Osijek
NAJEZDA NAPASTI IZ RODA STJENICA

Nakon uholaža, Osijek okupirali smrdljivi martini
Objavljeno 27. listopada, 2016.

Nakon ljetne najezde uholaža, Osijek je sada okupiran tzv. smrdljivim martinima. Tih napasti iz roda stjenica ima posvuda po kućama i stanovima, a građani, pojadalo nam se njih nekoliko telefonski, ne znaju kako bi ih se riješili.

- Te su bube odvratne. Užasno smrde, a ove ih je jeseni pun stan. Kada dođem s posla, na prozoru ih bude na desetke. U stan ulaze i na osušenom čistom rublju i tko zna još kako. Gade mi se, a nema druge nego ih pohvatati nekakvim papirnatim rupčićem i izbaciti ih - ispričala nam je stanovnica Gornjodravske obale.

Ništa bolje nije ni u drugim dijelovima grada, a najgore je onima koji imaju fobiju od tih letećih napasnika i koji, kad ih vide, imaju napad panike.

No, smrdljivi martini nisu opasni, a doživljaj njihove “odvratnosti” tek ovisi o osobnoj percepciji.

Prof. dr. sc. Emilija Raspudić s Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku kaže kako nije ništa neobično što u ovo vrijeme godine ima toliko tih spomenutih buba.

- Mnogo ih je zato što se skrivaju za prezimljavanje. Bilo ih je mnogo i cijelo ljeto, ali sada ih ljudi vide, jer se pokušavaju zavući bilo gdje pa i u stanove i u kuće. U potrazi za mjestom za prezimljavanje skrivaju se u prozore, žljebove od roletni, a u starijim kućama u bilo kakve manje rupice između žbuke i stolarije, da bi u proljeće ponovno izišli kada temperatura bude oko desetak stupnjeva. Smrdljivi martini zapravo ne mogu nauditi nikome, samo neke vrste ispuštaju neugodan miris - pojasnila nam je prof. Raspudić.

Kada smrdljivi martini lete, to se čuje kao glasno zujanje, a kada udare u neku podlogu, bio to zid ili svjetiljka, taj se udarac dobrano čuje, što izaziva dodatan osjećaj neugode kod građana. U Hrvatskoj su najčešći smeđi i zeleni smrdljivi martini, a prema pisanjima srpskih medija, i u toj je državi ove godine zabilježena najezda baš tih kukaca.

Sandra LACIĆ
MREŽE NA PROZORE!

Jedini način da bi se građani zaštitili od smrdljivih martina je da stave mreže na prozore, jer je to jedino što će te smrdljivce spriječiti da uđu u bilo čiji stambeni prostor. Ipak, ako je neka utjeha, za one koji u to vjeruju, prema narodnom vjerovanju, smrdljivi martin u kući znači da će u taj dom stići i mnogo novca.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike