Zdravlje
ČUVARI NAŠEG ZDRAVLJA

U Hrvatskoj 150.000 osoba boluje od kroničnih bubrežnih bolesti
Objavljeno 31. listopada, 2016.

U Hrvatskoj 150.000 osoba boluje od kroničnih bubrežnih bolesti, dok njih čak oko 4000 ima nadomjesnu bubrežnu funkciju. Najčešće bolesti koje dovode do gubitka funkcije bubrega su šećerna bolest te povišeni krvni tlak. Preporuka za sprječavanje ovih bolesti, a prioritetno za očuvanje zdravlja bubrega, je stsmanjenje unosa soli u organizam.

Pravilno funkcioniranje bubrega od iznimne je važnosti za neometano funkcioniranje organizma. Naime, bubrezi su dio mokraćnog sustava čija je glavna uloga filtriranje otpadnih tvari iz krvi te njihovo izlučivanje zajedno s vodom putem mokraće. Kroz ljudski bubreg dnevno profiltrira oko 200 litara krvi te se izluči oko dvije litre otpadnih tvari uz višak vode u obliku urina. Između 8 i 10 posto odraslog stanovništva ima neki oblik oštećenja bubrega, dok svake godine milijuni ljudi umiru upravo od komplikacija vezanih uz kronične bubrežne bolesti.

Pravilna prehrana za zdravlje bubrega

Prehrana je od presudne važnosti za naš organizam i trebala bi biti prilagođena stupnju bubrežne bolesti, oštećenju funkcije bubrega, načinu liječenja te prisutnosti drugih kroničnih bolesti ili akutnih stanja kod osoba. Pridržavanjem pravilne prehrane i odabirom hrane sa smanjenim udjelom soli, postiže se bolja regulacija krvnog tlaka, a time i manja opasnost oštećenja srca i bubrega. Stoga je preporuka birati one namirnice koje štite naš organizam i koje pozitivno djeluju na naše zdravlje.

Činjenica je da postoji nekoliko faktora rizika na koje možemo i trebamo utjecati. Promjena životnih navika koja uključuje pravilnu prehranu, smanjen unos soli, tjelesnu aktivnost, nepušenje, umjeren unos alkohola i održavanje zdravog indeksa tjelesne mase - smanjuje rizik od razvoja bubrežnih bolesti.

Zamjena za kuhinjsku sol

Svježe ili sušeno začinsko bilje pridonosi profinjenosti okusa, a dodatno povećava sadržaj vitamina i minerala u hrani. Mnogo je stoga zdravije ako se umjesto kuhinjske soli za kuhanje koristi začinsko bilje.

Smanjenje soli ostaje ključan javnozdravstveni prioritet kako na hrvatskoj, tako i na globalnoj razini te je stoga izazov za mnoge proizvođače prehrambene industrije. Svako smanjenje soli u industrijskim proizvodima, bez promjene strukture i okusa, svakako je dobro došlo, stoga je vrlo važno čitati deklaracije i birati proizvode sa smanjenim udjelom soli.

Eva PAVIĆ, mag.spec., dipl.ing.

Pravilno funkcioniranje bubrega od iznimne je važnosti za neometano funkcioniranje organizma

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike