Regija
SIMPOZIJ U NAŠIČKOJ BOLNICI

Palijativna skrb počinje s dijagnozom neizlječive bolesti
Objavljeno 24. listopada, 2016.

NAŠICE

U organizaciji Opće bolnice Našice u hotelu Park Panolija održan je simpozij palijativne skrbi i medicine, u sklopu Dana mentalnog zdravlja, koji je okupio velik broj začetnika ovakve vrste medicinske skrbi u Hrvatskoj. Palijativna medicina je sveobuhvatna (zdravstvena, psihološka, socijalna i duhovna) skrb s ciljem pružanja potrebne njege bolesnicima s neizlječivom bolešću koja značajno skraćuje život i ona je u samim začecima, kako u cijeloj Hrvatskoj tako i u Našicama.

Nazočne na simpoziju koji je vodila glavna sestra Opće bolnice Našice Zvjezdana Gvozdanović, u ime domaćina pozdravili su dr. Hrvoje Jakić, zamjenik ravnatelja bolnice dr. Tomislav Pavlović, specijalist psihijatar na Odjelu psihijatrije, dr. Dražen Bedeković, specijalist interne medicine i voditelj Odjela palijative te gradonačelnik Našica Krešimir Žagar.

Nakon pozdravnih riječi nastavilo se sa stručno-edukacijskim predavanjima na kojima su govorili stručnjaci i poznavatelji onoga što bi trebalo i što treba biti zastupljeno u palijativnoj medicini.

- Palijativna skrb je bitno ljudsko pravo i ona se ne odnosi samo na starije bolesnike, bolesnike oboljele od raka, nego i bolesnike s demencijom, teškim bolestima srca i jetre i ne obuhvaća samo nekoliko posljednjih dana života. Palijativna skrb počinje s dijagnozom neizlječive bolesti i traje do smrti bolesnika. Trendovi u palijativnoj medicini su da osoba ima dostojan život do časne smrti i da ostatak svog života provede u okruženju obitelji u vlastitom domu - istaknuto je na simpoziju.

Cilj je, rečeno je, smanjivanje neugodnih simptoma bolesti te smanjivanje boli kako bi bolesnik, koji je u posljednjim stadijima neizlječivih bolesti, što kvalitetnije živio. To zahtijeva edukaciju multidiscipliniranog tima u kojem treba sudjelovati i liječnik, medicinska sestra, socijalni radnik, psiholog, fizioterapeut i volonteri, a sve u suradnji s obitelji pacijenta. S. Fridl

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike