Regija
“PRIPREMA, POZOR, PALI!”

Otvorena izložba oružja
Objavljeno 24. listopada, 2016.

POŽEGA

U povodu 25. obljetnice 123. brigade i početka Domovinskog rata otvorena je izložba o povijesti europske vojničke puške iz Zbirke oružja Hrvatskog povijesnog muzeja te vatrenog oružja Domovinskog rata s područja Požeštine. Izložba “Priprema, pozor, pali” može se pogledati u Gradskom muzeju.

U okviru Zbirke oružja Hrvatskog povijesnog muzeja prikupljeno je više od 600 vojničkih pušaka od kraja 14. stoljeća do 1980-ih godina. Požeškoj javnosti predstavljeno je 60-ak pušaka koje prikazuju gotovo sve tipove tog oružja koje se kroz proteklih šest stoljeća koristilo na europskim bojišnicama. Osim toga, prvi je put izloženo oružje iz vremena Domovinskog rata. Izložbu su pripremile Dora Bošković iz Hrvatskog povijesnog muzeja i Ljiljana Marić iz Gradskog muzeja Požega.

Građani su imali priliku vidjeti i puške iz kućne radionice Mate Plešića iz Dolca, gdje je nastala i jedna od najpoznatijih ručno rađenih pušaka u Požeštini, “dolčanka”. Mato Plešić izradio je 20-ak takvih pušaka i 50-ak kubura.

- To su jednostavne puške, jednostavne kubure, ali govore o vremenu kada su se ljudi na različite načine snalazili kako bi došli do oružja. Na određeni način one su i psihološki pozitivno djelovale jer drugačije je kada imaš pušku ili kuburu i kada nemaš baš ništa. Tu je i naš “pleter”, strojnica koju su napravili naši ljudi, a koji nisu imali ništa osim ljubavi prema domovini - rekla je na početku izložbe Ljiljana Marić.

Otvorenju izložbe nazočili su požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, zamjenik župana Ferdinand Troha, požeški gradonačelnik Vedran Neferović, savjetnik za branitelje Željko Kalić, predsjednik UDVDR-a Požeško-slavonske županije Krešimir Pavelić i dr.

Osim ručno rađenog oružja, na izložbi se može pogledati i ostalo oružje iz vremena Domovinskog rata. Izložbu je otvorio Mato Plešić, a bit će otvorena do 23. prosinca. AGM Kruna

Najčitanije iz rubrike