Regija
“ANFEXBOROVO 2016.”

Tarantule, žabe, iguana, piton dugačak tri metra
Objavljeno 24. listopada, 2016.

BOROVO

U selu Borovu je, u sklopu 9. izložbe malih životinja “anFexBorovo 2016”, proteklog vikenda završena trodnevna, 8. izložba akvaritske i teraristike, a u organizaciji borovske Udruge za uzgoj i zaštitu životinja Feniks. Posjetitelji, među kojima i djeca u velikom broju, mogli su vidjeti tarantule, škorpione, tropske žabe, kornjače, zmije, guštere...

– Imali smo ove godine 24 izlagatelja s područja cijele Slavonije. Izložili smo velik broj terarističkih životinja u ambijentu koji dočarava njihova prirodna staništa, a u okviru akvarističkog postava, među ostalima, predstavio se i najuspješniji hrvatski akvarist u kategoriji aquascapeinga, Stjepan Erdeljić iz Đakova, koji je 2013. godine bio 8. na svijetu. Također, pokazan je biotopski akvarij Dunava koji je priredio Batan Stevanović iz Borova, kao i 10 tropskih akvarija s ribicama i vrtno jezerce. U terarističkom dijelu u 65 terarija i vivarija bilo je izloženo 26 tarantula, 24 tropske žabe, 21 škorpion, 15 zmija, 12 guštera i tri kornjače – kazao je Goran Vučković, tajnik udruge Feniks. Spomenuo je da se prvi put u Borovu mogla vidjeti i iguana, dok je o biotopskom akvariju Dunava, kao posebnom izlošku za ljubitelje rijeke Dunava i riječnog ribolova, kazao kako je riječ o predatoru smuđu s njegovim plijenom. Ljubitelji malih životinja mogli su izbliza vidjeti i pitona dugog tri metra! Vrlo atraktivne bile su i sićušne tropske žabice, čak šest vrsta, inače sa staništem u Južnoj Americi, a njihov vlasnik Danijel Salaj iz Čepina čak je, poslije niza godina, uspio i u njihovu razmnožavanju pa je na izložbi bio i “vrtić za žabe” u kojem su bili i punoglavci i žabice u raznim fazama rasta. Novost je bila i Noć akvaristike i teraristike gdje se u izlošcima moglo uživati do sat poslije ponoći.

Ambijent izložbe, postavljene u prostoru seoskog dječjeg vrtića, ove je godine bio ponešto drugačiji, a za dekoracije – s brojnim biljkama i zelenilom – pobrinula se Sabina Duraković iz Vukovara.

– Posjetitelja je doista i ovaj put bilo u velikom broju. Jedan dan bio je za integriranu nastavu učenika 6. razreda iz Vukovara, Borova i Negoslavaca, slušali su predavanja i gledali životinje – kazuje Vučković. Proglašeni su i pobjednici 8. izložbe akvaritske i teraristike – u akvaristici pobjednik je Erdeljić, a u teraristici Salaj, dok je posebno nagrađen Vukovarac Kristijan Lebar za svog kraljevskog pitona.

Sanja BUTIGAN
Izložba kunića i ptica 28. – 30. listopada

Izložba “anFexBorovo 2016.” podrazumijeva i izložbu golubova, peradi, kunića i egzotičnih ptica, a koja će se na istoj lokaciji održatii od 28. do 30. listopada. Kako je najavljeno, 60 izlagatelja izložit će 250 golubova, 80 primjeraka peradi, 50 egzotičnih ptica i 20 kunića. “Nadamo se da će i ta izložba biti jednako uspješna”, zaključio je Vučković.

Pobjednik u akvaristici je Stjepan Erdeljić, u teraristici Danijel Salaj, a nagrađen je i Kristijan Lebar za kraljevskog pitona

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike