Osijek
11-METARSKA GREDA ISKOPANA IZ DRAVE

Spašena osovina kola
nekadašnje vodenice
Objavljeno 24. listopada, 2016.

Nešto više od 11 metara duga greda koja je nekada korištena kao osovina kola vodenice na Dravi izvađena je ove jeseni iz Drave i sačuvana.

Kako nam je kazao Stanislav Davidović David, mnogim građanima Osijeka i posjetiteljima vodenice poznat kao “vodeničar”, gredu su u Dravi otkrili djelatnici Luke Tranzit. Oni su o svom nalazu obavijestili Davidovića, s obzirom na to da su ga poznavali, jer je sadašnju vodenicu, koja je postala turistička atrakcija grada, gradio upravo u Luci Tranzit. U suradnji s Gradom i gradskim tvrtkama nekadašnja je osovina dopremljena kod sadašnje vodenice.

- Riječ je o gredi, vjerojatno tesanom hrastovom trupcu, za koji sa sigurnošću mogu reći da je korišten kao osovina kola na jednoj od vodenica kojih je bilo mnogo na Dravi - kaže Davidović.

Poznato je, naime, da je posljednja vodenica koja je radila na Dravi uništena u savezničkom bombardiranju Donjeg grada 1944. godine. Već ovaj podatak ukazuje na to da je ova greda u pijesku i mulju Drave bila ukopana najmanje 72 godine, a starost joj je možda i znatno veća. Davidović ističe kako će nadležne službe u gradu tek donijeti odluku o tome kako ovu starinu iskoristiti i upotrijebiti. U svakom slučaju, kaže, najprije ju treba zaštititi od propadanja i konzervirati. I. Mikulić

Možda ste propustili...

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike