Novosti
REAKCIJE NA REFORMU

Novotny: Vlada treba biti hrabrija i smanjiti porez na dobit na pet posto
Objavljeno 29. listopada, 2016.

Dan nakon što je na sjednici Vlade predstavio porezne reforme koje pokreće Vlada, ministar financija Zdravko Marić gostovao je na Hrvatskom radiju i objasnio neke od planiranih poteza.

Marić je kazao kako lokalna samouprava neće imati razloga podizati prirez, s obzirom na to da će joj smanjenjem poreza na dohodak biti oduzet dio prihoda.

- Odvojit ćemo zakon o lokalnim porezima. Stavljam upitnik ispred zakona koji moramo u tom smislu promijeniti i u razgovoru s udrugom gradova i županija napravit ćemo određene simulacije. Ako ne stignemo sve napraviti, radit će se izravne kompenzacijske mjere iz proračuna, koje će lokalna samouprava dijelom moći tretirati kao izravne prihode. Kad se sve uredi, imat ćemo potpuno čist sustav gdje će kompletni porez na dohodak biti ustupljen jedinicama lokalne samouprave u određenim omjerima, pri čemu ćemo voditi računa o indeksima razvijenosti - rekao je Marić.

Komentirajući najavljene porezne izmjene, ekonomist Damir Novotny kaže kako je smanjivanje poreza na dohodak koje će se odraziti na povećanje potrošnje uvijek dobro, ali se boji da to nije dovoljno snažna reforma koja će pokrenuti gospodarstvo.

- Zamisao da se malim poduzećima spusti porez na dobit na 12 posto nije dovoljno hrabar potez. Držim da je Vlada trebala taj porez spustiti na pet posto, kakav imaju, recimo, Irci. Danas većina europskih zemalja ima nulte ili petpostotne stope poreza na dobit za mala poduzeća. Srbija, primjerice, ima porez od deset posto, istočnoeuropske zemlje oslobađaju male poduzetnike tog poreza na desetak godina. Dakle, Vlada čini jedan korak, ali ne dovoljno snažan - kaže Novotny.

Pozitivno je ocijenio povećanje PDV-a u ugostiteljstvu, odnosno turizmu, kazavši kako su porezni obveznici dovoljno dugo financirali razvoj turističkog sektora na jadranskoj obali.

Vrativši se na porez na dohodak, zaključio je kako nitko ne voli poreze te kako je normalno da će smanjivanje tog poreza izazvati pozitivne ocjene.

- No treba reći kako će tu stradati jedinice lokalne samouprave. Njihovi izvorni prihodi bit će znatno smanjeni. Ministar obećava da će im to nadoknaditi izravnavanjem iz proračuna, što zapravo upućuje na to da se vraćamo na političku arbitražu koliko će koja općina dobiti novca. Takav mehanizam nije dobar - ističe Novotny.

Napominje kako Slavonija neće dobro proći u ovoj poreznoj reformi, jer su na istoku zemlje najniže plaće i efekt njihova povećanja bit će najmanji. Osim toga, naglašava, Vlada upravo u tom području najnižih plaća povećava neoporezivi dio, što će kao gubitak poreznih prihoda u proračunima najviše osjetiti slavonske općine i gradovi. Spomenuo je kao primjer općinu Stari Jankovci, gdje su mu rekli kako očekuju za milijun kuna manji proračunski prihod iduće godine.

- Zbog svega toga ne očekujem značajne ekonomske učinke ove reforme. Čini mi se da je reforma politički inspirirana zbog predizbornog obećanja. Propuštena je prilika za snažnije i kvalitetnije porezno rasterećenje poduzetništva i građana - predviđa Novotny.

Igor MIKULIĆ
VATROGASNE MJERE

Virtualni ženski poduzetnički centar, koji okuplja 1800 poduzetnica i 53 poduzetnika, pozdravlja najave smanjenja stope poreza na dohodak, kao i stope poreza na dobit poduzetnika, ali drži da su to tek vatrogasne mjere. “Svjesni težine koju je poduzetnički sektor iznio i još uvijek nosi zbog skupe države, ovo su tek vatrogasne mjere ako se ne nastavi sustavna reforma poreznog sustava, rasterećenjem od fiskalnih i parafiskalnih nameta, kao i poboljšanjem učinkovitosti vrlo neservilne birokracije, koja se ponaša kao da živi sama za sebe, a ne upravo radi onih koji privređuju u realnom sektoru”, navodi Sanela Dropulić, voditeljica Centra.

Pobuna zbog većeg PDV-a u turizmu

U Sindikatu turizma i usluga drže da je prijedlog o povećanju PDV-a s 13 na 25 posto ugostiteljstvu neprihvatljiv i neshvatljiv. Kažu kako je sa stopom PDV-a od 13 posto turizam rastao po puno bržoj stopi od gospodarstva. U tom sindikatu ističu kako je ukupna turistička javnost očekivala da će ministar Marić predložiti snižavanje stope PDV-a na razinu kakvu imaju Hrvatskoj konkurentne turističke zemlje - na pet do osam posto. Napominju kako se hrvatski turizam bori s velikim nedostatkom radne snage.