdu da su proveli određeno vrijeme u obrani domovine. Dakle, želimo maksimalno izići ususret hrvatskim braniteljima i stradalnicima, olakšati im život, pojednostaviti proceduru i ukinuti sve te rokove i ostaviti mogućnost da povjerenstva budu ovlaštena tijela koja će odrediti i definirati je li bolest posljedica sudjelovanja u ratu. Ako je osoba nekoliko godina provela u obrani, tko je taj da mu zbog određene administrativne mjere može vremenski ograničiti do kada može regulirati svoj status? Niz je tu i drugih pitanja, ali zakon će biti u javnoj raspravi i svi zainteresirani moći će sudjelovati dajući mišljenja i stavove te u konačnici i svoj prijedlog. Želim vrlo jasno naglasiti da je ovo jedinstveni slučaj kada u izradi zakona sudjeluje izravno zainteresirana strana, a to su u ovom slučaju hrvatski branitelji i stradalnici. Jedanaest sam projektnih skupina kao ministar branitelja osnovao i radili su šest mjeseci. I stradalničke i braniteljske udruge ugrađivale su u sadržaj teksta zakona naučene lekcije i sve ono što su kroz dugi niz godina smatrali da je problematično.

Doprinost udruga

Kakve su prve reakcije na preventivne sistematske preglede branitelja koji su počeli u Vukovarsko-srijemskoj županiji?

- Prateći pobol i smrtnost hrvatskih branitelja morali smo žurno reagirati. Zahvaljujem svim eminentnim medicinskim stručnjacima, profesorima, docentima i doktorima koje sam okupio u jednom projektnom timu i koji su dali svoj doprinos na način da najprije analiziramo koje su to dijagnoze, koje su to bolesti zbog kojih hrvatski branitelji umiru dvadeset godina mlađi od opće populacije. Nakon toga, donijeli smo žurnu mjeru i Vlada je prije 15-ak dana donijela odluku za hitne medicinske preventive preglede. Za početak smo odredili vukovarsku i vinkovačku bolnicu da se kroz njih utvrdi koje su osobe visokorizične i kojima treba omogućiti sve nužno potrebne preglede.

Kako komentirate inicijativu za susret hrvatskih branitelja sa srpskim veteranima?

- Podržavam model kakav mi u Ministarstvu hrvatskih branitelja primjenjujemo, a to je da su udruge partneri službenim tijelima, ministarstvima i organizacijama koje su ovlaštene zastupati interes Republike Hrvatske. Upravo na tom tragu mi u Ministarstvu hrvatskih branitelja jesmo po tome modelu pozvali i angažirali udruge iz Domovinskog rata o udruge su se odazvale. Iznimno cijenim doprinos udruga, udruge su te koje će i te kako pridonijeti svojim inicijativama, iskustvom i spoznajama kako pojedina otvorena pitanja razriješiti. Stoga vidim tu inicijativu kao model da se uključe u službena tijela i da zajedno sa službenim tijelima s kvalitetnim inicijativama i kvalitetnim rješenjima prdoinesu, ako govorimo o konkretnom slučaju, pronalasku i intenziviranju pronalaženja nestalih osoba zajedno s Ministarstvom hrvatskih branitelja i Ministarstvom vanjskih poslova. Dakle, možemo svakodnevno razgovarati, kao što to i činimo i možemo pridonijeti tom cilju. Sve spoznaje, odnosno tko god može pridonijeti sa svojim spoznajama dobro je došao u cilju rješavanja sudbine nestalih osoba. Naglašavam, iznimno cijenim doprinos udruga iz Domovinskog rata, ali pozivam ih da te inicijative budu usmjerene prema službenim tijelima, odnosno ministarstvu koje je nadležno za konkretno određenu tematiku.

Darko PEJIĆ
MORAMO SPASITI ŠTO VIŠE ŽIVOTA

Kada će projekt sistematskih pregleda biti proširen i na druge županije?

- Program se nastavlja od početka sljedeće godine u cijeloj Hrvatskoj za sve branitelje. Ministarstvo branitelja pozivat će ih u uskoj koordinaciji s Ministarstvom zdravstva, odnosno bolnicama koje egzistiraju na terenu. Namjera nam je poduzeti apsolutno sve što je moguće da spasimo koliko god je moguće života, a i jedan je život mnogo. Mislim da ćemo kroz ovakav oblik preventivnih pregleda pridonijeti očuvanju kvalitete zdravlja hrvatskih branitelja, a u idućoj godini predložit ćemo Vladi RH cjelokupnu nacionalnu strategiju koja će, između ostaloga, obuhvatiti i ove preventivne medicinske preglede i cjelokupni proces liječenja kroz postojeći zdravstveni sustav.