Novosti
STATISTIČKE REGIJE

Kreće ispravljanje nepravde
učinjene Slavoniji i Baranji
Objavljeno 25. listopada, 2016.
Novom statističkom podjelom izbjeći će se situacija da Zagreb i Vinkovci budu u istom položaju u idućem financijskom razdoblju EU 2020. - 2027

Vezani članci

RAZGOVOR: MINISTRICA REGIONALNOG RAZVOJA I FONDOVA EU

Gabrijela Žalac: Pokrenut ću izmjene statističkih regija koje će ispraviti nepravde

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac u Glasu Slavonije u utorak naglasila je kako pokreće izradu analitičke podloge za redefiniranje statističkih regija u zemlji, čime bi se ispravila nepravda učinjena Slavoniji i Baranji 2012. godine.

Tada je, naime, vlada Zorana Milanovića donijela Nacionalnu klasifikaciju prostornih jedinica za statistiku, koja je stupila na snagu od 1. siječnja 2013., pri čemu su spojene dvije statističke regije - Panonska Hrvatska (Slavonija, Baranja, Srijem i Podravina) i Sjeverozapadna Hrvatska (Zagreb, Varaždin, sjeverna Hrvatska) - u jednu, Kontinentalnu regiju. Umjetnim spajanjem razvijenog sjeverozapadnog područja zemlje s nerazvijenom Slavonijom BDP je u Slavoniji preko noći podignut s 36 posto na 64 posto prosjeka EU-a. Na taj su način u povlačenju sredstava iz EU fondova izjednačeni nerazvijeni dijelovi istoka Hrvatske s neusporedivo razvijenijim Zagrebom ili Varaždinom.

Ministrica Žalac naglasila je kako će se novom statističkom podjelom izbjeći upravo situacija da Zagreb i Vinkovci budu u istom položaju u idućem financijskom razdoblju Europske unije 2020. - 2027.

- To nikako ne pridonosi jednom od osnovnih ciljeva kohezijske politike EU, koja u prvi plan stavlja ravnomjeran razvoj. Iz vlastitog iskustva znam da prema sadašnjoj raspodjeli veliki gradovi i razvijenija područja imaju veće šanse za povlačenje EU sredstava, a to je nedopustivo i moramo to što prije mijenjati - kazala je u intervjuu za Glas u utorak nova ministrica.

Osim toga, kazala je ona, promjenom statističkih regija omogućit će se veće stope sufinanciranja za razvojne projekte na manje razvijenim područjima, što se posebno odnosi na Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem. Žalac vjeruje kako bi to sufinanciranje u nekim projektima moglo biti i do sto posto.

Valja podsjetiti kako danas, zbog nakaradne podjele na dvije regije, pri čemu je Jadranska regija čak manje razvijena od Kontinentalne, veće državne i potpore iz EU fondova dobivaju investitori koji ulažu u Istri i Dalmaciji nego na istoku Hrvatske.

Igor MIKULIĆ
Novu podjelu prihvatit će Europska komisija

Predsjednik Uprave Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje Stjepan Ribić za naš list svojevremeno je objasnio kako Hrvatska od 2016. može promijeniti Nacionalnu klasifikaciju prostornih jedinica za statistiku. Odluku o tome donosi Vlada, odnosno Sabor, a tehnički dio primjene odrađuje Državni zavod za statistiku. Na prijedlog Hrvatske novu statističku podjelu zemlje treba prihvatiti Europska komisija, odnosno Eurostat, kako bi se ona primjenjivala u sljedećem financijskom razdoblju ili razdobljima EU.

Možda ste propustili...

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti

STATISTIKA TRŽIŠTA RADA

Prosječno 1,6 milijuna zaposlenih