Novosti
DESECI TISUĆA OBOLJELIH

Cijela Slavonija ima samo šest reumatologa
Objavljeno 24. listopada, 2016.

Udruga pacijenata Remisija ponovno je uputila apel zdravstvenoj administraciji da prekine diskriminaciju oko 4500 oboljelih od upalnih reumatskih bolesti, koji zbog posebnih protokola liječenja čekaju na biološku terapiju uz rizik da postanu trajni invalidi. Remisija apelira da biološku terapiju reumatskim bolesnicima odmah izravno financira Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, kao što je to slučaj s drugim teškim bolesnicima, koji se također liječe posebno skupim lijekovima s HZZO-ove liste. U proteklih je godinu dana udruga više puta upozoravala na diskriminaciju reumatskih bolesnika u protokolu liječenja i dostupnosti terapije, što je potvrđeno i očitovanjem pučke pravobraniteljice Lore Vidović u studenome prošle godine. Ona je utvrdila diskriminaciju oboljelih od reumatoidnog artritisa, ankilozantnog spondilitisa i psorijatičnog artritisa u odnosu na oboljele od drugih kroničnih bolesti, koji se također liječe lijekovima s liste skupih lijekova. Čelnici udruge svoje su zahtjeve ponovno iznijeli na 18. kongresu Hrvatskog reumatološkog društva, koji se održava od 20. do 23. listopada u Šibeniku, a uz stručnjake je okupio i brojne predstavnike pacijenata.

Na skupu je upozoreno i kako Hrvatska ima desetke tisuća oboljelih od upalnih reumatskih bolesti i samo 47 licenciranih reumatologa te na neravnopravnost oboljelih u raznim dijelovima zemlje.

- Svi pacijenti u Hrvatskoj trebali bi biti ravnopravni i imati jednak pristup terapiji, što sada nije slučaj. Uz premali broj reumatologa, problem su i skučeni bolnički limiti iz kojih se u prvoj godini liječenja financiraju terapije - upozorio je reumatolog Branimir Anić. Anić je iznio primjer Danske, po broju stanovnika slične Hrvatskoj, koja ima oko 180 reumatologa, Slovačke koja ih ima 160, te Češke 374.

Dokazano je da su stope bolovanja zbog reumatskih bolesti dvostruko veće, a trajanja bolovanja dvostruko dulja na onim područjima u kojima nema reumatologa, no cijela Slavonija ima šest reumatologa, Dubrovnik nema ni jednog, kao ni gradovi na sjeverozapadu zemlje poput Čakovca, Varaždina, Koprivnice, Bjelovara. U zagrebačkim KBC-ima liste čekanja su velike i u prosjeku se na prvi pregled čeka šest mjeseci, istaknuto je na skupu.

Procjenjuje se da oko 40.000 ljudi u Hrvatskoj boluje o reumatoidnog artritisa, koji skraćuje radni vijek i život za desetak godina, onesposobljava oboljelog i izaziva dugotrajna bolovanja. U Hrvatskoj su već desetak godina registrirani novi lijekovi, a kojima oboljeli više nisu ovisni o tuđoj pomoći, radno su aktivni, ne trpe bolove i normalno žive, no mogu ih propisivati samo reumatolozi kojih u nekim dijelovima zemlje uopće nema, upozoreno je na skupu. D.Pav./H

ČEKANJE NA BIOLOŠKU TERAPIJU

Biološku terapiju u Hrvatskoj trenutačno prima oko 2000 oboljelih, a na čekanju je oko 4500 kandidata za koje je utvrđeno da će im pomoći samo taj oblik liječenja, kažu u udruzi. Ograničavajući faktori su proračuni bolnica, s obzirom na to da se troškovi biološke terapije u prvih godinu dana pokrivaju iz tih izvora, te bolnički limiti za posebno skupe lijekove. Stoga Remisija traži da trošak terapije od nekoliko desetaka tisuća kuna godišnje od prvog dana snosi HZZO, te da se ukinu dvostruka financijska ograničenja unutar bolničkih sustava. Naime, reumatski bolesnici kandidati za biološku terapiju tek nakon godine dana liječenja na teret bolnica mogu dobiti lijekove izravno od HZZO-a.

Najčitanije iz rubrike