Mozaik
BAHATOST BOGATIH

Za registracijske pločice plaćaju milijune eura
Objavljeno 24. listopada, 2016.

I dok je to nekolicini materijalno nedodirljivih strast i ispunjenje želja, milijunima drugih je bezobraština i glupo rasipanje velike količine novca, kako kažu, zarađene na grbači drugih.

Nebrojene negativne komentare ovoga si je mjeseca priskrbio Balvinder Sahani, indijski poslovni čovjek koji živi u Dubaiju. On je na aukciji izdvojio više od osam milijuna eura kako bi kupio registracijsku pločicu s brojem 5 te tako zadovoljio svoju kolekcionarsku strast, izvijestio je list Gulf News. “Obožavam skupljati jedinstvene registracijske pločice i vrlo sam ponosan što sam uspio kupiti ovu na kojoj piše D5”, rekao je Balvinder Sahani. Vjerovali ili ne, Sahani je bio spreman platiti i više, “recimo 50 ili 100 milijuna dolara” da mu je neka registracijska pločica zapela za oko.

Indijac je vlasnik međunarodne tvrtke za promet nekretninama. Ovo mu nije prvi “ulov” rijetkih registracijskih pločica. Pohvalio se kako je prošle godine kupio registracijsku pločicu s brojem 9 za šest milijuna eura. “Dosad sam skupio deset jedinstvenih registaracijskih pločica i nadam se da će ih biti još. To je moja strast. Ova s brojem pet ići će na jedan od mojih Rolls Royceova”, kazao je Sahani. Aukcija održana početkom listopada u Dubaiju organizira se svaka dva mjeseca, a za razne posebne registracijske pločice natjecalo se više od 300 zainteresiranih. Nudilo se 80 posebnih brojeva. Aukcije jedinstvenih registracijskih pločica postale su hit među bogatašima Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Petrodolari omogućavaju poslovnim ljudima da se bahate novcem. Tako je na prethodnoj aukciji u lipnju Arif Ahmed al-Zarouni postao vlasnik registracijske pločice s brojem 1, a za to je na licitaciji platio 4,3 milijuna eura. Vjerovali ili ne, sreći vlasnika, koji se natjecao s troje kandidata, nije bilo kraja.M.Bugarić/H

OSUDE OD SIROMAŠNIH SUNARODNJAKA

Sahanijeva oduševljenost, nakon objave informacije iz Dubaija, naišla je na osudu u domicilnoj Indiji gdje stotine milijuna ljudi žive u siromaštvu. “Neshvatljvo mi zvuči podatak da je za deset registracijskih pločica dosad platio više od 50 milijuna eura. Pa za taj novac mogao je sagraditi stotinu škola i vrtića u Indiji i prehraniti stotine tisuća ljudi”, navodi se u jednom od komentara i dodaje, “to je samo potvrda da multimilijunaši žive u svom zatvorenom svijetu, na žalost, većinom na grbači onih koji nemaju ništa.”

Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

Najčitanije iz rubrike