Novosti
DRAGAN VULIN, PREDSJEDNIK HDSSB-A

Pod krinkom izbacivanja Glavaša htjeli su smijeniti mene
Objavljeno 29. listopada, 2016.

Dragan Vulin, mladi čelnik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB), zasigurno proživljava najteže dane u svojoj političkoj karijeri. Dojučerašnji najbliži suradnici, predvođeni Dinkom Burićem i Vladimirom Šišljagićem, okrenuli su se protiv njega.

Događaji u HDSSB-u proteklih nekoliko dana javnosti su poznati, a s Vulinom razgovaramo o njihovim uzrocima i posljedicama.

Čemu tajni sastanci?

Kako je uopće došlo do sukoba unutar HDSSB-a, kada je sve to počelo i koji su razlozi?

- Za mene je sve počelo u ponedjeljak, 24. listopada 2016. Prije toga dana sve je funkcioniralo najnormalnije. Kao predsjednik, radio sam na organizaciji izvanrednog izbornog sabora Stranke, obilazio naše članove na terenu i tražio od njih prijedloge kako nastaviti dalje. Moj plan, usklađen s našim organizacijama u svih pet županija, bio je u studenom ove godine održati izvanredni izborni sabor HDSSB-a, koji sam najavio još u izbornoj noći i na kojemu bismo izmijenili Statut HDSSB-a tako da bismo ga modernizirali, pojednostavili i smanjili broj tijela stranke te birali novo vodstvo stranke prema najvišim demokratskim standardima i svakome omogućili kandidaturu za bilo koje čelno mjesto, uključujući i mjesto predsjednika stranke. Jedini tko je prethodno najavio da se povlači iz politike i da neće biti aktivan nakon izbornog sabora bio je Branimir Glavaš. Posebno naglašavam da su i gospodin Šišljagić i gospodin Burić, kao i ostali čelnici općina i gradova, znali za moj plan jer sam sa svima obavio razgovor u četiri oka o toj temi i dobio njihovu podršku. Međutim, na moje veliko iznenađenje, oni su imali drugih planova, koje su pripremali u tajnosti, skrivajući se po Trnavi, Valpovu i tko zna gdje još. Iza mojih leđa nagovarali su naše članove da im se pridruže u ideji izbacivanja Branimira Glavaša iz stranke, nekima čak govoreći da i ja to podržavam. Konkretno, Željko Cickaj je u ponedjeljak, 24. listopada, zvao Matka Perkovića, člana Suda časti, i pitao ga ima li petlje izbaciti Glavaša iz stranke ako dođe njihov zahtjev. Također, tražili su održavanje izbornog sabora na kojem bi se demokratski biralo novo vodstvo. S obzirom na to da je izborni sabor bio u pripremi, i za to su svi znali, i s obzirom na to da je Branimir Glavaš najavio povlačenje još u izbornoj noći, očito je da su razlozi za ovakvo njihovo ponašanje ipak neki drugi. Konačni cilj je bio iskoristiti Glavaša, koji je ionako najavio povlačenje iz politike, da bi smijenili mene s mjesta predsjednika stranke. Međutim, i Šišljagić i Burić imaju dovoljno političkog iskustva kako bi znali da u bratoubilačkom ratu nitko ne može biti pobjednik i da to vodi samo uništenju stranke. Također, upravo su njih dvojica članovi najužeg vodstva stranke od samog osnutka HDSSB-a i sudjelovali su na sjednicama svih tijela i donosili odluke sve do početka ovoga tjedna. Zašto nisu na sjednicama unutar stranke izrazili svoje nezadovoljstvo i dali konstruktivne prijedloge? Čemu organiziranje tajnih sastanaka i skrivanje? To nije način. Ljudski me povrijedilo što su gotovo svakodnevno razgovarali sa mnom i pravili se kao da ništa ne znaju, a zapravo su držali nož u ruci, koji su mi u ponedjeljak zabili u leđa. Ali to neka njima služi na čast. U ovoj situaciji meni je najvažnije da mogu sebe pogledati u ogledalu i da svima njima mogu pogledati u oči. Za neke od njih nisam siguran hoće li to moći.

Izdaja suradnika

Zašto niste odmah nakon lošeg izbornog rezultata sazvali izborni sabor stranke? Bi li se time spriječio raskol unutar stranke?

- Još u izbornoj noći najavio sam održavanje izvanrednog izbornog sabora HDSSB-a tijekom studenoga ove godine i sljedećih dana i tjedana intenzivno radio na njegovoj pripremi. Naime, izvanredni izborni sabor stranke ne može se organizirati u nekoliko dana jer postoji puno tehničkih preduvjeta za njegovo održavanje, od zasjedanja odbora svih lokalnih organizacija na kojima se biraju izaslanici lokalnih organizacija do zasjedanja i odluke Glavnog odbora o održavanju sabora stranke. Ponavljam da su to svi znali, znači i svi članovi Burićeve skupine. Stoga to ne vidim kao razlog njihova postupka. Očito su određeni načelnici i gradonačelnici zbog svojih fotelja bili spremni uništiti stranku i izdati ne samo stranačke suradnike nego i prijatelje kojima su neki od njih čak javno, uza suze, izražavali i ljubav.

Ostali ste bez kandidata za gradonačelnika Osijeka, suspendirani su ili izbačeni iz stranke i neki lokalni čelnici. Koliko će to utjecati na rad stranke, posebno u kontekstu nadolazećih lokalnih izbora?

- U ovom trenutku teško mi je procijeniti koliko će to utjecati na stranku jer ne znam što će se događati sljedećih dana. Vjerujem da će naši članovi, čak i oni suspendirani, vidjeti da je HDSSB samo jedan i da u bratoubilačkom ratu nema pobjednika.

Mario MIHALJEVIĆ
NEMA DVA HDSSB-a

Vjerujete li da je moguće smirivanje tenzija i razvoj situacije u kojoj će se obje strane vratiti suradnji unutar jedinstvene stranke?

- Pozivam sve naše članove na smirivanje tenzija i ostanak u HDSSB-u. I u četvrtak sam pozvao one koji su suspendirani da se vrate u okvir naše stranke, stranke koju smo zajedno stvarali i za koju su svi podnijeli žrtvu i određeni teret. Ujedno, žao mi je što je većina naših članova diljem pet slavonskih županija zbunjena i šokirana ovime što se događa. Nisu to zaslužili. Ne smije biti podjela, nema dva HDSSB-a. Previše je vremena, žrtve i truda velikog broja ljudi uloženo u stvaranje HDSSB-a da bi ovako završio.

Možda ste propustili...

TREĆINA ČLANOVA KOMORE ZA DESETAK GODINA IDE U MIROVINU

Prijeti nestajanje profesije primalja, nužan novi studij

POPLAVE, POŽARI, SUŠA, TOPLINSKI VALOVI...

Klimatska kriza raste: Europu su zahvatili vremenski ekstremi

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

Najčitanije iz rubrike