Regija
UZDRMAN OPSTANAK GRADSKE VLASTI

HSS izišao iz koalicije s HDSSB-om, ne želi izbore
Objavljeno 25. listopada, 2016.

DONJI MIHOLJAC - Je li samo pola godine prije lokalnih izbora upitan opstanak gradske vlasti u Donjem Miholjcu pitaju se stanovnici grada na hrvatsko-mađarskoj granici, nakon što je na skupštini donjomiholjačkog HSS-a, održanoj ovoga vikenda, donesena odluka o izlasku stranke iz gradske vladajuće koalicije koju čine HDSSB, HSS i HSP.

Što im smeta

U priopćenju za javnost koje je uputio predsjednik GO-a HSS-a Donji Miholjac Vlatko Mikolašević, između ostaloga stoji i da je “HSS na skupštini raskinuo koaliciju s HDSSB-om potpisanu nakon lokalnih izbora, što je samo potvrda dubokog neslaganja s politikom gradonačelnika Zorana Kovača i njegovog zamjenika...(...) Spomenut ćemo samo neke: odustajanje od spuštanja iznosa za legalizaciju na 1 kunu (nešto što je HDSSB obećavao građanima prije lokalnih izbora), slučaj Doroslov, Radio Donji Miholjac, Narodna knjižnica, vatrogasci, 'nenamjensko' trošenje novca proračuna Grada zbog čega HSS nije podržao proračun za ovu godinu, asistenti u nastavi (osnovna škola), zapošljavanje osoba iz drugih sredina dok je na stotine naših građana nezaposleno i vječiti projekti koje gradonačelnik obećava posljednje tri godine od kada je na vlasti, a još ih nitko nije vidio”, spočitavaju donjomiholjački HSS-ovci. Dodaju kako su na sve ove probleme i ranije upozoravali i gradonačelnika i na sjednicama Gradskog vijeća. Na Vijeću će, kako kažu, i ubuduće biti konstruktivni i podržavati projekte i prijedloge za dobrobit grada i građana.

Mikolašević tvrdi da odluka o izlasku iz koalicije ne znači da će HSS rušiti vlast u Donjem Miholjcu i inzistirati na novim lokalnim izborima. No ta je odluka, pojašnjava, politička poruka kojom se žele jasno distancirati od gradskih odluka i odluka gradonačelnika koje ne podržavaju, a prvi ispit mogao bi biti već pri izglasavanju proračuna za iduću godinu za koji HSS, s tri člana u Vijeću, već ima pripremljene amandmane.

“HSP ne izdaje”

Za najnoviju odluku svojih dojučerašnjih koalicijskih partnera gradonačelnik Zoran Kovač (HDSSB) kaže da je sve to već viđena priča HSS-a koja se s nacionalne preslikala na lokalnu razinu, te da unatoč ovoj odluci i dalje stoji pri tvrdnji da s predsjednikom Gradskog vijeća iz redova HSS-a i još nekim ljudima iz te stranke ima odlične odnose, što se pak za drugi dio ne bi moglo reći.

- Očito je da su lokalni izbori blizu i da se i ovakav način koristi za prikupljanje političkih poena, no siguran sam da istupom HSS-a iz vladajuće većine stabilnost gradske vlasti u Donjem Miholjcu neće biti ugrožena - poručuje gradonačelnik Kovač.

Sličnog je stajališta i Damir Kupanovac, čelnik donjomiholjačkog HSP-a, kojeg u Vijeću predstavljaju dva vijećnika te koji s HDSSB-ova četiri nastavlja obnašati vlast u gradu računajući na podršku jednog SDP-ovog i jednog HNS-ovog vijećnika.

- HSP nikada ne izdaje nikoga i ako smo jednom dali svoju podršku koaliciji, onda svoju riječ držimo i iz koalicije ne istupamo, nego tražimo najbolja moguća rješenja za probleme koji se javljaju i koji će se pokušati riješiti do kraja mandata - odrješit je Damir Kupanovac.

Lidija ANIČIĆ
Kupanovac: Zna se tko prvi napušta brod

- Što se pak HSS-a tiče, zna se tko uvijek prvi napušta brod i ovo nije prva, nego već u nekoliko navrata viđena situacija u ovom gradu kada je riječ o HSS-u. Glavni koalicijski partner dosadašnjim različitim vlastima u Donjem Miholjcu - od HDZ-a, SDP-a, HDSSB-a - već je nekoliko puta upravo pred kraj mandata na ovaj način istupao i 'prao ruke' kao Poncije Pilat, želeći se distancirati od odluka koje su se donosile u proteklom razdoblju, iako su uvijek vodili riječ i imali apsolutan utjecaj i moć odlučivanja oko mnogih stvari od kojih se sada ograđuju. Zato očekujem da će uskoro vršiti pritisak i na HSP da iziđe iz koalicije i napravi kolaps u gradu. A to nećemo dopustiti! - komentira Damir Kupanovac, ne štedeći svoje dojučerašnje koalicijske partnere u gradskoj vlasti.

Zoran Kovač

gradonačelnik (HDSSB)

Već viđena priča HSS-a koja se s nacionalne preslikala na lokalnu razinu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike