Regija
PREDSTAVA “KRALJICE” ĐAKOVAČKE AMATERSKE SKUPINE

Provociraju prostitucijom, u koju život gurne Sirijku i čistačicu
Objavljeno 27. listopada, 2016.
Prva predstava Gradske amaterske skupine pri KUD-u Sklad bit će održana 20. studenoga, na 1. DAF-u

ĐAKOVO - Akademski obrazovana izbjeglica iz Sirije, neuka čistačica iz Hrvatske, grubi pa i nasilni skinhead, proračunana i gramziva svodnica… Tu naizgled nespojivu galeriju likova čine akteri netom postavljene provokativne i uronjenošću u sadašnji trenutak surovo realistične predstave “Kraljice”, kojom će se Gradska amaterska skupina, što djeluje pri đakovačkom KUD-u Sklad, prvi put predstaviti publici u svome gradu na 1. Dramskom amaterskom festivalu (DAF), koji u Đakovu počinje 20. studenoga. Bez uljepšavanja stvarnosti, ali i sa željom da provokacijom o temi striptiza, prostitucije i svodništva, u koje egzistencijalni i drugi problemi počesto doslovce gurnu “obične” žene, izazove publiku, Glumačka amaterska skupina želi Đakovčanima i široj publici poručiti da predstave na daskama koje život znače nisu dosadne i da itekako mogu progovarati o stvarnom životu, socijalnim problemima, moralu i moralnom posrnuću pojedinca zbog teških prilika u kojima živi, koje mu ne daju da ostvari svoju profesionalnu afirmaciju, da živi svoj san.

Bez uljepšavanja

Ističu to voditeljica Skupine i redateljica predstave Adrijana Štroliga Jurić i amaterska glumica Maja Davidović, kojoj je u “Kraljicama” pripala uloga priproste čistačice Hele.

- Predstava “Kraljice” priča je o nemogućnosti pronalaska posla, zbog čega se junakinje naše priče okreću nemoralnim načinima zarade kao što je striptiz, a potom i prostitucija - otkriva početak fabule Štroliga Jurić, inače magistrica kroatistike.

Izbjeglica, akademska glumica Sila, bježeći iz ratnog pakla i došavši u Hrvatsku u potrazi za boljim životom, ovdje ne može naći posao u struci pa se za život snalazi kao animatorica za djecu u vrtiću. Jedva preživljava i prima socijalnu pomoć. Ondje upoznaje čistačicu Helu, koja je u problematičnoj vezi sa skinheadom, a takvu vezu trpi jer joj ipak, kako-tako, omogućuje preživljavanje. Dvije žene potraga za boljom zaradom odvodi prvo u svijet striptiza, a potom i u dublje psornuće, u prostituciju. Sirijki je već striptiz velika moralna dvojba i odaje se alkoholu, a čistačici voda dolazi do grla tek kada zakorači u prostituciju…

- Dio je to radnje, a ostalo ćemo ostaviti za publiku, da pogleda što se zbiva s dvjema ženama s onu stranu morala, u što ih gura život, neimaština, borba za opstanak - kaže Maja Davidović, inače magistrica kroatistike i socijalna radnica.

Zainteresirati publiku

U ulozi Sirijke Sile đakovačka je studentica Ana Zgrebec, a u ulozi svodnice Lee, koju vodi samo zgrtanje prljavog novca, Matea Sopta, također studentica iz Đakova. “Kraljice” su rađene prema scenariju Darka Lukića, redovitog profesora na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

– Prof. Lukiću drago je što smo odabrale upravo njegov tekst - kaže Maja.

Zašto probijanje leda u svojoj sredini baš jednom ovakvom predstavom?

– Cilj je u sredini gdje ne postoji kazališna kultura pokazati da predstave ne moraju biti dosadne. Ovom predstavom “pucamo” na grad, želimo se nametnuti publici, da mogu računati na nas. U Glumačkoj amaterskoj skupini rekli smo si: - Možemo ići od kafića do kafića, od kave do kave, ili raditi nešto kvalitetno i kreativno. Sad nas je odraslih u skupini šest-sedam, a pozivamo i druge da nam se pridruže. Pokrivamo sve skupine, moći će nam se pridružiti i umirovljenici - kaže Davidović.

Suzana ŽUPAN
Na DAF-u i Bjelovar, Sinj, Beli Manastir…

U Glumačkoj amaterskoj skupini KUD-a Sklad ističu da je DAF ne smao gradski nego i županijski projekt. “Festival je prošao na Županiji, a nakon početne očekujemo i stalnu potporu Grada. Ovo je tek početak, cilj je da DAF zaživi kao ozbiljan, sve veći kulturni događaj”, kaže Maja Davidović. Nakon prve predstave “Kraljica”, 20. studenoga u Hrvatskom domu, na programu je DAF-a, 2. prosinca, Gradsko kazalište Bjelovar s predstavom za mlađe “Grozdana na zrnu papra”, potom Sinjsko pučko kazalište s predstavom “Cinco i Marinko”, a 4. prosinca Gradsko kazalište Beli Manastir s predstavom “Novac moje krvi”.

Sve dobne skupine građana pozvane su u amatersku skupinu, pa i umirovljenici

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana