Kultura
CARTOON CORE ŽELJKA BELJANA

Izložba plakata za Crawander, jedini cartoon core bend na svijetu
Objavljeno 25. listopada, 2016.

Jedna od do sada najzanimljivijih izložbi postavljenih u još mladom, tek prošle godine otvorenom izložbeno-prezentacijskom i radioničkom prostoru Inquiry Inc., osječkom sjedištu umjetničke organizacije Format C, otvorena je pod nazivom “Cartoon Core”.

Riječ je o samostalnoj izložbi Željka Beljana, umjetnika i ilustratora, autora brojnih plakata za zagrebačke klubove Močvara, AKC Medika/Attack!, KSET, Spunk i Vintage Industrial Bar, zatim za medije Vizkulturu i Zarez te brojne umjetničke inicijative i bendove kojima je član ili suradnik.

Predstavljeni radovi dio su horror-porn-cartoon likovnog koncepta, a nastali su kao plakati za “intergalaktički unikatan cartoon core bend” - kako izložbu najavljuje Format C, predstavljajući ove vrhunske ilustracije mladog Beljana u povodu svog OPEN CALL programa, projekta koji se provodi uz podršku Zaklade Kultura Nova.

Izložba plakata za Crawander, “jedini cartoon core bend na svijetu, ali i šire”, može se u Inquiry Inc.-u (u Reisnerovoj ulici 137), pogledati do 28. listopada, a sadržaj plakata najbolje opisuju organizatori šestog izdanja međunarodnoog festivala dizajna Dan D u Zagrebu, gdje je izložba postavljena u srpnju 2015.:

- Cartoon core novi je likovni koncept predstavljen kroz naoko grube, vulgarne i groteskne ilustracije. Njihovi su protagonisti likovi iz crtanih filmova. Ilustracije spojem horrora, pornografije i crtića istodobno šokiraju i zabavljaju publiku.

Željko Beljan (1984., Vukovar) završio je školu za komercijalista, no kako se nije pronašao u prodaji, počeo se prije pet godina baviti ilustracijom, stripom i izradom plakata. Trenutačno studira na ALU u Zagrebu. Sudjelovao je na grupnim izložbama: Izložba za plakat (2012.), Antisalon (2014.) i Poster extravaganza (2015.).

Svi njegovi radovi mahom su vezani za glazbu, među kojima je glazba bendova kojih je osnivač i član, kao što su Contract, Crawander, MFC i Panache Panache te Owie Pockshull. Njegov rad jednako je utemeljen u umjetničkom performansu i klasičnom narativnom crtežu te konstantno teži nadogradnji i daljnjem eksperimentiranju.

Ana-Marija KOLJANIN

Cartoon core

NAOKO GRUBE, VULGARNE I GROTESKNE ILUSTRACIJE

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike