Novosti
SINDIKATI SU PUNO KRITIČNIJI

Vlada počinje rad s pohvalama iz oporbe
Objavljeno 24. listopada, 2016.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako će se prvog radnog dana najprije baviti organizacijskim aspektom rada Vlade, potom pripremom prve sjednice za četvrtak, a najavio je i vrlo skoru pripremu za proračun za 2017. godinu.

“Danas krećemo u posao, najprije organizacijski aspekt rada Vlade, samog Ureda Vlade, nakon toga konzultacije s ministrima, priprema za prvu sjednicu Vlade u četvrtak...” kazao je Plenković u ponedjeljak pred Banskim dvorima prvog radnog dana nove vlade.

U ponedjeljak je održao nekoliko sastanaka s ministrima, koji su se u Banskim dvorima izmjenjivali cijeli dan, a za utorak je najavljen neformalni sastanak sa svim članovima Vlade.

Odgovarajući na upit novinara što će se prvo naći pred Vladom, istaknuo je da ima nekoliko prijedloga.

“Želio bih se prvo upoznati s pojedinim do sada već pripremljenim prijedlozima. Čitao sam dosta izvješće o rezultatima vlade gospodina Oreškovića tako da pokušamo sve ono što je u visokoj fazi pripreme što prije finalizirati i staviti pred Vladu i Sabor”, izjavio je premijer te dodao kako nema puno vremena za uhodavanje.

Govoreći o cjelovitoj poreznoj reformi, Plenković je kazao da će “tu biti puno zakonskih prijedloga, novih zakona, nešto izmjena postojećih”.

“Želio bih da taj paket porezne reforme stvarno bude sveobuhvatan, cjelovit, s jasnim učincima i na građane i na poduzetnike, a općenito i na gospodarske pokazatelje”, istaknuo je.

Novinarima je kazao i da će već na prvoj sjednici Vlade imenovati predstojnika Ureda Vlade te da će ovoga tjedna riješiti sve što je ključno i važno za sastavljanje Vladina tima. Najavio je i da će proračun u pripremu vrlo skoro.

“Znate da smo u rokovima sad već malo 'knap', ali nastojat ćemo to nadoknaditi i pripremiti kvalitetan proračun za 2017., i razvojni i, ja se nadam, što više orijentiran gospodarskom razvoju i pametnoj fiskalnoj konsolidaciji”, zaključio je Plenković.

I ministar finacija Zdravko Marić potvrdio je kako će “paralelno raditi na implementaciji porezne reforme, najkasnije do sredine 12. mjeseca”, a najavio je da se već radi i na projekcijama proračuna.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek poručila je da više neće biti kašnjenja s isplatama u kulturi, kako bi svi na početku godine znali kojim sredstvima raspolažu. Prioritet joj je izrada proračuna za sljedeću godinu, koji se, dodala je, sigurno neće smanjivati.

Zanimljivo je da su prve ocjene rada Vlade, odnosno premijera došle iz SDP-a, odnosno od primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine. On je čestitao izabranom predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i ostalim članovima Vlade, kazavši da je Plenkovićev start dobar te da se nada dobroj suradnji s Vladom na županijskim razvojnim projektima.

Sindikati upozoravaju ministra Marića na izrečeno 2009. godine

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je u ponedjeljak da je Zdravko Marić kao državni tajnik u Ministarstvu financija 2009. godine obećao sindikatima državnih službi automatski rast osnovice za plaće, a sada im, kao ministar financija, nudi tek razgovore o sporazumu o osnovici. “Zahvaljujući njegovu jamstvu o automatskom rastu plaća kad se ispune uvjeti iz sporazuma, sindikalci su prihvatili dodatak sporazumu kojim je osnovica za plaće od 5415 kuna iz siječnja 2009. godine vraćena na razinu osnovice iz 2008. godine, tj. na 5108 kuna”, stoji u priopćenju sindikata.

- Marić je tako, usporedo s karijernim uzletom od državnog tajnika u Ministarstvu financija, preko direktora u Agrokoru, do ministra financija, prestao doslovno tumačiti odredbe sporazuma u čijem je kreiranju i sam sudjelovao, pa danas umjesto njegove dosljedne primjene nudi razgovore o “pitanju sporazuma o osnovici” - ističe Sindikat.