Regija
OD JAGODNJAKA DO CRKVE NOTRE DAME

Nova baranjska turistička priča: Tragom orgulja Józsefa Angstera
Objavljeno 31. listopada, 2016.
Njegove orgulje pripadaju u red najpoznatijih svjetskih orgulja. Učio je kod najznačajnijih graditelja tog vremena

JAGODNJAK - Baranjsko mjesto Jagodnjak, u posljednje vrijeme poznato prema proizvođačima kulena i najvećoj kulenijadi, moglo bi postati poznato po, za naše krajeve, netipičnom obliku turizma.

I u Notre Damu!

Prije dvije-tri godine Jagodnjačani, na čelu s načelnikom Anđelkom Balabanom, shvatili su kako bi mogli iskoristiti činjenicu što je u Jagodnjaku 1834. godine rođen József (Joseph) Angster. Dobri poznavatelji sigurno znaju da je riječ o graditelju orgulja. I to ne bilo kakvih. Njegove orgulje, naime, spadaju u red najpoznatijih svjetskih instrumenata tog tipa. Mogu se susresti u crkvama diljem bivše Austro-Ugarske Monarhije, ali i u Koelnskom dvorcu, pariškoj crkvi Notre Dame, gdje je bio suizvođač radova. Najpoznatije su mu orgulje u bazilici Svetog Stjepana u Budimpešti, a što se Hrvatske tiče, u kapeli valpovačkog dvorca Prandau, te crkvama u Prelogu i Kotoribi. Njegovim se orguljama mogu, ili su se mogle, pohvaliti i baranjske crkve u Jagodnjaku, Batini, Karancu, Podolju, Topolju, Dardi, Duboševici, Lugu, Kozarcu, Baranjskom Petrovom Selu, Čemincu i Zmajevcu. Neke su još uvijek u funkciji, a nekih više nema. Kako u knjizi o Angsterovom radu ističe Darko Varga, ovaj je graditelj izradio, ili sudjelovao u izradi više od 1000 orgulja, od čega 45 na području današnje RH. Učio je kod najznačajnijih graditelja orgulja tog vremena (Titz-Beč, Cavaillé-Coll-Pariz), na području Europe. Papa Benedikt XV. dodijelio mu je 1918. godine odličje sv. Grgura.

Prvi korak u ovoj priči Jagodnjačani su učinili proteklog vikenda. U dvorištu katoličke crkve sv. Vendelina postavljena je skulptura sa spomen-pločom poznatom graditelju - rad učenika škole Josef Angster iz Pečuha, koji su s profesorima došli na otkrivanje. Nazočili su i diplomatski predstavnici Mađarske, dogradonačelnik Pečuha, ravnatelj Obrazovnog Centra Angster Jozsef iz Pečuha, načelnik općine Jagodnjak Balaban i mještani.

Replika rodne kuće

- Ovo je prvi korak u razvoju ove turističke priče. Planiramo izgraditi Angsterov park te organizirati koncerte u crkvi, koja je izuzetno akustična - priča Balaban, ističući kako su sve pokušali kako bi pronašli Angsterovu rodnu kuću, ali nisu uspjeli. Zato su počeli pripremati dokumentaciju kako bi, po uzoru na slike iz Angsterova dnevnika, sagradili repliku na lokaciji za koju pretpostavljaju da je približno točna. U tijeku je prva faza restauracije Angsterovih orgulja uz crkve sv. Vendelina, dok će za drugu fazu novac pokušati osigurati iz nekog od EU fondova. Nije daleko od ostvarivanja prvobitne zamisli kako će turisti doći u Jagodnjak na koncert na Angsterovim orguljama, pojesti “Angster štrudle” i na dar dobiti ružu. Ovaj nadaleko poznati majstor uživao je u štrudlama, a prema nekim pričama jedan je pečuški vrtlar uzgojio ružu u spomen na njega. Cijeli bi se aranžman mogao nazvati - Orgulje, štrudle i ruže.

Angster je rođen 7. srpnja 1834., u Jagodnjaku, a preminuo 7. travnja 1918. u Pečuhu. Svoj oproštaj od Jagodnjaka, kako stoji u Varginoj knjizi, opisao je u dnevniku. “Posjetio sam Angstere u velikoj krčmi, bilježnika, učitelja i rodbinu. Prehodao sam gotovo sve ulice, jednom riječju: došao sam se zauvijek oprostiti”, napisao je Angster u rujnu 1913. godine. Umro je pet godina kasnije, u svom vinogradu pokraj Pečuha. “Pod visokom temperaturom govorio je o nebeskoj glazbi i s tim riječima je otišao”, zapisano je.

Ivica GETTO
Angsterove orgulje u Hrvatskoj

Valpovo 1876., kapelica dvorca Prandau, Jagodnjak 1877., evangelička crkva, Batina 1887., katolička crkva, Podolje 1881., crkva sv. Ane, Karanac, 1882., katolička crkva, Topolje 1888., kapelica, Darda 1889., katolička crkva Sv. Ivana Krstitelja, Duboševica 1889., crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Vukovar 1890., velika sinagoga, Lug 1890., reformatska crkva, Kozarac 1892., crkva sv. Franje Ksaverskog, Jagodnjak 1902., crkva sv. Vendelina, Čepin 1903., crkva Presvetog Trojstva, Baranjsko Petrovo Selo 1903., crkva sv.Lovre, Topolje 1905., crkva sv.Petra, Petlovac 1906., katolička crkva, Čeminac 1907., crkva Presvetog srca Isusova, Zmajevac 1908., crkva sv. Križa, Torjanci 1908., crkva Rođenja BDM, Kneževi Vinogradi 1909., crkva sv. Mihovila Arkanđela, Đakovo 1910., sinagoga, Karanac 1917., crkva sv. Donata i Kneževo 1942., katolička crkva.

Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike