Regija
U ĐAKOVU MANJE UMRLIH NEGO LANI

Polovina preminulih starija od 80 godina
Objavljeno 24. listopada, 2016.

ĐAKOVO

Dok se netom osnovano, novo Ministarstvo za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku tek treba uhvatiti u koštac s poražavajućim demografskim kretanjima, u Đakovu se ove godine bilježi manji broj umrlih nego protekle godine. Prema Univerzalovim podacima o pogrebima na Gradskom i prigradskim grobljima, u prva tri kvartala ove godine pokopano je 238 osoba, od kojih na đakovačkom posljednjem počivalištu njih 167, dok je lani broj pogreba u prva tri kvartala bio 254, tj. 16 više.

Iako je uobičajeno mišljenje kako su današnji brz, stresan način života, neredovita i nekvalitetna prehrana mnogima okidač za zdravstvene probleme i bolesti pa da zato velik broj ljudi umire u srednjoj dobi i da je danas rijetka, velika stvar dočekati duboku starost, osmrtnice po gradskim oglasnim prostorima to često demantiraju. Jer, vidljivo je u statistici o pogrebima, čak 49 posto preminulih umrlo je u dubokoj starosti, s više od 80 godina. Među pokopanima u 2016. njih čak 117 od ukupno 238 umrlo je u dobi starijoj od 80 godina. U prvih devet mjeseci 2016. umrlo je 19 osoba starijih od 90 godina. Najstarija osoba preminula dosad u 2016. imala je 96 godina… Generacije su to rođene još 1920-ih godina, a među kojima je i velik broj doseljenih iz Bosne i Hercegovine, Dalmacije, Like... nakon Drugog svjetskog rata, iz krajeva poznatih po dugovječnosti i vitalnosti stanovništva. Sve to potvrđuje da se životni vijek produžuje. Razlozi – bolja kvaliteta života kroz zdravstvenu i socijalnu skrb, kvalitetnija prehrana, bolji stambeni, komunalni i drugi uvjeti...

Prema Univerzalovoj evidenciji o pogrebima, samo u listopadu, a koji nije uključen u promatrano razdoblje te je riječ o još uvijek nezavršenom mjesecu, bilo je 11-ero pokojnika starijih od 80 godina. Najmlađi pokojnik u 2016. bio je jednogodišnji dječak. U prosjeku, Đakovčani umiru u 76. godini. Lani je prosječna dob umrlih u Hrvatskoj bila 75, a prije toga 74 godine. S druge strane, kaže demograf dr. Dražen Živić s Instituta “Ivo Pilar” u Vukovaru, prosječna starosna dob našeg stanovništva je 42,6 godina, a po nepovoljnom odnosu mlade i stare populacije pripadamo među najstarije nacije u Europi pa, eto, punih ruku posla za novoustrojeno ministarstvo da to promijeni.

Suzana ŽUPAN

vitalnost

NAJSTARIJI PREMINULI U 2016. IMAO JE 96 GODINA

Pet dana bez pokopa

Dok je 19. rujna 2016. bio najcrnji dan, dan sa šest pogreba u Đakovu i prigradskom prstenu, tijekom godine zabilježeno je po pet dana bez ijednog pokopa – krajem travnja, pred Praznik rada, početkom srpnja, pred Vezove, i u kolovozu – pred Veliku Gospu.

Možda ste propustili...

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

Najčitanije iz rubrike