Osijek
MEĐUNARODNA FIŠIJADA

Povratak tradiciji na lijepom plavom Dunavu
Objavljeno 23. listopada, 2016.

Dvorište daljskog restorana Stari mlin Marka Đurkova bilo je u subotu dupkom puno natjecatelja i posjetitelja treće velike međunarodne fišijade održane pod medijskim pokroviteljstvom Glasa Slavonije, a pod sponzorstvom Vinarije Antunović čija su se vina Jasne Antunović kušala u obje sale Starog mlina. Miris jela prepoznatljiv za to dunavsko mjesto širio se iz pedesetak kotlića u kojima su svoje kulinarske tajne kuhačom vješto miješali kuhari ljubitelji fiša, ali i šefovi kuhinja restorana iz mnogih dijelova Hrvatske, Vojvodine, Austrije, Slovenije i Mađarske.

Prema riječima Predraga Maravića, producenta i novinara Radio-televizije Subotica, koji je kao Đurkovljev prijatelji pomogao u organizaciji fišijade, kroz Stari mlin prošlo je gotovo tisuću posjetitelja i turista pridošlih i iz susjednih država pristigavši da se odlično zabave uz jelo i glazbu. U obje restoranske sale svi su jedva čekali da iznenade nepca i odlično se provedu uz čak dva tamburaška sastava te, naravno, doznaju i tko je odnio vrijedne nagrade za prva mjesta daljske fišijade.

Prvo mjesto osvojio je Damir Toša iz Osijeka, drugo Gojko Grbić iz Apatina, a treće, četvrto i peto mjesto pokupile su tri ekipe iz Velike Kopanice čiji su kuhari bili Ivica Sever, Ivica Pandurević i Josip Kitanović. Svi su natjecatelji dobili nagrade, prvih pet i novčane, te nagrade vinarija Antunović i Brzica, Osječke pivovare i restorana iz Vojvodine i Slavonije.

- Svake godine je sve više i ozbiljnijih natjecatelja koji su nositelji i državnih priznanja iz kuhanja fiša. Vraćamo se tradiciji uživanja u jelu koje je karakteristično za ovo dunavsko područje. Pa gdje se dalje može bolje kušati svježa, netom ulovljena riba u Dunavu nego u Dalju? Kod nas gosti iz našeg bazena mogu izabrati ribu koju žele te ju potom spravljamo. Vraćamo tradiciju i rejting našem Dalju. Radimo s ovdašnjim OPG-ima, kupujemo samo od domaćeg mesara iz okolice Dalja, tu je i Vinarija Antunović s kojom odlično surađujemo, ali i drugi vinari čija su vina cijenjena zbog svoje izvrsnosti. Nagrađivanju natjecatelja pridružio se i Ivo Brzica svojim vinima iz Vinarije Brzica - kaže Marko Đurkov.

Bilo je zanimljivo vidjeti Austrijance kako se u kožnim hlačama (lederhose) vesele s tamburašima oko kotlića. Iako u kratkim hlačicama, nije im bilo hladno jer ih je zagrijala dobra atmosfera i vrhunsko vino, a budući da ista ekipa dolazi u Dalj svaki put na fišijadu, već se izviještila u kuhanju pa je i njezin fiš bio ukusan.

Darko PEJIĆ
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike