Novosti
AFERA ARKOD

Prijevaru s potporama i zemljom omogućila je država uredbom iz 2015.
Objavljeno 25. listopada, 2016.
Izjavom bez znanja vlasnika upisivali se na tuđu zemlju da dobiju poticaje

Vezani članci

MINISTAR TOLUŠIĆ

Do kraja tjedna mijenjamo pravilnik

Uredba kojom se bilo tko u javnobilježničkom uredu ishođenjem izjave samo uz supotpise dvaju svjedoka može prijaviti na tuđu parcelu, bez znanja njezina vlasnika, upisati je u sustav ARKOD i tako ostvarivati pravo na poticaje za tuđe poljoprivredno zemljište - mijenjat će se. U kratkom telefonskom razgovoru za Glas Slavonije najavio je to u ponedjeljak novi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, kojem je, samo koji dan od sjedanja u tu ministarsku fotelju, u ruci vrući krumpir koji je na noge digao vlasnike poljoprivrednog zemljišta.

– Definitivno ćemo napraviti sve da više ne dolazi do zlouporaba kao što je to bilo do sada. To je kazneno djelo jer netko je potpisao te izjave pod punom kaznenom odgovornošću. U svakom slučaju, radimo na tome da to riješimo. Spriječit ćemo sve koji naše poljoprivrednike dovode u nezavidnu ili nezakonitu situaciju - izjavio je Tolušić.

Lov u mutnom

Iako je to njegovo vatreno krštenje, riječ je o problemu koji korijene vuče iz mandata ministra Tihomira Jakovine i uredbe koja takvu praksu omogućuje, a koja je na snazi od svibnja 2015. Za provedbu jedne takve uredbe Jakovina je u nedjelju navečer na javnoj televiziji rekao kako je “prijevara uvijek bilo” i da treba “pooštriti kontrole”.

U Europi se u ovakvim situacijama računa na poštenu praksu, no hrvatski su građani našli “svoj način” koji je brojne vlasnike posjeda koji nisu korisnici državnih potpora - među njima je i dosta starijih i informatički nepismenih, koji ne prate sve novosti - ostavio u čudu kada su saznali da im je netko drugi “sjeo na njihovo” da bi se domogao poticaja. I to bez muke, preko lako ishodive izjave. Da su u takvoj uredbi, izjavi bez potpisa i znanja vlasnika zemlje, mnogi vidjeli priliku za lov u mutnom, vidljivo je i po značajnom povećanju brojki u ARKOD-u od 2014. do rujna 2015., kada su se posjedi povećali za čak 75.000 hektara. Agencija za plaćanja u poljoprivredi korištenje poljoprivrednog zemljišta bez prava na posjed omogućila je spomenutom uredbom da se bilo tko u javnobilježničkom uredu može prijaviti na tuđu parcelu, bez znanja pravog vlasnika. U izjavi se nigdje ne traži pristanak vlasnika ili korisnika poljoprivrednog zemljišta, dovoljan je supotpis dvaju svjedoka i eto prilike za lak upis tuđeg posjeda u ARKOD i pucanja na poticaje. Nameće se pitanje je li sve napravljeno tako da službe na to žmire a da je raznim uredbama, izjavama, zapravo, sve pokriveno. Klupko se ovih dana počelo odmotavati u čazmanskom kraju, no predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošič tvrdi da takvih slučajeva ima u cijeloj Hrvatskoj.

Prilika za mešetare

- Temeljiti takvu stvar kao što je “sjedanje” na nečiji posjed radi poticaja jednom takvom izjavom, bez potpisa vlasnika zemljišta, otvara veliku pravnu nesigurnost. Neshvatljivo mi je da se takvo što rješava jednom takvom izjavom, kako je moguće sastaviti ju bez potpisa vlasnika zemlje?! - komentira đakovački javni bilježnik Nikola Brač.

One,čiji je posjed netko zloupotrijebio ne tješe procjene iz Agencije da je takvih slučajeva “samo 100-150” te da je to minorno ako se zna da je u ARKOD-u oko 1,3 milijuna parcela. Ne tješe ih ni objašnjenja da smisao ARKOD-a nije evidentiranje vlasništva, nego isključivo korištenje posjeda.

– Pravnici su to složili. Protiv svakog tko je donio izjavu pod kaznenom i materijalnom odgovornošću da je u posjedu određene zemlje i obrađuje ju, a zapravo nije tako, normalno, može se pokrenuti postupak. Pitanje je tko će ga pokrenuti – državne institucije ili fizička osoba, vlasnik zemljišta. No i on mora znati da zemlju mora održavati, i to stoji u zakonu, i njezino neodržavanje je kršenje zakona - kaže Brlošić.

– Čuo sam za te izjave i što se njima može, no rekao sam si da se time neću igrati, bilo mi je to odmah sumnjivo - kaže poljoprivrednik Željko Fabric iz Drenja. Drži, to su iskoristile velike firme, ne pravi poljoprivrednici. Slično misli i Brlošić - da su to mešetari.

– Te velike firme otvore d.o.o. i eto ti prilike. Mislim da su razmjeri puno veći nego što se misli, ne toliko u Slavoniji, jer se tu zemlja obrađuje, više drugdje, gdje imate nasljednike neobrađenih parcela koji su po svijetu - kaže Fabric. Sada su, dodaje, ti lovci u mutnom napravili štetu svima – kako se broj hektara povećavao i njihovim izjavama na tuđe parcele, tako se poticaj po hektaru smanjivao jer hrpa s koje se dijele je ista.

Suzana ŽUPAN
Nisu svi ostvarili pravo na poticaje

- Ne mora značiti da je ovakvim unošenjem parcela u ARKOD automatski i ostvareno pravo na poticaje. Prema važećoj direktivi – od onih koji su unijeli nove površine, uz ostalo i na taj način, prava će ostvariti mladi poljoprivrednici te površine sa statusom otežanih uvjeta gospodarenja. Znači, nije se baš omogućilo svima da automatizmom dođu do njih i to je dobra stvar u cijeloj priči - kaže Matija Brlošić. “S dolaskom Europske komisije u kontrolu ARKOD-a i obrađenosti poljoprivrednih površina utvrđeno je da su određene površine obrađene a nisu evidentirane u ARKOD-u, što je prekršaj prema jednoj uredbi. Slijedom toga pojednostavljena je mogućnost da svi koji zemljište obrađuju - zemljište mogu i unijeti u sustav ARKOD, što ne znači da su oni vlasnici. Dakle, tim se postupkom ne zadire u vlasništvo te površine. Mali posjednici većinom nisu svoje parcele unijeli u sustav ARKOD i neki su tu vidjeli svoju priliku.”

“To sliči dječjoj igri”

– Nisam dosad znao za te prijevare, to apsolutno nije u redu. Mi smo još uvijek balkanci i uvijek tražimo rupu u zakonu, pa smo je tako i ovdje našli. Kada sam ja, a ima tome dosta vremena, upisivao u ARKOD, za čestice koje nisu moje, nego ih radim u zakupu, morao sam Agenciji donijeti ugovor o zakupu, ovjereno sve od javnog bilježnika i iz katastra broj katastarske čestice. To je pravi put kojim se moglo ići. Ovo s izjavom bez potpisa vlasnika sliči dječjoj igri. To je za mene kazneno djelo - kaže ratar Ivica Josipović iz Satnice Đakovačke.

naslijeđeno

UPISIVANJE JE OMOGUĆENO U JAKOVININU MANDATU