Sport
PREKID LOŠE TRADICIJE

Lokomotiva napokon
zaustavljena u Gradskom vrtu
Objavljeno 23. listopada, 2016.

Nogometaši Osijeka napokon su uspjeli doskočiti Lokomotivi koja se u posljednjih sedam godina pretvorila u najneugodnijeg gosta u Gradskom vrtu. Točno je toliko godina prošlo od trenutka kada su bijelo-plavi postigli jedinu pobjedu na svom stadionu protiv zagrebačkih “lokosa”. Čovjek odluke u vrlo teškoj i tvrdoj utakmici bio je Antonio Perošević koji je ušao s klupe i zabio iznimno vrijedan pogodak za pobjedu kojom se Osijek dodatno učvrstio u gornjem dijelu tablice Prve HNL. Osijek se odlučio za strpljiv pristup koji možda nije bio lijep za oko, ali se pokazao učinkovitim jer su bodovi ostali u gradu na Dravi. Dovoljno je bilo 20-ak minuta nešto hrabrije igre na početku drugog dijela kako bi se slomilo neugodne goste iz Zagreba.

Previše opreza

Bilo je to definitivno najnesadržajnijih 45 minuta koje smo ove sezone gledali u Gradskom vrtu. Obje su momčadi zauzele iznimno oprezan pristup. Osijek se nije usudio otvorenije jurnuti prema vratima gostiju pribojavajući se brzih protunapada koji su pravi "trade mark" Lokomotive, a Zagrepčani su, pak, napravili čvrsti blok pred svojim vratima i strpljivo čekali nekakvu pogrešku u organizaciji igre bijelo-plavih. Nisu je dočekali, jer Osijek nije igrao s mnogo rizika, a takva posve aritmična i spora igra nije mogla ni gostujuću obranu staviti na iskušenja. Tako su se gledatelji cijelo to prvo poluvrijeme dosađivali, jer nisu vidjeli baš ni jedno veće uzbuđenje pred vratarima. Osijek je imao više od igre, ali to mu nije donijelo baš nikakve beneficiji. U tom bogatstvu siromaštva kada je igra u pitanju jedine dvije situacije koje su mirisale na pogodak dogodile su se iz prekida. Po jedna na svakoj strani. U 23. minuti Knežević je izveo korner s lijeve strane, Boban je na prvoj vratnici glavom loptu prenio na drugu stranu gdje je bio Ejupi koji je pokušao pucati iz voleja, no nije dobro zahvatio loptu pa je ona postala lak plijen za vratara Zagorca. Lokomotva je izvela lijepu akciju u čijoj je završnici Doležal proigrao Ivanušeca povratnom loptu, a kada je on spremao uputiti udarac s 12-13 metara dobro ga je, padom u noge, blokirao Barać. Svoju situaciju iz prekida Lokomotiva je dočekala u 33. minuti kada je Majer ubacio loptu iz kornera slijeva, a u skoku pred vratima Osijeka najviši je bio Rrahmani, čiji je udarac glavom završio preko grede. I to je bilo sve u tom stvarno siromašnom prvom dijelu, nakon čijeg su završetka akteri ispraćeni zvižudcima opravdano nezadovoljnih gledatelja.

Perošević ušao i presudio

Osijek je u nastavak susreta ušao odlučnije. Napadali su više, postali agresivniji i to je odmah promijenilo ritam utakmice i donijelo mnogo više uzbuđenja pred vratima Lokomotive. Jedan od uzroka te promjene u načinu igre Osijeka bio je i ulazak Peroševića koji je donio dodatnu energiju koje je nedostajalo u prvom dijelu. Već u prvoj akciji bijelo-plavi su zaprijetili nakon što je Knežević "podvalio" loptu Bobanu, ali je ispred njega zamalo brži bio vratar Zagorac. Ipak, taj hrabriji pristup Osječanima se brzo isplatio jer su u 57. minuti došli u vodstvo nakon lijepe akcije Bobana i Matasa koji je lijepim udarcem iz "srca" kaznenog prostora zaključio Perošević. Tri minute kasnije sjevnula je još jedna fina akcija Osijeka. Knežević je proigrao Peroševića, a ovaj Bobana koji je iskosa s desne strane ušao u kazneni prostor, prizemno pucao, Zagorac je pokliznuo, ali je ipak nekako uspio zaustaviti taj pokušaj. U 67. minuti tresla se mreža Lokomotive kada je Zagorac u ispucavanju pogodio Lukića od čijih se leđa lopta odbila do Ejupija koji je pogodio praznu mrežu. U početku nije označeno zaleđe, ali je nakon konzultacija s pomoćnikom Goranom Pericom glavni sudac Ivan Bebek ispravno odlučio ne priznati taj pogodak, jer se Ejupi doista nalazio u zaleđu. U završnih 20-ak minuta Lokomotiva je sve karte bacila u napad, pa je bilo napeto do posljednjeg Bebekovog zvižduka. Bilo je i neugodnih situacija, poput one u 82. minuti, kada je Marić neugodno pucao glavom, ali ju je Mikulić uspio ispod grede izabciti u korner. Prijetio je i Cekici u 89. minuti udarcem sa 17 metara, no vratar Osijeka je i u toj situaciji bio na mjestu, kao i kod posljednjeg pokušaja gostiju već duboko u sudačkoj nadkonadi kada je još jednom glavom pokušao Marić. Tako su Osječani uspjeli zaustaviti svoju seriju od tri susreta bez pobjede i s ta tri boda vratili su se na treće mjesto prvenstvene ljestvice.

Dalibor KELER

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja: 1.816. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) – 6,5. Strijelac: 1:0 Perošević (57). Žuti kartoni: Pušić (Osijek), Doležal, Majstorović, Grezda (Lokomo tiva). Crveni kartoni: -.

IGRAČ UTAKMICE: ANOTNIO PEROŠEVIĆ (OSIJEK)

OSIJEK                                      1 (0)

Mikulić 6,5, Matas 6,5, Lukić 6,5, Barać 7, Barišić 6,5, Petrović 6 (od 45. Perošević 7), Pušić 6,5, Mioč 6,5, Knežević 6,5 (od 82. Škorić -), Boban 6, Ejupi 6 (od 90. Grgić -).

LOKOMOTIVA                           0

Zagorac 6,5, Majstorović 6, Kolinger 6, Rrahmani 6, Rožman 6(od 85. Cekici -), Capan 5,5, Majer 6, Ivanušec 5,5(od 68. Halilović 5,5), Grezda 5,5(od 61. Bočkaj 6), Doležal 5,5, Marić 6.

1:0

Matas je ubacio loptu s korner linije u sredinu gdje je sam ostao Perošević koji je s desetak metara pucao bez oklijevanja i pogodio donji desni kut.

PLUS

Antonio Perošević ovaj put bio je džoker s klupe. Ušao je i unio dosta živosti u igru Osijeka te na koncu odlično reagirao u prvoj prilici koja mu se ukazala. Zabio je pobjednički pogodak i donio olakšanje momčadi i navijačima Osijeka.

MINUS

Prvo poluvrijeme bilo je za zaboraviti. Obje su momčadi igrale iznimno oprezno i s mnogo respekta jedna prema drugoj pa je tih prvih 45 minuta doista bilo za – zaborav.

Najčitanije iz rubrike