Regija
BELI MANASTIR

Rusi prikupili 10.000 dolara,
obnavlja se spomenik Crvenoj armiji
Objavljeno 25. listopada, 2016.

Počela je obnova spomenika Crvenoj armiji na belomanastirskom središnjem trgu, a obnova spomenika na dijelu Katoličkog groblja zvanog Partizansko očekuje se uskoro. Obnovu u cjelokupnom iznosu financira Rusko veleposlanstvo u Zagrebu, na čije će inzistiranje radove obavljati domaće tvrtke. Spomenik na središnjem trgu novo ruho trebao bi dobiti najkasnije do 11. studenoga, dana grada Belog Manastira, dok će radovi na obnovi onog na Katoličkom groblju biti gotovi do kraja studenoga. Oba spomenika imaju veze s Crvenom armijom, budući da su ispod njih pokopani sovjetski vojnici. Obnovu spomenika predstavnici Ruskog veleposlanstva najavili su još prošle godine, a u svibnju ove godine veleposlanik Ruske federacije, dr. Anvar Azimov, rekao je kako su ruske veteranske udruge za obnovu prikupile 10.000 dolara.

- Ruske udruge i organizacije svake godine prikupljaju sredstva za obnovu sličnih spomenika, od kojih je na teritoriju Hrvatske 12. Za obnovu spomenika u Belom Manastiru prikupljeno je točno onoliko sredstava koliko iznosi predračun - istaknuo je tada Azimov, apelirajući na nadležne državne organe da obnovu spomenika oslobodi od plaćanja PDV-a i novac uloži u slične svrhe. Prema pričama starijih Belomanastiraca, ali i sukladno ploči na spomeniku Crvenoj armiji na središnjem gradskom trgu, na tom je mjestu pokopan general-lajtnant Vasilij Petrovič Musin, koji je poginuo u Batinskoj bitci u studenome 1944. godine.

Inače, tijekom Drugog svjetskog rata život je izgubilo 27 milijuna pripadnika Crvene armije, od čega na području Hrvatske njih 6000.I.Getto

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike