Kultura
DIPLOMSKI PROJEKT MARIJE KOLB

Moja nuklearna ljubav - Priče iz rubrike Usamljena srca
Objavljeno 27. listopada, 2016.

U tijeku su probe za predstavu “Moja nuklearna ljubav”, nastalu prema tekstovima/objavama korisnika s Forum.hr-a, u režiji višestruko nagrađivane Olje Lozice. Predstava, u koprodukciji Teatra Rugatino, Kotar teatra i Akademije dramske umjetnosti u suradnji s Muzejom prekinutih veza, premijeru će imati 28. listopada u Lisinskom.

Uz Olju Lozicu, koja je režirala više od 10 predstava koje neprestano dobivaju nagrade na festivalima, dramatug je Matko Botić, scenografkinja i kostimografkinja Ana Sekulić, a oblikovanje svjetla potpisuje Marino Frankola. Diplomski je to projekt Marije Kolb, na Odsjeku produkcije scenskih i izvedbenih umjetnosti ADU u Zagrebu. Vjerujem da je malo onih koji ne znaju da je ova sjajna glumica osvajačica brojnih nagrada potekla s osječke Umjetničke akademije, da je profesiju izbrusila na daskama osječkog Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića i da smo ju gledali u nagrađivanoj predstavi osječkog HNK “Unterstadt”.

Riječ je o inovativnom projektu koji internet izravno spaja s medijem kazališta, što ga čini prvim projektom takve vrste u Hrvatskoj. Naime, autori za dramski predložak koriste istinite i intimne priče o ljubavnim vezama forumaša (pod pseudonimima krflnk, nisamtoja, pbeatz), na internetskom forumu u rubrici Usamljena srca pod temom Kad si jadna šupendara - priče iz prošlosti, najpopularnijoj i najposjećenijoj temi na Forum.hr koju je pokrenuo Stjepan Krznarić pod pseudonimom dritokonj. Rubrika je vremenom stekla golemu popularnost te ima više od tri milijuna čitanja, što ju svrstava na sam vrh čitanosti.

U predstavi igra mlada, no javnosti već poznata glumačka ekipa - Lada Bonacci, Petar Cvirn, Sanja Milardović te Filip Vidović. Upravo je glumački doprinos oblikovanju protagonista bio ključan u prijenosu istinitih virtualnih priča u ovu kazališnu predstavu.

- Nastala je na temelju iskaza napisanih u sklopu teme o vezama iz prošlosti, u kojima je grčevita želja za održanjem ljubavnog odnosa za sobom povlačila često grotesknu neravnopravnost među partnerima. Mahom mladenačke priče, ispisane originalnim i književnim uzusima neopterećenim stilom, smiješne su i jezive u isto vrijeme, dajući uvijek različit odgovor na isto pitanje: Koliko se može nisko pasti u potrazi za ljubavlju? Odgovori su kazališno zanimljivi zbog gorko-slatke dvojnosti: riječ je o mučnim opisima razvitka identiteta u ljubavnoj vezi, provučenim kroz urnebesno smiješne skice opsesivne potrage za srodnom dušom - ističe dramaturg.

Motivi ispisani u obliku forumskih postovam kaže autorska ekipa, usmjerili su i oblikovanje predstave. Internetski jezik, brz i oslobođen pritisaka neposrednog autorstva, zahtijeva sukladnu teatarsku poetiku, pa je scenska realizacija usmjerena na vještu i neposrednu glumačku igru.

- Glumački kolektiv nije u jednostranoj funkciji izvođača radova – njihov autorski doprinos ključan je u prijenosu nestalnih, virtualnih realnosti u živ kazališni događaj. Predstava obrađuje priče kojima duhovitost i neopterećen, opušten šarm priskrbljuje autoironični odmak pripovjedača, sadržan u njihovu vremenskom i emocionalnom odmaku od intenzivne bolesti ljubavi. Autori priča svjesni su vlastitih zabluda i s mazohističnim užitkom iscrtavaju skice svoje nemoći pa okvir kazališne predstave čine situacije koje izdvojene iz konteksta mogu izgledati benigno i tinejdžerski naivno - piše Botić.

Narcisa VEKIĆ

glumci

NISU U FUNKCIJI IZVOĐAČA RADOVA

Premijera je 28. listopada u Lisinskom

Možda ste propustili...

VELIKI KONCERTI U DORTMUNDU I MONSCHAU

Zagrebački solisti obilježavaju Beethovenovu godinu

"MEĐUIGRE 0-24" ZIJAHA A. SOKOLOVIĆA U TEATRU EXIT

Moj kabare želi dodirnuti besmislenost i manjak logike

AUKOS 2020. GODINU OZNAČAVA GLAZBENO

Novi Crveni klavir za Salon 33 i Beethoven Marathon

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

14. IZBOR ZA NOVU HRVATSKU RIJEČ

Prošlogodišnja medijska buka polučila pojačano zanimanje

2

ŽIŽEKOVA "ANTIGONA" GOSTUJE U MODENI

I prije izvedbe izaziva veliko zanimanje talijanskih medija

3

LAUBA: CANTUS ANSAMBL I LEGENDA IRVINE ARDITTI

Koncert posvećen suvremenoj glazbi dalekog Meksika