Mozaik
U KOPAČKOM RITU SNIMLJEN PROMOSPOT

Ana Rucner: Dvadeset bubamara sletjelo mi je na haljinu, to je sreća!
Objavljeno 27. listopada, 2016.

Da naša poznata violončelistica Ana Rucner voli Slavoniju i Baranju već je poznato, i to ne samo zato što je njezin djed 1950-ih bio jedan od začetnika ideje da Kopački rit postane park prirode. U tu se sjajnu turističku destinaciju Ana Rucner na prvi pogled zaljubila prije dvije godine kada se čamcem prvi put provozala Kopačkim ritom i iz prve ruke upoznala njegovo prirodno bogatstvo.

Sve to, kao i činjenica da je u slične svrhe Ana Rucner prije godinu dana surađivala s KUD-om 1862 (Drmež pleše cijeli svijet), bilo je više nego dostatan razlog da Osječko-baranjska županija i njezina Turistička zajednica upravo Anu Rucner angažiraju kao zvijezdu novog turističkog projekta kojemu je svrha promovirati turističke potencijale ovoga kraja, koji se nalazi u vrhu kontinentalnog turizma Lijepe Naše.

U nazočnosti Ane Rucner, župana dr. sc. Vladimira Šišljagića, snimatelja i redatelja Marija Romulića i Gorana Markovanovića te direktora TZ-a OBŽ Antonija Sobola, projekt je medijima predstavljen jučer u prostorijama Županije. Župan Šišljagić nije krio zadovoljstvo i ponos što upravo ovu ekipu, glazbeničko-snimateljsku, ugošćuje u svom uredu i što će kao produkt njihove suradnje iznjedriti, uvjeren je, sjajan videouradak promocije Slavonije i Baranje.

- Baš poput klasične glazbe, netaknuta je priroda osebujna i svoja i budi posebne osjećaje. Kada sam se prvi put vozila čamcem po Kopačkom ritu 'čula' sam Ravelov “Bolero”, upravo me na tu glazbu asocirala priroda zbog dinamike - istaknula je Ana Rucner, sretna što je surađivala s ekipom kojoj je na čelu među snimateljima i fotografima sigurno najbolji poznavatelj Kopačkog rita Mario Romulić.

Uživali su, dodaje, snimajući, u fascinantnoj prirodi. Iako, srećom, komaraca nije bilo, planove su im pokušale pomutiti bubamare, pravi rojevi.

- U jednom trenutku ih je na mojoj haljini bilo dvadeset. To je sreća! - dodala je kroz smijeh Ana Rucner, priznajući da osjećaj kada te okruži čitav roj bubamara baš nije ugodan. No, nakon svega, Ana Rucner odlazi s jednom željom, koju su joj Baranjci obećali ispuniti: da se sa svojim violončelom ukrca u čamac, plovi Kopačkim ritom i svira.

- Vrlo se često zaljubim u prirodu, na prvi pogled. Hrvatska ima prirodne ljepote kakvih nigdje drugdje nema i to trebamo još bolje čuvati - zaključila je Rucner. Ushićenje nije krio ni Antonio Sobol, uvjeren da će ovaj promotivni spot vidjeti i brojni gledatelji izvan Hrvatske, potencijalni turistički posjetitelji Slavonije i Baranje.

 

Ana Rucner - rough cut making of - za medije from Romulic & Stojcic on Vimeo.

 

- Priča će biti magična jer smo mnogo kadrova snimali i noću. Prirodna će ljepota Kopačkog rita doći do izražaja i nastojat ćemo to pretočiti u kvalitetan promotivni materijal, kojega ima dosta i konačni će proizvod imati dosta animacije i kompjutorske grafike pa će nam i za montažu trebati dosta vremena - naglasio je Romulić, ističući da o tom ovisi i dan promocije spota.

Poetičan je bio i njegov kolega Goran Markovanović:

- Budući da ljudi često rješavaju situacije uz minimalno strpljenja, razumijevanja i tolerancije, često i uz uporabu sile, ovim spotom htio sam prikazati odnos čovjeka i prirode, istaknuti da prirodom nije moguće vladati, pa čak ni uz silu. Da bismo što bolje prikazali jedinstvenost Kopačkog rita, zašli smo duboko, snimali na nekoliko lokacija, pokraj impresivne stare vrbe i, naravno, na velikom jezeru. Iako su stvarni pokazatelji s terena teško konkretno iskazivi (osim ako ne zaustavimo svakog stranca u Hrvatskoj ili gosta pitamo gdje je točno čuo za Kopački rit ili bilo koju drugu destinaciju), s obzirom na ekipu koja je sudjelovala u izradi spota, valja vjerovati da će i ovaj popraviti krvnu sliku Slavonije i Baranje. Osim projekcije, Ana Rucner na svojim nastupima ovakve spotove uvijek poprati i odgovarajućom pričom, kako publika ne bi ostala zakinuta za informaciju.

Narcisa VEKIĆ

“Bolero”

ASOCIRAO JE ANU RUCNER KOPAČKI RIT

Možda ste propustili...

U NOVOJ SERIJI “THOSE ABOUT TO DIE” ROLANDA EMMERICHA

Hopkins kao car Vespazijan

Najčitanije iz rubrike